Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ναι στη διαχείριση, όχι στην υποβάθμιση του Νομού!

Ναι στη διαχείριση, όχι στην υποβάθμιση του Νομού!

0

Στις παρεμβάσεις που έκαναν στην ημερίδα ενημέρωσης οι εκπρόσωποι φορέων, κοινή βούληση εκφράστηκε για την επιβεβλημένη ανάγκη διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού αλλά διαφορετικές απόψεις για τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης.

Η ημερίδα ενημέρωσης που συνδιοργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ και την ΤΕΔΚ Ξάνθης για το θέμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και το σχέδιο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αναπτύχθηκε σε τρία μέρη.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του το ‘Ε’, μετά την αναλυτική αναφορά που έγινε στο χθεσινό φύλλο για τα δυο πρώτα, ακολουθεί η ενημέρωση για το κομμάτι των παρεμβάσεων που έκαναν εκπρόσωποι φορέων.

Δ. Μπένης: «αποφάσισαν άλλοι για μας»

Ο Πρόεδρος της ‘Κίνησης Πολιτών Ξάνθης’ στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «οι συμμετέχοντες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης, θέλησαν να γίνουν επιχειρηματίες σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Η κατασκευή εργοστασίου δεν αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν γίνει προσφυγές στην Ε.Ε. για το συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης». Αναφερόμενος στις ελλείψεις και τα λάθη του συγκεκριμένου σχεδίου ο κ. Μπένης τόνισε: «το κόστος μεταφοράς στο σημείο είναι υψηλό και γι’ αυτόν τον λόγο θα επιδοτηθεί απ’ τους πολίτες που σημαίνει επιβάρυνση για τον κάθε κάτοικο. Για την ενεργοποίηση της περιβαλλοντολογικής συνείδησης των πολιτών δεν έχει γίνει καμιά κίνηση και αποτελεί ένα απ’ τα κομβικά σημεία για την ορθή λειτουργία της σωστής διαχείρισης».

Συμπερασματικά ο Πρόεδρος της ‘Κίνησης Πολιτών Ξάνθης ανέφερε: «η διαχείριση των κονδυλίων τους ενδιαφέρει κι όχι των απορριμμάτων. Η υπόθεση έχει τελειώσει και συζητάμε επί ειλημμένων αποφάσεων. Αποφάσισαν άλλοι για μας και το μόνο που κάνουν τώρα είναι να μας μπερδεύουν. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση να σταματήσει η διαδικασία όπως έχει δρομολογηθεί και να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά σε ό,τι αποφασίζεται από ‘δω και πέρα. Εμείς θα κραυγάζουμε συνέχεια μέχρι να τεθεί νέα βάση στο θέμα και να δοθεί λύση. Δε θα δεχθούμε ότι αυτό που είναι να γίνει, θα γίνει, πάει και τελείωσε. Πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην πραγματική του διάσταση και μετά να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα».

Δ. Παναγιωτακόπουλος: «δεν μας ενημέρωσε η Περιφέρεια»

Στην παρέμβασή του ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Δ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι δεν ερωτήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου από την Περιφέρεια για το σχέδιο διαχείρισης και οι καθηγητές είχαν μπερδευτεί ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέλεια μελέτη και προχώρησε σε κριτική στις ελλείψεις τόσο της μελέτης όσο και της απόφασης αλλά και σε επιμέρους σοβαρά προβλήματα.

Ν. Ανταμπούφης: «έλλειψη ενημέρωσης ενώ είναι επιβεβλημένη η κοινωνική συναίνεση»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ Ν. Ανταμπούφης, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε ασάφειες που παρουσιάζει η μελέτη ενώ στηλίτευσε την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών τόσο για το σχέδιο διαχείρισης όσο και για τις περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν από τη λειτουργία του εργοστασίου. Εξέφρασε δε την άποψη ότι με την παρούσα κατάσταση, τα οικονομικά συμφέροντα θα καθορίσουν την τύχη των κατοίκων και τόνισε ότι επιβάλλεται να βρεθεί λύση με την οποία να διασφαλίζεται η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι άργησαν πολύ οι υπεύθυνοι να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης: «αντιμετώπιση του θέματος ως Περιφέρεια κι όχι μεμονωμένα»

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι υπήρχε χρόνος για να κατατεθούν οι προτάσεις κι έπρεπε να είχε γίνει εγκαίρως ενημερώνοντας ότι το ΤΕΕ είχε καταθέσει τις δικές του προτάσιες. Συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πρέπει να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κι όχι μεμονωμένα από κάθε νομό ενώ κλείνοντας δήλωσε ότι είναι υπέρ του σχεδίου διαχείρισης.

Η επιστολή του Χ. Μπαλαφούτη

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Χ. Μπαλαφούτης, μέλος της ‘Κίνησης Πολιτών Ξάνθης’ μοίρασε μια επιστολή με τις απόψεις του για το σχέδιο διαχείρισης που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «η εξέλιξη της κοινωνίας αλλά και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων σήμερα έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα εκρηκτικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρειά μας, την Αν. Μακεδονία και Θράκη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς αλλά και τα αρμόδια φυσικά πρόσωπα προσπαθούν με διάφορους σχεδιασμούς και διάφορες προτάσεις να δώσουν μια λύση σ’ αυτό το εκρηκτικό πρόβλήμα της διαχείρισης των σκουπιδιών γιατί το απαιτεί η ίδια η ζωή αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση..» ενώ συνεχίζοντας αναφέρεται στο σχέδιο της περιφέρειας και τα αποτελέσματα που θα έχει η υλοποίησή του για το νομό που όπως χαρακτηριστικά λέει: «θα μετατραπεί σε μια απέραντη χαβούζα σκουπιδιών» και κλείνοντας δηλώνει ότι είναι υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού.

Η θέση του Συνασπισμού

Το έλλειμμα ενημέρωσης που αυτονόητα έπρεπε να είχε γίνει στους πολίτες ήταν το πρώτο με το οποίο έπρεπε να είχαν ασχοληθεί οι αρμόδιοι και να ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις του Πανεπιστημίου, των οικολογικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων κτλ. Σύμφωνα με τη θέση του Συνασπισμού ενώ τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν πρέπει να υπολογίζονται λόγω υψηλού κόστους της προστασίας του περιβάλλοντος. Ως προς το κόστος και τους επενδυτικούς στόχους, η θέση του κόμματος είναι ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους πολίτες και καταλογίζονται ευθύνες στην Περιφερειακή διοίκηση που δεν έχει δώσει κατόπιν αιτήσεων το σχέδιο τόσο στον Συνασπισμό όσο και σε όσους το έχουν ζητήσει. Οι συγκεκριμένες θέσεις του κόμματος θα εκφραστούν μετά την επεξεργασία του σχεδίου, συνολικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…