Ναι μεν, αλλ’ όμως!

0

Θετικοί εμφανίζονται οι βενζινοπώλες στην εξίσωση φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο επιστροφής του φόρου συνεχίζονται και στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική πρόταση που θα συζητηθεί.

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη βουλή απ’ το Υπουργείο Οικονομικών που περιλαμβάνει και την εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όπως αναμενόταν. Οι θέσεις των βενζινοπωλών και πρατηριούχων όπως έχουν εκφραστεί δεν διαφοροποιούνται αφού τους βρίσκει σύμφωνους η εξίσωση. Το θέμα που εκκρεμεί και αποτελεί τεράστιο ζήτημα αφού αποβλέπει στην πάταξη του λαθρεμπορίου, είναι ο τρόπος επιστροφής του φόρου που εμπλέκει και τους βενζινοπώλες που δηλώνουν τις επιφυλάξεις τους.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος

Με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «η ΟΒΕ συμφωνεί επί της αρχής με το φορολογικό νομοσχέδιο, αναφορικά με την εξίσωση του φόρου (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για την εφαρμογή του μέτρου. Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επί της αρχής κρίνονται θετικές, ωστόσο ο κλάδος θα είναι σε θέση να συμπράξει για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου μόνο εφόσον στη πράξη το σύστημα εγγυηθεί τη λειτουργία, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και εμπόδια που θα είχαν οποιαδήποτε επίπτωση στους βενζινοπώλες».

Η ανακοίνωση κλείνει με την δήλωση της ΟΒΕ ότι αναμένει «να επιβεβαιωθούν τα πρακτικά ζητήματα που ως διαδικασίες θα ορίζουν οι σχετικές με τον νόμο υπουργικές αποφάσεις, ώστε να επιβεβαιώσει με τη σειρά της το επωμιζόμενο αυτό έργο».

Σημείο τριβής το λάθος ΑΦΜ

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος των πρατηριούχων Νομού Ξάνθης Γ. Χαραλαμπίδης: «όλο τον προηγούμενο μήνα είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για το θέμα της επιστροφής του φόρου. Συμφωνούμε με την εξίσωση όπως επίσης και με το γεγονός ότι πρέπει να επιστρέφεται ο φόρος. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο αλλά λύση για το θέμα που μας προβληματίζει δεν έχει βρεθεί ακόμη. Πρόκειται για τον λάθος Αριθμό Φορολογικού Μητρώου βάσει του οποίου θα αποδίδονται τα χρήματα στους πρατηριούχους. Αν δοθεί λάθος ΑΦΜ για οποιονδήποτε λόγο, από απλή αμέλεια ενδεχομένως, το ποσό δεν καλύπτεται απ’ το κράτος και επιβαρύνει τον πρατηριούχο. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που πρέπει να διαθέτει, είναι μεγάλα και θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στον δανεισμό. Να επιστραφεί ο φόρος αλλά να μην καταστραφούμε εμείς».

Πιέζει ο χρόνος όπως μας είπε ο κ. Χαραλαμπίδης αφού από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει το μέτρο ενώ η πρόταση ήταν να περάσει η παρούσα περίοδος και να εφαρμοζόταν απ’ τον Μάρτιο. Ωστόσο οι πρατηριούχοι είναι εν αναμονή των τελικών προτάσεων του Υπουργείου που αναμένεται να δοθούν στις 20 Δεκεμβρίου ενώ κλείνοντας τόνισε: «τα χρήματα της επιστροφής του φόρου πρέπει να αποδίδονται την ίδια μέρα στους πρατηριούχους, σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν τεράστια προβλήματα. Να παταχθεί το λαθρεμπόριο, συμφωνούμε όλοι αλλά να βρεθεί ο τρόπος που να διασφαλίζει και τους πρατηριούχους από λάθη και παραλείψεις».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…