Μνημόνιο …επιπολαιότητας!

0

«Ξινή» του βγήκε του Δήμου Ξάνθης η «αδελφοποίηση» με το Δήμο Μπεσίκτας, η οποία την τελευταία στιγμή… μεταλλάχτηκε σε «Μνημόνιο Συνεργασίας», προκειμένου να περισωθούν τα προσχήματα και να μην προκληθεί «διπλωματικό επεισόδιο» με την τουρκική αποστολή. Αιτία η Επιστολή Διαμαρτυρίας την οποία απέστειλε με την μορφή του κατεπείγοντος (Fax) την ημέρα της προγραμματισμένης τελετής αδελφοποίησης – 14 Δεκεμβρίου – ο Δήμαρχος του Δήμου Μόρφου Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πίττας προς το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης – ο οποίος γνωστοποίησε το θέμα στο Δήμαρχο Μόρφου – και τον καλούσε να μην προβεί στην προγραμματισμένη Αδελφοποίηση Ξάνθης – Μπεσίκτας γνωστοποιώντας τον ότι ο Δήμος Μπεσίκτας είναι αδελφοποιημένος με τον κατεχόμενο Δήμο Μόρφου και επιπλέον διαμαρτυρόμενος ότι στο φυλλάδιο που εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης αναφέρεται συγκεκριμένα ο κατεχόμενος Δήμος της Μόρφου με το όνομα «Guzelyurt» (Όμορφη Πόλη), γεγονός που σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μόρφου: «η απόφαση σας για αδελφοποίηση με το Δήμο Besiktas της Τουρκίας, ο οποίος έχει αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς στην κατεχόμενη γη μας, αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στον αγώνα μας για διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος για επιστροφή στη γη που μας γέννησε».
Απόσπασμα της επιστολής του Δημάρχου Μόρφου προς τον Δήμαρχο Ξάνθης
«Ο Δήμος Μόρφου εκφράζει την πικρία και την απογοήτευση του για την απόφαση του Δήμου Ξάνθης να αδελφοποιηθεί με το Δήμο Besiktas της Τουρκίας. Ο εν λόγω Δήμος έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε σχέσεις με τους κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου και τους ούτω καλούμενους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων μας και ειδικότερα αυτού της κατεχόμενης Μόρφου. Με λύπη και αγανάκτηση έχουμε επίσης ενημερωθεί για το φυλλάδιο το οποίο έχει εκδοθεί από το Δήμο Ξάνθης και στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα ο κατεχόμενος Δήμος της Μόρφου με το όνομα «Guzelyurt» με το οποίο οι καταχτητές έχουν μετονομάσει την κατεχόμενη πόλη μας. Είναι επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός ότι κάνετε την πιο πάνω αναφορά στον κατεχόμενο Δήμο μας με το όνομα «Guzelyurt» και προσθέτετε ότι είναι Δήμος της Κύπρου. Οι σχέσεις συνεργασίας της πόλης με την οποία προτίθεστε να αδελφοποιηθείτε, είναι σχέσεις συνεργασίας με το παράνομο καθεστώς που κρατά σκλαβωμένη την πόλη μας εδώ και 33 χρόνια».
Ένα θερμό παρασκήνιο ακολούθησε την κοινοποίηση της επιστολής, όπου το ζητούμενο ήταν τι μέλλει γενέσθαι και πως θα δοθεί η πιο συνετή λύση ούτως ώστε ούτε να αγνοηθεί ένας Δήμαρχος της αδελφής Κύπρου, ούτε να δυσαρεστηθεί ο παρ’ ολίγον… αδελφός δήμος της Τουρκίας. Έτσι καταλήξαμε σ’ ένα «Μνημόνιο συνεργασίας» σε επίπεδο πολιτιστικών και αθλητικών ανταλλαγών!
Όμως τα ερωτήματα είναι εύλογα: Ήταν απλώς αβλεψία του δήμου Ξάνθης και του δημοτικού συμβουλίου που πήρε ομόφωνα την απόφαση της αδελφοποίησης με το συγκεκριμένο δήμο προτού διερευνήσει επισταμένα το θέμα; Πως ένας δήμος προβαίνει σε μια πολιτική πράξη χωρίς προηγουμένως να εξετάσει όλες τις παραμέτρους αλλά τον «βίο και πολιτεία» του έτερου δήμου, όταν μάλιστα τον έχει επισκεφτεί επίσημα; Αν ναι αυτό αποτελεί δείγμα μιας επιπόλαιης πρακτικής αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού θέματος που αποτελεί «κόλαφο» για το Δήμο Ξάνθης. Έχει μόνο ευθύνες ο δήμος Ξάνθης ή και κάποιοι αρμόδιοι που διεκπεραιώνουν και εγκρίνουν αιτήματα αδελφοποίησης; Ποια τελικά είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται μια αδελφοποίηση; Και τέλος πόσο αντίκτυπο έχει και κατά πόσο αποτελεί πολιτικό ατόπημα του Δήμου Ξάνθης ή σε ποιο βαθμό μπορεί ένας Δήμος να νομιμοποιεί έμμεσα το κατεχόμενο καθεστώς της Κύπρου… εξ αντανακλάσεως μέσω της αδελφοποίησης με το Δήμου Μπεσίκτας που είναι αδελφοποιημένος με ένα Δήμο στα κατεχόμενα ή μέσω μιας αναφοράς με το τουρκικό όνομα ενός κατεχόμενου δήμου της Κύπρου, σε ένα φυλλάδιο;
Δήμαρχος Ξάνθης: «Ο Δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική…»
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης κληθείς να απαντήσει στα ερωτήματα …έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην αρμόδια επιτροπή, η οποία ενέκρινε το αίτημα της αδελφοποίησης που υπέβαλε ο δήμος Ξάνθης και η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει βάσει των κριτηρίων που θέτει όλο το ιστορικό του δήμου ενός άλλου κράτους. Η Επιτροπή απαρτίζεται από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Εσωτερικών καθώς και εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Επιπρόσθετα υπογράμμισε με νόημα ότι ο δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική και γι’ αυτή είναι αρμόδιο το υπουργείο Εξωτερικών, παράλληλα όμως σημείωσε ότι αυτό δεν είναι καινοφανές καθώς υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις αδελφοποιήσεων (Αθήνα – Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη – Σμύρνη) και ότι βεβαίως ο δήμος δεν είχε καμιά πρόθεση σε καμιά περίπτωση να δημιουργήσει καμιά αντιπαράθεση τέτοιου είδους ιδιαίτερα μ’ ένα δήμο της Κύπρου.
Αναφορικά δε με την αναγραφή του Δήμου Μόρφου με το τουρκικό όνομα «Guzelyurt», ο κ. Στυλιανίδης δεν το βρίσκει τόσο τραγικό τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποκαλεί την Ελλάδα …Γιουνανιστάν και δεν προκαλείται ρήξη στις σχέσεις μας ούτε βεβαίως ότι αυτό σημαίνει σε καμιά περίπτωση οποιαδήποτε νομιμοποίηση του κατεχόμενου καθεστώτος.
Επιπλέον δε τονίζει ότι πρέπει να μην μείνουμε δέσμιοι του χθες και ότι οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν στέλνοντας τα απαραίτητα μηνύματα στις κυβερνήσεις των χωρών τους και ότι ο Δήμος Μπεσίκτας είναι αυτής της νοοτροπίας.
Κύπριοι: «Ολίσθημα για το Δήμο Ξάνθης»
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει για το θέμα ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης μέσω του οποίου γνωστοποιήθηκε το θέμα. Η πρόεδρός του κ. Ελένη Χατζηγεωργίου τονίζει ότι αποτελεί ολίσθημα για το Δήμο Ξάνθης η αδελφοποίησή του μ’ ένα τουρκικό δήμο που έχει νομιμοποιήσει ένα κατεχόμενο επί 38 χρόνια ελληνικό δήμο. Παράλληλα σημειώνει ότι τέτοιες αδελφοποιήσεις αποτελούν πρόκληση όταν μάλιστα οι μνήμες είναι νωπές και όταν το 38% της Κύπρου καταδυναστεύεται από τους τούρκους.
Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» ζητούν δημόσια συγνώμη
Στην επιστολή τους προς Δήμαρχο Ξάνθης τονίζουν: «Οι Πολίτες για την Αλλαγή» αισθανόμενοι βαθιά εξαπατημένοι και εκ τούτου εκτεθειμένοι απέναντι στον ξανθιώτικο λαό και στους Κύπριους αδελφούς μας, ζητούμε δημόσια συγνώμη για τη σύμπραξή μας σε μια πρωτοβουλία που έφερε στοιχεία υπονόμευσης της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής στο πρόβλημα της Κύπρου. Δηλώνουμε ωστόσο ευθαρσώς ότι η υπερψήφιση εκ μέρους μας της Αδελφοποίησης Ξάνθης – Μπεσίκτας και η στήριξή μας έκτοτε των δράσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω ομόφωνης απόφασης του Δημ&#95

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …