Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μείωση της εγκληματικότητας – επίτευξη στόχων στα ναρκωτικά

Μείωση της εγκληματικότητας – επίτευξη στόχων στα ναρκωτικά

0

«Ήταν μια καλή χρονιά για την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης το 2006», η κατακλείδα του απολογισμού του αστυνομικού διευθυντή Ξάνθης κ. Ιορδάνη Χριστοφορίδη, ο οποίος  στα πλαίσια του προγράμματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο την προβολή του έργου της, πραγματοποίησε την παρουσίαση – στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 7.30μ.μ. – την πολιτική δημόσιας Τάξης και ασφάλειας της ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2007, αναπτύσσοντας τις βασικές δομές και προοπτικές των αστυνομικών δράσεων της Α.Δ. Ξάνθης για το τρέχον έτος καθώς και αποτελέσματα και κρίσεις της περσινής αντεγκληματικής πολιτικής, όπως υλοποιήθηκε αυτή από τη Διεύθυνση άλλα και γενικότερα στοιχεία, αφετηρίες, δράσεις.

Τα στοιχεία

Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο νομού αναφορικά με τη Δημόσια ασφάλεια,  υπάρχει μείωση των εγκλημάτων ληστείας κατά 25%, κλοπών διαρρήξεων κατά 20%,  εξιχνίασης διαπραττομένων κλοπών – διαρρήξεων κατά 50%, αύξηση αριθμού ανευρεθέντων τροχοφόρων κατά 50%,  επίτευξη των στόχων (σταθεροποίηση σε ποσοστό -41%)  αναφορικά με τα ναρκωτικά, ενώ ως κορυφαίο γεγονός που αποτελεί επιβράβευση του έργου της Α.Δ. Ξάνθης είναι η βράβευση της ΠΑΕ SKODA από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο Δημόσιας τάξης για το γεγονός  ότι η  ίδια σαν ΠΑΕ και οι φίλαθλοί της συνέβαλλαν και δεν καταγράφηκε ούτε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο σε όσους αγώνες έγιναν στην Ξάνθη, συνεργαζόμενη άριστα με την Α.Δ. Ξάνθης.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ι. Χριστοφορίδης, σημείωσε την άριστη συνεργασία της Α.Δ. Ξάνθης με τους τοπικούς φορείς και αρχές: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη συνεργασία που αναπτύσσουμε με την τοπική κοινωνία», σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελληνική Αστυνομία θέλει την κοινωνία συμπαραστάτη και αρωγό στο έργο της που έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της νομιμότητάς της.

Στόχος και προτεραιότητες για το 2007

 Ως κεντρικός στρατηγικός στόχος της Πολιτικής Δημόσιας τάξης για το 2007 είναι: «Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση». Οι δράσεις για την επίτευξη του στόχου στηρίζονται στο τρίπτυχο πρόληψης των εγκλημάτων, της καταστολής και της συνεργασίας με πολίτες και φορείς. Επίσης ως βασική επιδίωξη της Α.Δ. Ξάνθης είναι η επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού σε επίπεδο γνώσεων και χειρισμού των σύγχρονων τεχνικών και τεχνολογικών μέσων πού ήδη έχει διατεθεί προς χρήση, εν’ όψει και της εφαρμογής του Police On Line στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό…

… μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, οι βουλευτές Ξάνθης κ. κ. Φίλιππος Τσαλίδης και Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης Παυλίδης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Υποστράτηγος Τσαντρίζος Χρύσανθος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Ανδρικόπουλος Παναγιώτης, οι Αντινομάρχες Ξάνθης Ταρενίδης Παναγιώτης και Συμπιλίδου Θεοδώρα, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, εκπρόσωπος του στρατηγού Διοικητού του Δ. Σ. Σ, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης Λιάμης Νικόλαος, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Γενιτζές Δημήτριος, ο Λιμενάρχης Λάγους Συμεωνίδης Δημήτριος, όλοι οι Διοικητές Αξιωματικοί των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, αντιπροσωπεία αστυνομικών των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης μας, αντιπροσωπεία Δοκίμων Αστυφυλάκων του τοπικού παραρτήματος της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ξάνθης Τσάπαλης Γεώργιος, ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης Ιωάννης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων.

«… η εγκληματικότητα στην περιοχή παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες «

«Στην ενδεκάμηνη παραμονή  μου στην περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης,  διαπίστωση μου είναι ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές», η ευοίωνη διαπίστωση του κ. Γ. Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Α.Μ. – Θ Υποστράτηγου κ.  Τσαντρίζου Χρύσανθου, ο οποίος την αποδίδει σε τρεις παράγοντες:α)Οι πολίτες της περιοχής είναι φιλήσυχοι και φιλόνομοι β) Η αστυνομία είναι αποτελεσματική και στην πρόληψη αλλά κυρίως στην καταστολή και τα ποσοστά των εξιχνιάσεων είναι υψηλά και πολύ υψηλότερα από τον μέσο πανελλαδικό όρο 3) Στη στενή και αμοιβαία συνεργασία  με τους τοπικούς φορείς και αρχές.

Υποστράτηγος Τσαντρίζος Χρύσανθος: «Για την Α.Δ. Ξάνθης  καταγράφεται ακόμη μια επιτυχία ότι η ομάδα που παίζει στην Α’ κατηγορία η Ξάνθη  βραβεύτηκε φέτος από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο» Αναφορικά με τα Ναρκωτικά τόνισε:  Δεν είναι ανησυχητικά τα πράγματα σε σχέση με τι άλλες περιοχές. Η Ομάδα Δίωξης των ναρκωτικών Ξάνθης  έχει πετύχει τους στόχους της. Σ’ ότι αφορά στην λαθρομετανάστευση το κύριο βάρος το σηκώνουν στην περιοχή οι δυο αστυνομικές διευθύνσεις Α.Δ. Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, στην συνέχεια η Ροδόπη και κατόπιν η Ξάνθη. Το κλιμάκιο στο Νέστο και σήμερα ακόμη κατέγραψε μια επιτυχία συλλαμβάνοντας δυο διακινητές και 6 διακινούμενους».

Αυτό που επισημάνθηκε επίσης τόσο από τον κ. Τσαντρίζο όσο και από τον Νομάρχης Ξάνθης είναι το έλλειμμα στη στελέχωση:

Τσαντρίζος: «Τη συνολική ευθύνη της κατανομής του προσωπικού την έχει το υπουργείο. Υπάρχει  ένα έλλειμμα του σώματος γύρω στις 6.000. Το έλλειμμα αυτό θα αυξηθεί επειδή θα υπάρξουν πολλές παραιτήσεις.  Για την περιοχή μας δεν θα πρέπει να παραπονείται ο κόσμος γιατί το κενό αυτό συμπληρώνεται από την παρουσία των συνοριοφυλάκων. Το αστυνομικό προσωπικό και οι συνοριοφύλακες υπερβαίνουν την οργανική δύναμη που είχε προβλεφτεί. Αυτό πρέπει να το συνεκτιμήσουμε . Άλλες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη εγκληματικότητα έχουν περισσότερα ελλείμματα». Μάλιστα σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ομογενοποίησης των συνοριοφυλάκων, γεγονός που θα διευκολύνει την εκτέλεση του έργου της Αστυνομίας.

Κοινή συνισταμένη των λόγων τόσο του σεβασμιωτάτου όσο και του κ. Κοντού Τσαλίδη, Παυλίδη ήταν η σημασία του έργου της Αστυνομίας και η συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας καθώς και η σημασία της συνεργασίας της με τους φορείς και τις αρχές στη διευκόλυνση του έργου της.

Σεβασμιώτατος: «Θα πρέπει πολιτικοί και πολιτειακοί ηγέτες η εκκλησία, οι δάσκαλοι, ο στρατός, οι γονείς να ενσκήψουμε στα προβλήματα με υπευθυνότητα για το μέλλον των παιδιών και για την ασφάλεια τους και να εμπνεύσουμε τα οράματα και τα ιδανικά και τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Το πρόβλημα τότε το ελαχιστοποιούμε».

Κοντός: «Με αριθμούς αποδεικνύεται η πολύτιμη προσφορά της αστυνομίας Θεωρούνταν ταμπού η προβολή του έργου της αστυνομίας. Η Ελληνική αστυνομία έχει προσφέρει πολλά σ’ αυτό τον τόπο και σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο τήρησης του  νόμου, της ασφάλειας, της τάξης και της ηρεμίας. Πρέπει να νιώθουμε  περήφανοι για την πρόοδο της ελληνικής αστυνομίας σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα έχει πάρει καινούργιες μορφές και έχει εκσυγχρονιστεί

Καταστρέφονται περιουσίες και κάποιοι άλλοι λένε ότι προέρχονται από αστυνομικούς. Να βγούμε από ψευτοδιλλήματα και ν’ οδηγήσουμε την αστυνομία να κάνει το έργο της. Και τα πανεπιστήμια πρέπει  να λειτουργήσουν και τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Εργάζεστε με Υποδειγματικό τρόπο και μεις στηρίζουμε το έργο σας».

Τσαλίδης: « Ο έλληνας αστυνομικός δίνει καθημερινά έναν αγώνα με αυταπάρνηση με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες με ήθος και ευαισθησία και με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Την ύψιστη αποστολή να προλαμβάνει και να καταστέλλει την εγκληματικότητα και να δημιουργείται το αίσθημα ασφάλειας και να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποδομή. Ζούμε σε μια πολύ ασφαλή πόλη με πολύ μικρή εγκληματικότητα»

Νομάρχης: «Το έργο της Αστυνομίας είναι δύσκολο. Γίνεται για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας εξυπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της κοινωνίας. Λογικές λαϊκισμού, λογικές νόθευσης της νομιμότητας μέσα από υιοθετήσεις για λόγους σκοπιμότητας πολλές φορές μορφών παραβατικότητας θα πρέπει να μπουν στην άκρη. Αυτό όμως που αποτελεί πάγιο αίτημά μας είναι ότι δεν υπάρχει η ανάλογη στελέχωση και είναι απαίτησή μας από το υπουργείο να υπάρχει πλήρης στελέχωση. Η Α.Δ. Ξάνθης  είναι απολύτως συνεργάσιμη μ’ όλους τους φορείς και τις αρχές του νομού. Θα είμαστε πλάι σας…»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Οι πολίτες για την Ξάνθη» ήταν εκεί…

Σε εκδήλωση – συζή&#…