Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μεγαλόπρεπα γιόρτασε η Ξάνθη τη μνήμη του Πολιούχου της

Μεγαλόπρεπα γιόρτασε η Ξάνθη τη μνήμη του Πολιούχου της

0

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και τον προσήκοντα σεβασμό, η Ξάνθη τίμησε και φέτος τον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη, τον πολιούχο της με κορυφαία απ΄ τις εκδηλώσεις την περιφορά της εικόνας του Αγίου και την τέλεση αρτοκλασίας στην Κεντρική Πλατεία που ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της γιορτής από τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου.
Με πανηγυρικές εκδηλώσεις το διήμερο Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007, γιορτάστηκε και φέτος στην Ξάνθη η αποκεφάλιση του πολιούχου της Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στις 19.00΄ με την τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου.
Πολυπληθής η συνοδεία της εικόνας
Στις 20.30΄ ξεκίνησε η πομπή απ’ τον κατάμεστο ναό στην πλατεία Μητροπόλεως και οι ξανθιώτες που είχαν από νωρίς πλημμυρίσει τον χώρο ακολούθησαν την εικόνα που μετέφερε άγημα του στρατού. Με τον προσήκοντα σεβασμό και την τιμή που πρέπει σε μια τέτοια εκδήλωση, η πομπή ξεκίνησε με τους ιερείς και τους επισκέπτες Μητροπολίτες που τίμησαν την πόλη ακολουθούμενους από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και συνοδευόμενη από τις μπάντες του στρατού και του Δήμου Ξάνθης, διασχίζοντας την Παλιά Πόλη, από την Πλατεία Αντίκα και μέσω της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, στις 21.00΄ κατέληξε στην κεντρική πλατεία.
Οι ακολουθούντες την εικόνα προστέθηκαν στους ξανθιώτες που περίμεναν στην πλατεία με αποτέλεσμα να γεμίσει πιστούς που με ευλάβεια παρακολούθησαν την αρτοκλασία που τελέστηκε.
Την Ξάνθη τίμησαν με την παρουσία της στη Γιορτή του Πολιούχου της και συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες οι Μητροπολίτες Λήμνου, Θεσσαλιώτιδος και Αιτωλίας τους οποίους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.
Οι προσευχές όλων μας για τους πυροπαθείς και τον Αρχιεπίσκοπο
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε: « στην αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, του μεγάλου ανδρός που ενώνει τις δυο διαθήκες, την Παλαιά και την Καινή, τον άνθρωπο που βάφτισε τον Ιησού Χριστό και προστατεύει την Ξάνθη. Τούτες τις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, τον παρακαλούμε να πρεσβεύει στον Ιησού Χριστό που όμως για να εισακουσθούν θα πρέπει να ακολουθούμε το δικό του δρόμο, να μετανοήσουμε». Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα καθημερινά ατοπήματα που μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος αλλά και στον Λόγο του Τιμίου Προδρόμου που «από αγάπη μιλάει και παρατηρεί τα παιδιά του όπως ο γονιός» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τις θερμές ευχαριστίες του εξέφρασε ο κ.κ. Παντελεήμων για την παρουσία τους στην Ξάνθη τους παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, τους άρχοντες, τον κλήρο και τον απλό λαό που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου.
Στη σκέψη που οδηγείται στις περιοχές της Ελλάδας που δοκιμάζονται αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης και ευχήθηκε να αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές τους και να δώσει δύναμη στους οικείους τους. Την προσευχή όλων ζήτησε για όλους εκείνους που «από νοικοκύρηδες έγιναν επαίτες» όπως χαρακτηριστικά είπε αλλά και για όλους εκείνους που κάηκαν απ’ την πύρινη λαίλαπα πράττοντας το καθήκον τους, προσπαθώντας να σώσουν τους υπόλοιπους, τους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.
Την αδυναμία του να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις και να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο Μητροπολίτης Σιάτιστας λόγω συμμετοχής του στο κλιμάκιο της εκκλησίας που επισκέπτεται τις πυροπληγείσες περιοχές γνωστοποίησε ο κ.κ. Παντελεήμων ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι την ερχόμενη Κυριακή σε όλους τους ναούς της Ξάνθης θα περιαχθεί δίσκος για τη συλλογή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες και προέτρεψε όλους να συνεισφέρουν από το υστέρημα ή το περίσσευμα, για τους έχοντες ανάγκη. Τη σκέψη για δημιουργία κλιμακίου του οποίου θα ηγείται ο ίδιος και θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές κατέθεσε ο Μητροπολίτης ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που πέρυσι είχε τιμήσει την πόλη στην γιορτή του πολιούχου της και εξέφρασε τις ευχές για γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις έκλεισαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007 με τον όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…