Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μεγάλο Πρόγραμμα Απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ

Μεγάλο Πρόγραμμα Απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ

0

Σε εφαρμογή τίθεται, από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007, το Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 800 ανέργους του Νομού Ξάνθης, που κατήρτισε στις 26 Ιουνίου ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικοί, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διοικητή του ΟΑΕ.Δ. Γιώργου Βερναδάκη στο Δ.Σ. του Οργανισμού,
Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για το νομό Ξάνθης περιλαμβάνει δύο δράσεις; την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 600 ανέργων του Νομού, ηλικίας 18-64 ετών και την επιχορήγηση 200 νέων ελευθέρων επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.) ηλικίας 18-64 ετών για τη δημιουργία της δικής τους ατομικής επιχείρησης. Οι άνεργοι πρέπει να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης, με βάση τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης
Η συνολική δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 7.530.000 ευρώ και κατανέμεται μεταξύ των ετών 2007 έως και 2009 Αναλυτικότερα οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕ,Δ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για το νομό Ξάνθης έχουν ως εξής:
ΔΡΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ (Ν.Θ.Ε.)
Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων δίνεται σε ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (άνεργες μητέρες ανηλίκων τέκνων, μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι άνω των 50 ετών), ενώ το 60% των θέσεων θα καλυφθεί οπό γυναίκες.
Στο πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 600 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών του Νομού Ξάνθης (Ν.Θ.Ε.) η επιχορήγηση για την πρόσληψη ανέργων ανέρχεται στα 16 ευρώ ημερησίως για όλες τις κατηγορίες ανέργων και στα 20 ευρώ ημερησίως για τους ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ενώ η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 18 μήνες για τις μικρομεσαίες και στους 24 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις (με προσωπικό άνω των 250 ατόμων). Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για επιπλέον 6 και 12 μήνες αντίστοιχα. Το σύνολο των ενισχύσεων ανά επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 200.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα:
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ: Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης της.
Τα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα υποδεικνύουν οι Υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.ΑΕ.Δ. στο πλαίσιο της εξατομικευμένης παρέμβασης και σύμφωνα με τις προτάσεις που περιέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης. Οι άνεργοι πρέπει:
• Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ (να έχουν την ιδιότητα του ανέργου).
• Να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για μία θέση εργασίας εάν πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις ή Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. που δεν απασχολούν προσωπικό και για δύο θέσεις εργασίας εάν πρόκειται για επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 9 άτομα. Επιχειρήσεις με προσωπικό 10 ατόμων και άνω μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για αριθμό θέσεων εργασίας που αντιστοιχεί στο 30% του μέσον όρου των απασχολουμένων τους κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τέλος, επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, οι οποίες παρουσιάζουν καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, μπορούν να ενταχθούν για αριθμό εργαζομένων που ανέρχεται μέχρι και 40% της μέσης απασχόλησης κατα τη διάρκεια του προηγουμένου έτους.
ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ανέργων η επιχορήγηση ανέχεται στο ποσό των 16 ευρώ την ημέρα. Η επιχορήγηση μειώνεται στο ήμισυ των αντίστοιχων ποσών για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης (τουλάχιστον 4 ώρες). Η επιχορήγηση καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα απασχόλησης του επιχορηγούμενου στην επιδοτούμενη θέση και κατ’ ανώτατο όριο για μέχρι 25 ημέρες κάθε μήνα, εφόσον όμως υπάρχουν 20 τουλάχιστον ημερομίσθια το μήνα.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δεκαοχτώ (18) μήνες για τις μικρομεσαίες (Μ.Μ.Ε.) επιχειρήσεις και στους 24 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων). Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για έξι (6) μήνες ακόμα οι ΜΜΕ. και για δώδεκα (12) μήνες οι μεγάλες.
Το σύνολο των ενισχύσεων σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπερβαίνει το ανώτερο όριο των 200,000 ευρώ για οποιαδήποτε περίοδο των τριών οικονομικών ετών για κάθε επιχείρηση (άρθρο 2, παρ.2 του Κανονισμού (ΕΚ) της Επιτροπής 1998/2006)-
Η δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 5.130.000 ευρώ.
ΔΡΑΣΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: Στόχος του προγράμματος επιχορήγησης 200 νέων ελευθέρων Επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.) ηλικίας 18-64 ετών για το Νομό Ξάνθης είναι η ενθάρρυνση των ανέργων του νομού που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, μέσω της οικονομικής τους ενίσχυσης που ανέρχεται στα 12.000 ευρώ.
Η δράση εστιάζει τόσο στην πρόληψη όσο και την καταστολή της μακροχρόνιας ανεργίας. Έτσι ποσοστό τουλάχιστον 65% ,του προγράμματος θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά ανέργους νέους και νέες ηλικίας 18-25 ετών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι έως 6 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΑ και άνεργους ηλικίας 26-64 ετών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι έως 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ενώ ποσοστό μέχρι 35% θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά αντίστοιχα σε ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι πάνω από 6 μήνες και πάνω από 12 μήνες. Παράλληλα, ποσοστό τουλάχιστον 60%των θέσεων θα καλυφθούν από γυναίκες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν Δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους. Για την υπαγωγή στο στάδιο της προέγκρισης του προγράμματος πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και υποχρεωτικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην τυποποιημένη «αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα – υπεύθυνη δήλωση» οι ενδιαφερόμενοι θα περιγράφουν το σχέδιο τους για δημιουργία &#957

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …