Κίνδυνος για «κομπίνες»

0

Τα πάνω κάτω έρχονται στα νοικοκυριά, στους πρατηριούχους καυσίμων αλλά και στις τράπεζες από τις 15 Οκτωβρίου οπότε αρχίζει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Ο λόγος; Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα νοικοκυριά από τις τράπεζες μετά την ενοποίησή του (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αποφάσισε την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προκειμένου να πατάξει το λαθρεμπόριο και να προεισπράττει τους φόρους. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ΕΦΚ 21 ευρώ το χιλιόλιτρο και το πετρέλαιο κίνησης 400 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Έτσι: Για αγορά πετρελαίου 1.000 λίτρων.
Μέχρι σήμερα
Με μειωμένο ΕΦΚ 21 ευρώ/χιλιόλιτρο πληρώνει 600 ευρώ για την αγορά 1.000 λίτρων.
Εφεξής
Με ενοποιημένο ΕΦΚ 276 ευρώ/χιλιόλιτρο πληρώνει 1.000 ευρώ για την αγορά 1.000 λίτρων.
Υπολογισμός φόρου: ενιαίος :276 ευρώ μειωμένος : -21 ευρώ
Διαφορά:255 ευρώ
Πληρώνει 1.000 ευρώ και από το ποσό αυτό αφαιρείται η διαφορά των δύο φόρων δηλαδή τα 255 ευρώ συν ο ΦΠΑ 19% που υπολογίζεται επί της διαφοράς 48,45 ευρώ. Έτσι η τελική επιβάρυνση για την αγορά των 1.000 λίτρων μετά την ενοποίηση των φόρων ανέρχεται σε 696,55 ευρώ. Αν ίσχυε ο μειωμένος φόρος θα πλήρωνε 600 ευρώ.
Επιβάρυνση: 96,55 ευρώ στο χιλιόλιτρο
Στην περίπτωση που δεν επιστραφεί ο ΦΠΑ τότε η επιβάρυνση ανεβαίνει στα 145 ευρώ στο χιλιόλιτρο.
Σημείωση: Η επιβάρυνση προκύπτει λόγω αυξημένου περιθωρίου κέρδους.
Η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης, κ. Χαραλαμπίδης το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Θα παίρνεις ένα τιμολόγιο από τον προμηθευτή σου – από το πρατήριο ή όποιος είναι ο προμηθευτής του πετρελαίου θέρμανσης ή του αγροτικού – το οποίο θα λέει ότι στο πουλάει για λόγους θέρμανσης ή για αγροτική χρήση. Θα πηγαίνεις στη τράπεζα και θα παίρνεις με μια απλή υπεύθυνη δήλωση την επιστροφή. Είτε είσαι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας είτε ο ιδιοκτήτης είτε είσαι ο αγρότης, θα σου επιστρέφεται ο φόρος που αναλογεί στην ποσότητα καυσίμων που αγόρασες.
Τα τρωτά σημεία του συστήματος – Κίνδυνος για «κομπίνες»
Και στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την απόδοση του επιδόματος των 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιοι «επιτήδειοι» δεν θα επωφεληθούν και δεν θα μοιράζουν έναντι αμοιβής αποδείξεις; Αναμένεται η διακίνηση πλαστών τιμολογίων, όπως επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης. Είναι πολύ πιθανόν διαχειριστές και πωλητές καυσίμων να εμφανίζουν εικονικά τιμολόγια με υψηλότερες από τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που παραδίδονται στις κατοικίες και να μοιράζονται τη διαφορά του ποσού που θα επιστρέφεται. Η διαδικασία «μπάζει» και υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να τιναχτεί στον αέρα!
Πλαφόν στα καύσιμα
Ίσως γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομίας όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός για να αποφευχθούν παρατυπίες, θα μπουν κάποια όρια στις καταναλώσεις, ανάλογα και με τα τετραγωνικά της οικίας, μετά από τα οποία, αν κάποιος τα υπερβεί, θα γίνεται έλεγχος. Όμως το πλαφόν ανάλογα με τα τ.μ. περιορίζει την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους κατοικούν σε ακίνητα, που η επιφάνεια τους είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει δηλωθεί. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το πλαφόν θα είναι το ίδιο για όλα τα νοικοκυριά ή θα διαφοροποιείται για περιοχές που πλήττονται περισσότερο τον χειμώνα. Ακόμη κι αν καθοριστεί με γεωγραφικές ζώνες, θα υπάρχουν σοβαρές αδικίες. Διαφορετικές ποσότητες καίει ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία του τετάρτου ορόφου από ένα στον πρώτο όροφο. Άλλο παράδειγμα, υψηλότερη κατανάλωση κάνει μία τετραμελής οικογένεια σε μία κατοικία 120 τ.μ. από ένα ζευγάρι στα ίδια τετραγωνικά μέτρα.
Κερδισμένο το κράτος και οι τράπεζες
Επιπρόσθετα το 15% με 20% των πελατών των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, και δη των πρατηριούχων, είναι οι πολίτες εκείνοι που αγοράζουν μικρές ποσότητες, δηλαδή με μπιτόνια. Πρόκειται για εκείνους που ζουν σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές. Αυτοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις βενζινοπωλών, δεν θα μπαίνουν στον κόπο να διανύουν χιλιόμετρα και να απευθύνονται στις τράπεζες για να τους επιστραφεί η διαφορά, καθώς θα είναι μικρής αξίας. Συνεπώς από αυτή την εξέλιξη κερδισμένο θα είναι το κράτος.
Δημιουργείται για τους μεταπωλητές και οδηγούς βυτιοφόρων μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης ισχυρότερο κίνητρο κλοπών ποσοτήτων από τις δεξαμενές, αφού η τιμή θα είναι υψηλότερη. Δηλαδή, θα αναρροφούν ποσότητες από τις δεξαμενές και αυτές θα τις μεταπωλούν χωρίς τιμολόγια
Ασαφές παραμένει και ποιος (Δημόσιο ή καταναλωτές) θα επιβαρυνθεί με την προμήθεια των τραπεζών.
Ταλαιπωρία στους καταναλωτές
Και μέσα σ’ όλα αυτά προστίθεται και η μεγάλη ταλαιπωρία και οι ουρές στις τράπεζες, κόστος και το χάσιμο παραγωγικού χρόνου για περίπου 5.000.000 νοικοκυριά, διαχειριστές και αγρότες, (μόνο στην Ξάνθη είναι 1000 αποδείξεις την ημέρα), γιατί όλοι τελικά στην… καμπούρα του καταναλωτή ξεσπούν!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …