Πιο «αγνά» προϊόντα στο πιάτο μας

0

Στο …πόδι βρίσκονται οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ),

υλοποιώντας ένα ευρύ πρόγραμμα ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο «αγνά»,

Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2007 περισσότερους από 2.500 ελέγχους σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα φυτικής προέλευσης στις πύλες εισόδου: α) λιμάνια, τελωνεία και αεροδρόμια, β) σημεία συγκέντρωσης όπως κεντρικές αγορές, συσκευαστήρια και γ) σημεία διάθεσης όπως καταστήματα, λαϊκές αγορές, με στόχο να διαπιστωθεί αν γίνεται ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων ως προς τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων (MRLs).

Τα όρια αυτά έχουν καθορίσει ειδικοί επιστήμονες κατόπιν πειραμάτων και επισημαίνουν ότι είναι παραπάνω από αναγκαίο να τηρούνται αυστηρά ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δειγματοληψίες που γίνονται από εξειδικευμένα στελέχη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας) και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Πειραιά, Πατρών, Ηρακλείου, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας και Ναυπλίου).

Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται σε εργαστήρια που βρίσκονται στα παραπάνω περιφερειακά κέντρα, καθώς και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Τα αποτελέσματά τους γνωστοποιούνται άμεσα (μέσω e-mail ή και εγγράφως) στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής όπου, για τις υπερβάσεις (τις περιπτώσεις δηλαδή που ανιχνεύονται υπολείμματα ανώτερα των MRLs) γίνεται από την υπηρεσία εκτίμηση της επικινδυνότητας στον καταναλωτή για να ενημερωθεί, αν είναι απαραίτητο, το σύστημα ταχείας πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF).

Στη συνέχεια ακολουθεί επεξεργασία των αποτελεσμάτων και συντάσσεται ετήσια έκθεση η οποία αποστέλλεται στο αρμόδιο γραφείο της Κομισιόν. Εκεί μαζί με τα αποτελέσματα των υπολοίπων κρατών-μελών συντάσσεται νέα συγκριτική έκθεση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ και είναι προσβάσιμη στον καθένα.

Από τις δημοσιευμένες ετήσιες αυτές εκθέσεις είναι φανερή η ως τώρα καλή κατάσταση στη χώρα μας συγκριτικά με το μέσο όρο στην ΕΕ στον τομέα του σχεδιασμού, υλοποίησης και αποτελεσμάτων του επίσημου ελέγχου υπολειμμάτων.

Ειδικότερα, το 2006 αναλύθηκαν περί τα 2.500 δείγματα και από την μέχρι τώρα επεξεργασία επιβεβαιώνεται η τήρηση των ανωτέρων επιτρεπτών ορίων. Για το 2007 έχει προγραμματιστεί ο έλεγχος περισσοτέρων από 2.500 δειγμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολύτιμη δωρεά στο Δήμο Βιστονίδας

Μια ανάγκη της νεοσύστατης Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Βιστονίδας ήρθε να καλύψει η δωρ…