Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Πράσινο» φως για ενεργειακές καλλιέργειες… αλλά επιφύλαξη στους αγρότες!

«Πράσινο» φως για ενεργειακές καλλιέργειες… αλλά επιφύλαξη στους αγρότες!

0

Μια συμφέρουσα εναλλακτική λύση για τον αγροτικό κόσμο που οδηγείται από τις επιταγές της νέας ΚΑΠ σε νέες ανταγωνιστικές καλλιέργειες καθώς οι συμβατικές οδηγούνται σε συρρίκνωση και μια καλή επένδυση σε επιχειρηματική βάση για τους νέους αγρότες που αντιμετωπίζουν πλέον την αγροτική παραγωγή στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει διαμορφωθεί με το τέλος των επιδοτήσεων και τη στροφή στην «άλλη γεωργία», αποτελούν οι ενεργειακές καλλιέργειες (τεύτλα, σόργος , ελαιοκράμβη) παραγωγής βιοκαυσίμων (βιοντήζελ, βιοαιθανόλη)! Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – το Σάββατο 26 Μαΐου – προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες της Θράκης γι’ αυτές τις καλλιέργειες. Πολυθεματική η ημερίδα κάλυψε όλους τους τομείς της ενημέρωσης γύρω από το θέμα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τόσο του αγροτικού κόσμου της Θράκης, όσο και των εκπροσώπων του – πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γανιωτάκης, πρόεδροι των ΕΑΣ Ξάνθης , Ροδόπης, πρόεδροι αγροτικών συλλόγων, καθώς και πρόεδροι συνεταιριστικών εργοστάσιων και στελέχη της ΕΒΖ.

Γιατί βιοκαύσιμα;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης αναλύοντας όλο τον Εθνικό σχεδιασμό του υπουργείου για τα βιοκαύσιμα καθώς και την προεργασία που έχει γίνει σε θεσμικό επίπεδο για την προώθηση της καλλιέργειας, μετά και από την πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού και την απόφαση της ΕΒΖ για μετατροπή των εργοστασίων Ξάνθης , Λάρισας σε παραγωγής βιοαιθανόλης.

Η παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων…

1)Ακολουθεί περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ε.Κ.

– Green Paper, Kyoto Protocol

– 2003/30 EK, n. 3423/2005

2)Συντελεί στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας

– CO, SO, HC, PM

– Αέρια θερμοκηπίου

3)Μειώνει εξάρτηση από εισαγωγή καυσίμων

4)Ενισχύει την εθνική οικονομία

– ενίσχυση αγροτικής οικονομίας με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών

– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

– Ενίσχυση άλλων βιομηχανιών (βιομηχανία ζάχαρης , χαρτοβιομηχανία κ.λ.π.).

Το σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε ο υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός τονίζοντας με έμφαση ότι αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας για το υπουργείο η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών και ότι η Θράκη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη αυτή καθώς σε λίγο καιρό θα έχει το Εργοστάσιο Βιοαιθανόλης. Επιπρόσθετα τόνισε ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων (βιαιθανόλη , βιον τίζελ) θα μειώσει τη εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, θα συμβάλλει σε πιο καθαρό περιβάλλον και θα τονώσει τον αγροτικό τομέα. Επίσης ανέφερε ότι προτεραιότητα – σύμφωνα με την κατανομή του ΥΠΑΝ – θα δοθεί στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ελληνική παραγωγή, σε μικρές μονάδες και συνεταιρισμούς. Επεσήμανε παράλληλα ότι η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που κρίνει ασύμφορες τις ενεργειακές καλλιέργειες (αναφέρει ότι για να λειτουργήσει αυτό χρειάζεται να δοθεί το 1/3 του Δ. ΚΠΣ), δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και ότι η προσπάθεια είναι πολύ μελετημένη. Ο κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ειδικός γραμματέας Γ΄ΚΠΣ υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου στην 4η προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, ενώ ο κ. Δημήτρης Πέτσας που έχει Εκκοκκιστήρια – Βιοντήζελ στο Κουτσό Ξάνθης κατέθεσε την εμπειρία του.

Στο τεχνοκρατικό μέρος του θέματος αφορούσε η εισήγηση του κ. Δημήτριου Μπαμπίλη, γεωπόνος, οικονομολόγος , γενικός διευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – «Ανάπτυξη Ενεργειακών φυτών στον Ελληνικό χώρο», της κας Στέλλας Μπεζεργιάννη, ερευνήτριας Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης «Τεχνολογική Πλατφόρμα Βιοκαυσίμων» και του κ. Γεώργιου Σκαράκη , καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – «Οι τάσεις στις πρώτες ύλες για βιοκαύσιμα», ενώ ο κ. Δημήτριος Δαρνάκας , Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΒΖ, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της ΕΒΖ που ακούει στο όνομα «Βιοαιθανόλη». Αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία της ΕΒΖ με το υπουργείο Ανάπτυξης τόνισε ότι η μετατροπή των εργοστασίων Ξάνθης – Λάρισας είναι όχι στο «θα» αλλά στην υλοποίηση αφού υπάρχει η προκήρυξη και υποβάλλονται προτάσεις από στρατηγικούς επενδυτές. Επίσης ότι ετοιμάζεται ο φάκελος υπαγωγής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο, γίνεται περιβαλλοντική μελέτη

Επεσήμανε ότι σύμφωνα με την τεχνοοικονομική μελέτη είναι βιώσιμη η ενεργειακή παραγωγή και ότι η τροποποίηση των εργοστασίων είναι μια κερδοφόρα επένδυση για την ΕΒΖ για το κέρδος θα μετακυλύετε στους αγρότες και στους εργαζόμενους

Για την Ξάνθη

Το κόστος της μετατροπής υπολογίζεται σε 95 – 100 εκ. ευρώ.

Θα είναι δυναμικότητας 1.500.000 m3 ετησίως.

Τι λένε οι αγρότες Ξάνθης και Ροδόπης για τις ενεργειακές καλλιέργειες;

Το «Ε» κατέγραψε την άποψη αγροτών, ενδεικτικά από Ξάνθη και Ροδόπη που παρακολούθησαν την ημερίδα προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά και πόσο διατιθέμενοι είναι να καλλιεργήσουν ενεργειακά φυτά.

Με σκεπτικισμό διαφαίνεται να αντιμετωπίζουν οι αγρότες τις νέες καλλιέργειες. Μέσα από τις απόψεις τους όμως εξυφαίνεται η απαισιοδοξία και η ανασφάλεια που τους διακατέχει αναφορικά με το μέλλον τους στο μεταίχμιο των αλλαγών έτσι όπως περιγράφουν την δεινή θέση που βρίσκονται

Παύλος Τόμζας: τευτοκαλλιεργητής από την Ροδόπη: «Εγώ καλλιεργώ τεύτλα και σιτηρά. Αν μου πουν τις τιμές και με συμφέρει ναι θα καλλιεργήσω! Θέλουμε εξειδικευμένη ενημέρωση να ξέρουμε που βαδίζουμε…Είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό στις τράπεζες! Πρέπει να γίνει κάτι…τα νέα παιδιά δεν ασχολούνται, ξεκληριζόμαστε…Τα γεωργικά μηχανήματα είναι πολύ ακριβά και τα προϊόντα μας τα πουλάμε φτηνά! Στο τέλος θα καλλιεργούν τη γη μας οι Βούλγαροι»!

Γκόγκος Στέφανος: τευτλοεξαγωγέας από την Ροδόπη: «Ακόμη δεν πήραμε την επιδότηση…αγοράσαμε πολλά μηχανήματα… Πώς θα αντεπεξέλθουμε…όλα είναι αιωρούμενα και αβέβαια»!

Γιαλαμάς Αθανάσιος, αγρότης Άβδηρα Ξάνθης: «Μας είπαν ότι ο ηλίανθος έχει τιμή 25 λεπτά το κιλό και στρεμματική επιδότηση 4,5 ευρώ. Για να καλλιεργήσουμε πρέπει να πάρουμε άλλα μηχανήματα, φυτοφάρμακα…δεν συμφέρει να καλλιεργήσουμε!».

Σταγώνης Βασίλης:καπνοκαλλιεργητής , Άβδηρα Ξάνθης: «Μ’ αυτά τα κοστολό&#947

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…