Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Σε δημοτικό… «σκαμνί» ο κ. Τσέπελης

Σε δημοτικό… «σκαμνί» ο κ. Τσέπελης

0

Πέρασαν αναπιστρεπτί …οι «ήσυχες και χαλαρές μέρες» στο Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και αυτό ήταν εμφανές από τις πρώτες συνεδριάσεις. Η αντιπολίτευση δεν …αφήνει σε χλωρό κλαρί πλέον τη συμπολίτευση και για του λόγου το αληθές: 38 τα θέματα ημερησίας διάταξης – 9 θέματα εκτός ημερησίας διάταξης που έφερε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου η μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Χρίστο Πούλιο τα οποία και «άναψαν τα αίματα» καθώς «έστηναν στον τοίχο» τη δημοτική αρχή για την διαχείριση του θέματος Τσέπελη, προκάλεσαν δε την «απολογία» του ιδίου για το θέμα του χειμάρρου στη Χρύσα που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Δε τον παρέσυρε το ρέμα»…

Πειστικές απαντήσεις ζήτησε ο κ. Πούλιος αλλά και ο κ. Ανταμπούφης, από το Δήμαρχο Ξάνθης και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη «λειτουργία» προβεβλημένου στελέχους της συμπολίτευσης που κατέχει θέση καίριας ευθύνης στην προεδρία της ΔΕΥΑΞ, ζητώντας αν αληθεύουν όλα αυτά παραίτηση ή και αποπομπή του.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης απαντώντας τόνισε ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη έρευνα και επιπλέον έχει επιβληθεί στον κ. Τσέπελη πρόστιμο 5. 680 ευρώ με απόφαση της Πολεοδομικής υπηρεσίας.

Πούλιος: «Θεωρείται ότι με το πρόστιμο το θέμα έληξε;»

Δήμαρχος: «Υπάρχει ηθικό θέμα. Ποινές όμως σε αιρετούς βάζει μόνο ο γεν. Γραμματέας της περιφέρεια».    

Ο κ. Τσέπελης στην «απολογία» του υποστήριξε ότι πρόκειται για προσωπικό θέμα και ότι πριν προβεί στη διάνοιξη του δρόμου είχε κάνει αίτηση στο Δασαρχείο Ξάνθης, ότι δεν γνώριζε ότι χρειαζόταν να πάρει απ’ αλλού άδεια (;), ότι η ενέργειά του δεν είχε άλλου είδους σκοπιμότητα,  ότι δεν μπάζωσε το ρέμα, απλά έφερε την μπουλντόζα για ν’ ανοίξει  δρόμο για να έχει καλύτερη πρόσβαση στο οικόπεδο του και κατέληξε μελοδραματικά: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου αν κάπου…έφταιξα»!

Κατόπιν αυτού ο κ. Πούλιος επανήλθε θέτοντας το καίριο ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο: «Αίρει ο κ. Δήμαρχος την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Τσέπελη;»

«Όχι!», μετ’ επιτάσεως, η απάντηση του Δημάρχου που θεωρήθηκε τετελεσμένο και παροχή κάλυψης από τον κ. Πούλιο.

Όμως ο κ. Τσέπελης βρέθηκε ξανά στα πυρά της αντιπολίτευσης για την αγορά χωραφιών στην περιοχή του Τοπείρου, ενώ ήταν γνώστης της υπόθεσης «ΦΥΣΙΣ Α.Ε». Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι τίθεται ηθικό θέμα καθώς ο κ. Τσέπελης «εκμεταλλεύτηκε» τη θέση του ως αντιδήμαρχος και έχοντας εσωτερική πληροφόρηση έκανε την περί ου ο λόγος επένδυση!Ο κ. Τσέπελης δεν αρνήθηκε ότι αγόρασε χωράφια στην εν λόγω περιοχή μετά από ανοιχτό  διαγωνισμό και ότι το θέμα ήταν γνωστό και μπορούσε ο καθένας να αγοράσει.

«Φουσκωμένη» ΔΕΥΑΞ από λάθος…

Το θέμα που ανέδειξε το «Ε» έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση και δια του δημοτικού συμβούλου κ. Μελισσόπουλου ζητήθηκαν απαντήσεις για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΥΑΞ καθώς και για το πόσο είναι τελικά αυτή η αύξηση.

Ο κ. Δήμαρχος αποσαφήνισε ότι σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ που ήταν παρών είχε αποφασιστεί αύξηση κάτω του 3%. Συγκεκριμένα αύξηση στην τιμή της μονάδας του νερού που έχει 9% ΦΠΑ και μείωση της αποχέτευσης και του ειδικού τέλους του 80% που έχουν ΦΠΑ 19% ώστε να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης και να μην έχει έλλειμμα η ΔΕΥΑΞ. Τις απαραίτητες εξηγήσεις έδωσε και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΞ κ. Μαγκρής. Αναφορικά όμως για το γεγονός ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι πάνω από 3% ο κ. Δήμαρχος φάνηκε έκπληκτος : «Εκπλήσσομαι! Άλλα συμφωνήσαμε άλλα κάνατε!». Τελικά βρέθηκε η άκρη του νήματος καθώς ειπώθηκε ότι σ’ αυτά τα τιμολόγια που υπάρχει η μεγαλύτερη αύξηση δεν έχει γίνει …εκ παραδρομής η μείωση της αποχέτευσης και του ειδικού τέλους από λάθος!  Στο θέμα παρενέβη ο κ. Μπαντάκ ο οποίος εξέθεσε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα το προσωπικό του… δράμα με τον φουσκωμένο λογαριασμό του νερού καθώς πρέπει να πληρώσει 1300 ευρώ!

Ο κ. Πούλιος ζήτησε  από την ΔΕΥΑΞ να συντάσσει και να αποστέλλει όπως υποχρεούται από τον νόμο 1069/80 Ειδικό Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή ώστε ο πολίτης να έχει γνώση τι πληρώνει και γιατί το πληρώνει.

Το πολύκροτο θέμα του προϋπολογισμού – απολογισμού της ΔΕΑΞ για τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μετατέθηκε σε ειδική συνεδρίαση.  μετά από πρόταση του Δημάρχου μάλιστα θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις ώστε να δουν τι θα κάνουν με το θεσμό αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει πρόβλημα…

Διαπαταξιακή επιτροπή για τα τραπεζοκαθίσματα

Στη συνέχεια συζητήθηκαν διάφορα θέματα που έφερε η αντιπολίτευση, όπως μια σειρά από προβλήματα στον οικισμό ΕΤΕΝΕΠΟΛ μετά από διαμαρτυρία του Δ.Σ. του συλλόγου «Η αναβάθμιση της Νεάπολης»,   προβλήματα στο 3ο και 13ο δημοτικό σχολείο, στον οικισμό Σαμακώβ αλλά και ζητήθηκε ενημέρωση σε σχέση με τα προβλήματα διάθεσης κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις της πόλης μας. Το λόγο έλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης: «απέδωσα σ’ αυτούς που δικαιούνται αυτά που δικαιούνται», ενώ συμφωνήθηκε να συσταθεί το Δ.Σ. να πάρει καινούργια απόφαση καθορίζοντας του χώρους που θα παραχωρηθούν για τραπεζοκαθίσματα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή (Τερζόγλου, Νικολόπουλος Κωνσταντινίδης, Φωτιάδης, Ξυνίδης) που θα επιληφθεί κατόπιν έρευνας του θέματος.

Μετά από 1 ώρα και ένα τέταρτο συζήτηση των εκτός ημερησίας θεμάτων ήλθε αισίως η στιγμή των εντός ημερησίας διάταξης παρά την γκρίνια των δημοτικών συμβούλων, λόγω κούρασης, καθώς πριν το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε επί 2ωρο η Δημαρχιακή επιτροπή. Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο αφορούσε  λήψη απόφασης για την ανάκληση αδείας, ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος  επιχείρησης  προσφοράς υπηρεσιών  διαδικτύου και διενέργειας ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Τα όλο θέμα δημιουργήθηκε από …λάθος συναδέλφου, ανέδειξε όμως μια προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων με ανακληθείσες άδειες αυθημερόν, δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…