Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Το τοπικό «Επιχειρείν» μπρος στις νέες προκλήσεις

Το τοπικό «Επιχειρείν» μπρος στις νέες προκλήσεις

0

Ξεχωρίζει πάντα η εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Ξάνθης, αφού παρέχει  την ευκαιρία σ’ όλο τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού να ανταλλάξει απόψεις, να συγκεκριμενοποιήσει στόχους και γενικότερα να σκιαγραφηθεί η οικονομική εικόνα του νομού, αφού το «επιχειρείν» αποτελεί την πιο σημαντική έκφανσή της και παράμετρος της ευρωστίας ή της αδυναμίας της. Έτσι και φέτος η εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Ξάνθης – Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 8μ.μ. στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» –  συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της θρησκευτικής πολιτικής, επιχειρηματικής ηγεσίας του νομού, η οποία δια της παρουσίας της και των λόγων της πιστοποίησε τη σημασία της. Παρόντες ο σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων που ευλόγησε την πίτα και ευχήθηκε «Δύναμη κι επιτυχία στην υλοποίηση των στόχων» στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, ο υφυπουργός κ. Α. Κοντός, ο βουλευτής κ. Σγουρίδης,  ο νομάρχης κ. Παυλίδης, ο στρατηγός διοικητής κ. Τσαλικίδης, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Χριστοφορίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Καραπατάκης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχών  – Βιομηχάνων κ. Σκαρλάτος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Βιδάλης, εκπρόσωποι φορέων και οι επιχειρηματίες του νομού.

Απολογισμός και νέοι στόχοι για το 2007 για το ΕΒΕ Ξάνθης

 «Χρέος» του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε καθώς και οι νέοι στόχοι του Επιμελητηρίου Ξάνθης για το 2007 και οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένες. «Το 2007 έχει όλες τις προοπτικές να είναι ευοίωνο για τον επιχειρηματικό κόσμο του τόπους μας, αφού τη χρονιά που μας πέρασε θέσαμε τις βάσεις και πετύχαμε συγκεκριμένους στόχους». Και προς απόδειξιν του λόγου του αληθές: Το επιμελητήριο Ξάνθης α)συμμετείχε σε ευρωπαϊκές δράσεις και συνεργασίες αποκομίζοντας γνώση και εμπειρία στην διαχείριση έργων και στην απορρόφηση πόρων β) προχώρησε σε βελτίωση της οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημιουργώντας νέα τμήματα και εφάρμοσε το Σύστημα Διαχείρισης ποιότητας ISO 2001 γ)διοργάνωσε για τρίτη φορά την έκθεση «Γεύσεις Ξάνθης» στοχεύοντας στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων δ) συμμετείχε στην ΔΕΘ και στην έκθεση «Θράκη» προβάλλοντας τις επιχειρήσεις του νομού ε)διοργάνωσε ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις συμβάλλοντας στην ενημέρωση των επιχειρηματιών σε αναπτυξιακά θέματα ζ) συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής

η) διοργάνωσε με επιτυχία την Γενικής Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδα γιορτάζοντας παράλληλα τα 50 χρόνια ίδρυσής του Θ) Έγιναν παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον κ. Κοντό σε θέματα που αφορούν την τοπική οικονομία ( επιδότηση εργασίας εγγύηση Δημοσίου για την άντληση κεφαλαίων).

Οι στόχοι…

Ο κ. Ανδρικόπουλος εκτιμά ότι το 2007 θα είναι έτος σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου αλλά και των λοιπών κοινοτικών προγραμμάτων. Το δε  νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά και την ένταξη της γειτονικής Βουλγαρίας στην Ε.Ε αφήνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας  στον τουριστικό τομέα και όχι μόνο σε με βάση τις δυνατότητες της (φυσικό κάλος , πολιτιστική κληρονομιά, γεωθερμία) (τουρισμό)  και ότι τα στοιχεία αυτά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή, συνεπώς ο στόχος του επιμελητηρίου είναι : « Να σταθούμε για ακόμη μια χρονιά στο πλευρό των επιχειρήσεων και να τις στηρίξουμε δυναμικά».

«Ήταν μια χρονιά με σκληρή δουλειά για την βελτίωση των οικονομικών δεικτών» ήταν η αποτίμηση του υφυπουργού κ. Κοντού αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Κοντός σημείωσε ότι αυτή η δουλειά έχει αποφέρει καρπούς αφού υπάρχει σταθεροποίηση του επιχειρηματικού κλίματος γίνονται νέες επενδύσεις. Το 2007 το χαρακτήρισε έτος της Περιφέρειας αφού υπάρχει η πρόκληση του Δ’ ΚΠΣ του οποίου τα 2/3 των πόρων 

ήτοι 5.4 δις ευρώ θα αποδοθούν για περιφερειακή ανάπτυξη. Παράλληλα δηλώνοντας αισιόδοξος, επιβεβαίωσε  τη στήριξή του στο νέο τοπικό  επιχειρηματικό λόμπι – όπως είπε – που δημιουργείται και βοηθά στην τόνωση της απασχόλησης.

Δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ. Κοντού, ο κ. Σγουρίδης για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του: «Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των κεφαλαίων…απ’ την μια ιδιωτικοποιείται τον ΟΤΕ μικραίνοντας το κράτος απ’ την άλλη το μεγαλώνετε ιδρύοντας την Αγροφυλακή!». Αναφορικά με τα τοπική επιχειρηματικότητα τόνισε ότι χρειάζεται διαβούλευση και ένα σαφής στόχος: « Επέκταση της φήμης της Ξάνθης ώστε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και  επενδύσεων».

Στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο νομάρχης Ξάνθης σημειώνοντας ότι το καινούργιο  οικονομικό περιβάλλον αποτελεί μια πρόκληση για το νομό μας που επιβάλλει όμως άμεση προσαρμογή για να αδράξουμε ευκαιρίες. Παράλληλα σημείωσε  πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές (κάθετος άξονας) και ότι το Δ’ΚΠΣ είναι το μεγάλο στοίχημα: « Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια, έχουμε τα πλεονεκτήματα να καταστήσουμε τον νομό μας πρωταγωνιστή»   

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου ζήτησε τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ξάνθης προκειμένου να μην περάσει ο νόμος Τσιτουρίδη για το ασφαλιστικό των μικρομεσαίων (μείωση συντάξεων με την ενοποίηση των ταμείων). Ο κ. Σκαρλάτος πρόεδρος των Βιομηχάνων του νομού τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι πρέπει επειγόντως να ληφθούν όλα εκεί να τα μέτρα που τονώνουν την επιχειρηματικότητα: «Θα πρέπει να κυριαρχήσει η διάθεση για δημιουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρειάζεται φαντασία και ρεαλισμός στην εφαρμογή. Το μέγεθος της επιτυχίας μετράται στο κατά πόσο βελτιώνεται η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να κυριαρχήσει η αντίληψη της επιχειρηματικότητα κόντρα στον κρατισμό. Πρέπει να απελευθερωθούν οι επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου…»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…