Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Λογάριασε χωρίς…το υπουργείο Εσωτερικών!

Λογάριασε χωρίς…το υπουργείο Εσωτερικών!

0

Συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο είχε ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Νίκος Παπαβασιλείου, την περασμένη Τρίτη, σε μια προσπάθεια να «κυνηγήσει» το θέμα του νέου κτιρίου του Εργατικού κέντρου Ξάνθης,  «βολιδοσκοπώντας » την πολιτική βούληση του υπουργείου για το αίτημα αυτό αλλά και για να απευθύνει αίτημα προς διευθέτηση   εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τους απολυόμενους της «Φωνή της Αμερικής» για τα οποία ο κ. Γιακουμάτος τα «έκοψε μεγάλα και τρανά», κατά τις επισκέψεις του στην Ξάνθη και εκ του αποτελέσματος φάνηκε σε κάποια ανακόλουθος των δεσμεύσεών του!

Η προμελέτη του ΔΠΘ για το νέο κτίριο του Ε.Κ.Ξ.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Α. Καραμπίνης οποίος παρουσίασε στον κ. Γιακουμάτο την προμελέτη που ετοίμασε δωρεάν το Δ.Π.Θ. προκειμένου να διαπιστωθεί βάσει της στατικότητας του υπάρχοντος κτιρίου και μέσα από την ανάλυση των προϋποθέσεων ποια είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά και ενδεδειγμένη δομικά λύση: Να γίνουν παρεμβάσεις στο υπάρχον κτίριο του Εργατικού ή να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί νέο κτίριο με νέες προδιαγραφές ικανό να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του Ε.Κ.Ξ;  Η προμελέτη αυτή όπως την παρουσίασε ο κ. Καραμπίνης, προτείνει τη δεύτερη λύση, για την οποία ο κ. Γιακουμάτος αρχικά συνηγόρησε εκφράζοντας την πολιτική βούληση  να γίνει ένα καινούργιο κτίριο, στο παρόν οικόπεδο,  παρέπεμψε όμως το θέμα στην αρμόδια διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Εργατικής Εστίας προκειμένου να αποφανθεί. Τώρα απομένει το «okey» αυτής και κατόπιν θα ακολουθήσει η οριστική μελέτη, όσο δε για τη δημοπράτηση…έχει δρόμο! Σημειώνεται ότι το υπάρχον οικόπεδο του εργατικού κέντρου Ξάνθης αγοράστηκε με χρήματα των καπνεργατών, το κόστος δε της ανέγερσης νέου  ή επιδιόρθωσης του υπάρχοντος θα χρηματοδοτηθεί από την Εργατική Εστία.

«Τα φούσκωσε»  ο κ. Γιακουμάτος για τους απολυμένους της «Φωνής της Αμερικής»

Αυτή είναι η εκτίμηση του κ. Παπαβασιλείου, καθώς κατά τις επισκέψεις του στην Ξάνθη αφ’ ενός υποσχέθηκε βοήθημα 1000 ευρώ σε 50 απολυμένους της φύλαξης και συντήρησης κτιρίων της ΦτΑ που πήραν πολύ μικρές αποζημιώσεις όταν απολύθηκαν από τον εργολάβο και ακόμη περιμένουν …αφ’ ετέρου δεν υποσχέθηκε 900 ευρώ τον μήνα καθαρά (12.000 ευρώ μικτά  το χρόνο) στους απολυμένους που απασχολούνται στα 18μηνα προγράμματα της Νομαρχίας και του Δήμου που όμως παίρνουν… 600 ευρώ μικτά τον μήνα (7.000 μικτά το χρόνο). Διαφορά μεγάλη που ναι μεν μπορεί να καταλογιστεί ως καλή πρόθεση αλλά σε ένα υπουργό και ως …πολιτική εκμετάλλευση ή ότι πιάστηκε αδιάβαστος! Έτσι όσον αφορά μεν τα 1000 ευρώ οι απολυόμενοι θα τα πάρουν εντός δύο εβδομάδων, αφού ο κ. Γιακουμάτος το… ξαναθυμήθηκε και έδωσε εντολή να περάσει άμεσα το θέμα, για δε τους απολυμένους που απασχολούνται στα προγράμματα μάλλον λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο…το υπουργείο Εσωτερικών στην περίπτωση, που χορηγεί το κονδύλι καθώς ο νόμος είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια και τον ξεκαθάρισε η αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία στον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Ξάνθης:Αυτά  που δίνονται είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος και ο νόμος δεν προβλέπει για κανένα 12.000 ευρώ μικτά αλλά  μέχρι 7.000 μικτά, ανάλογα με κατηγορίες. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση όσο και να διαφοροποιηθούν τα πράγματα οι απολυμένοι να πάρουν πάνω από 7.500 ευρώ μικτά ετησίως!

Σημειώνεται ότι σ’ αυτά τα προγράμματα απασχολούνται πρώην εργαζόμενοι της ΦτΑ που με τα ένσημα που τους καταβάλλονται κάποιοι συμπληρώνουν τα χρόνια προϋπηρεσίας και βγαίνουν σε σύνταξη, 27 όμως απ’ αυτούς θα αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας… αποκλίνοντας κατά τι τον δείκτη του κ. Γιακουμάτου που δείχνει 10% ανεργία στον νομό μας!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…