«Δε θα γίνουμε σαν εσάς»!

0

Η πρόκληση της οικολογικής συνείδησης των εφήβων, έχει αναπάντεχα θετικά  αποτελέσματα και η παρουσίαση των διαπιστώσεων και των προτάσεών τους είναι εντυπωσιακή αλλά και ωφέλιμη αν εισακουσθεί απ’ τους αδιάφορους ενήλικες, αρμόδιους και αναρμόδιους.

Είμαστε όλοι επισκέπτες σ’ αυτόν τον πλανήτη και τον κληρονομήσαμε για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Φυσικά δε δείχνουμε να το έχουμε συνειδητοποιήσει αφού φερόμαστε στο περιβάλλον σαν να το μισούμε και να το απεχθανόμαστε. Φυσικό επόμενο είναι να δεχόμαστε την εκδίκησή του καθημερινά και φέτος ακόμη πιο έντονα αφού δεν ευτυχήσαμε να έχουμε χειμώνα. Πόσο ενημερωμένοι όμως είμαστε τελικά; Μήπως είμαστε ημιμαθείς και δε μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτά που επιφανειακά γνωρίζουμε;

Μια ομάδα έξι μαθητών της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης, παρατήρησε, δούλεψε, έψαξε, ρώτησε, φωτογράφησε κι έστησε μια εργασία για την κυκλοφοριακή καθημερινότητα των ξανθιωτών. Τα αποτελέσματα τραγικά αλλά και τόσο ακραία σε κάποιες περιπτώσεις που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Οι προτάσεις υλοποιήσιμες, εύκολες και πλήρως αποδοτικές.

Το πρόγραμμα ‘ECOCITY

Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή. Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε μια ενημέρωση για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ‘ECOCITY’. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Κύριος Χορηγός του προγράμματος είναι η ΤΟΥΟΤΑ.

Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο κ. Ζαφειρόπουλο Θάνο να μας μιλήσει για το πρόγραμμα και μας ανέφερε τα εξής: «πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σκοπό έχει την εκστρατεία περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης των εφήβων. Οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν, κάνοντας την εργασία τους, μπορούν να ερεθίσουν την κοινωνία μας γενικότερα. Ο διάλογος που πραγματοποιείται αφορά στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πόλεων και τον επηρεασμό που δέχεται το περιβάλλον απ΄την αλόγιστη και περιττή, τις περισσότερες φορές, χρήση του αυτοκινήτου. Είναι η τέταρτη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα και σκοπό έχει τη συστράτευση όλων για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στην ερχόμενη γενιά. Οι έφηβοι που τώρα καλούνται να συμμετέχουν, σε πέντε χρόνια θα είναι ενήλικες και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τώρα διαπιστώνουν».

Καμιά ενημέρωση δεν έχουν οι έφηβοι στην αρχή του προγράμματος τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος και συνέχισε: «δε δίνεται κανένα βοήθημα στους συμμετέχοντες, μόνο το θέμα και καλούνται να παρουσιάσουν κατόπιν παρατήρησης, στον τόπο τους. Εκείνο που ευαισθητοποιεί τα παιδιά είναι η υποχρέωση να κάνουν προτάσεις. Πρόκειται για έναν βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης που αποδίδει τα μέγιστα».

Όσο για την εξέλιξη του προγράμματος ο κ. Ζαφειρόπουλος μας ενημέρωσε: «τα παιδιά δηλώνουν μετά από ενημέρωση που γίνεται τον Οκτώβριο, την επιθυμία συμμετοχής τους και πρέπει να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν την εργασία τους τέλη Ιανουαρίου. Οι εργασίες παρουσιάζονται και αξιολογούνται και οι μαθητές της καλύτερης εργασίας φιλοξενούνται για επτά μέρες στις Βρυξέλλες ενώ πραγματοποιείται έκθεση των εργασιών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι πέρυσι την έκθεση επισκέφθηκαν 400 χιλιάδες άνθρωποι» ενώ μας ενημέρωσε ότι οι πέντε καλύτερες εργασίες βραβεύονται με έπαθλο τη φιλοξενία των παιδιών στο ‘ECOCAMP’, μιας περιβαλλοντολογικής κατασκήνωσης στην περιοχή Ροδέα Καλαβρύτων, στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να ζυμώνουν, να ζουν κοντά στη φύση και γενικά να ζουν οικολογικά.

Οι ξανθιώτες οικολόγοι έφηβοι

Στην αίθουσα ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007, παρουσίασαν την εργασία τους οι μαθητές της Γ΄τάξης του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης Παρασκευή Γκίκα, Κωνσταντίνος Ζαϊμης, Κωνσταντίνος Ισκελής, Ορέστης Ιωάννου, Κατερίνα Μακρή  και Βαρβάρα Ρέστα με συντονιστή καθηγητή τον κ. Νικόλαο  Αμοιρίδη. Η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού της Εκστρατείας ‘ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Συνεισφορά στο Περιβάλλον’, στον οποίο λαμβάνουν μέρος Γυμνάσια από 28 πόλεις της χώρας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης, κ. Σοφιανός Ουτατζής, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης κα Παρασκευή Γεωργαντά και ο Γυμνασιάρχης του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Βασίλειος Κεμανετζής. Η εκδήλωση συντονίστηκε από το ecocity και παρευρέθησαν ο κ. Νικόλαος Ραβδάς, Ταγματάρχης Μηχανικού, Εκπρόσωπος του Δ’ Σώματος Στρατού καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος.

Η εργασία παρουσιάστηκε από τους μαθητές και αποτελούσε τα αποτελέσματα της παρατήρησης της ζωής στην Ξάνθη καθώς και τη φωτογράφηση σημείων επικίνδυνων αλλά και τραγικά παραμελημένων ενώ στηλίτευσαν την ανυπαρξία υποδομής για τα άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και τους πεζούς και τους φέροντες καροτσάκια. Με τα υπέροχα όσο και εύστοχα και χιουμοριστικά σκιτσάκια τους, δημιούργησαν μια ευχάριστη και θετική ατμόσφαιρα στους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την παρουσίαση. Αξιοσημείωτη είναι η σειρά προτάσεων που παρουσίασαν  τα παιδιά και αφορούσε στην πεζοδρόμηση, περιποίηση και διεύρυνση υπαρχόντων πεζοδρομίων, χρήση ποδηλάτου, δενδροφύτευση εντός των ορίων της πόλης και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την ρύπανση του περιβάλλοντος που ζούμε καθημερινά.

Το ενδιαφέρον τράβηξαν οι διεκδικητικές προτάσεις της παρουσίασης όπως: «ο πολιτισμός μιας πόλης ξεκινάει απ’ τα πεζοδρόμια, δώστε στους πεζούς το χώρο που τους ανήκει, η πόλη ανήκει σε όλους, φτιάξτε ποδηλατόδρομους» καθώς και η μακέτα που απεικόνιζε την πόλη όπως τη φαντάζονται τα παιδιά.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες κι ένα απ’ τα αποτελέσματα που προέκυψαν, είναι η διάθεση να παρουσιαστεί η εργασία στο ευρύτερο κοινό αλλά και στους μαθητές της Ξάνθης ώστε να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες.

Καλή επιτυχία στους έξι &#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…