Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Με περιφερειακή συνείδηση στοχεύουμε στην ανάπτυξη»

«Με περιφερειακή συνείδηση στοχεύουμε στην ανάπτυξη»

0

Με 6 θέματα συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Ιουλίου στην Κομοτηνή, το Περιφερειακό συμβούλιο παρουσία των νομαρχών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, των δημάρχων, εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου παράρτημα Θράκης, των ΤΕΔΚ, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλου.
Τα θέματα αφορούσαν: Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα επιχειρησιακά προγράμματα «Μακεδονία – Θράκη», «Ανταγωνιστικότητα», «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», επίσης στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το Ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και για το Ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Όπως διευκρίνισε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, αυτή, αφορούσε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις επί των προαναφερθέντων επιχειρησιακών προγραμμάτων και ειδικών Σχεδίων και όχι επί των κειμένων των Σχεδίων και των επιχειρησιακών προγραμμάτων
Ο κ. Παυλίδης έκανε κάποιες παρατηρήσεις αναφορικά με τα θέματα της συνεδρίασης. Ειδικότερα: Για το «περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» επεσήμανε ελλείψεις στις μελέτες σε σημεία που κατά την εκτίμησή του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα καθώς δεν έχουν αναφορά στη λίμνη Βιστονίδας η οποία χρειάζεται ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, στην λίμνη Μητρικού στις υφαλμηρωμένες εκτάσεις των παράκτιων περιοχών από την Καβάλα έως τον Έβρο.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Ε. σημείωσε ότι είναι άστοχο και …πρόωρο να συζητούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις προτού οριστικοποιηθεί και λάβει την τελική μορφή. Εξέφρασε δε και τις επιφυλάξεις του για τη δομή της μελέτης καθώς και την αντίθεσή του για ένα νέο φαινόμενο που παρουσιάζεται που τείνει να δημιουργήσει ένα Θεσσαλονικο – κεντρικό κράτος στη θέση του αθηνοκεντρικού μ’ ότι αυτό σημαίνει για τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας. Επεξηγώντας ο κ. Νομάρχης ανέφερε: «Σ’ αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζεται ένα νέο φαινόμενο. Μέχρι τώρα είχαμε ένα αθηνοκεντρισμό, τώρα μια επικέντρωση στις αναφορές στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι το κέντρο της Β. Ελλάδας που έχει πυλώνες και πρέπει να υποστηρίζουν τους άλλους νομούς και όχι να επισκιάζει την ανάπτυξή τους . Τέτοια λογική περνούσε η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πρέπει ενιαία με μια περιφερειακή συνείδηση να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη και να διεκδικήσουμε για την περιοχή μας από το σύνολο των πόρων είτε από ΣΔΙΤ από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων είτε από εθνικούς είτε από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013».
Σημειώνεται ότι αναφορικά με τα θέματα του σχεδίου ΚΥΑ τουρισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συζητηθούν εκτενώς στο νομαρχιακό συμβούλιο (Δευτέρα 23 Ιουλίου) και θα κατατεθούν οι προτάσεις του κ. Παυλίδη.
Μια …διόρθωση έκανε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης όταν έγινε αναφορά στη Μ.Π.Ε. για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία αφορούσε την παλιά του μορφή. Η «διόρθωση» αφορούσε στην επισήμανση ότι το Σχέδιο άλλαξε…
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…