Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Οι πολίτες για την Ξάνθη» ήταν εκεί…

«Οι πολίτες για την Ξάνθη» ήταν εκεί…

0

Σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Από το μεσαίωνα των σκουπιδιών στην εποχή της ορθολογικής διαχείρισης και ανακύκλωσης», παρέστη και μίλησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ξάνθης, κ. Νίκος Ανταμπούφης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας και διοργανωτές της ήταν η νομαρχιακή παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», η δημοτική Κίνηση «Δράση Δραμινών» και η Ν.Ε. Δράμας του Συνασπισμού και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Δράμας και Προσοτσάνης, οι πρόεδροι του ΕΒΕ και του Δικηγορικού συλλόγου, η υπεύθυνη Ανακύκλωσης του Δ. Δράμας και πολλοί πολίτες της Δράμας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν εκτός του κ. Ανταμπούφη, οι κύριοι Σ. Φάμελος, Χημικός Μηχανικός, μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΚΜ και Μ. Μουρατίδης, Σύμβουλος Ανάπτυξης ΤΕΔΚ Ν. Δράμας.

Ο κ. Φάμελος στην ομιλία του, περιέγραψε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης που υλοποιούν 11 Δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο κ. Μουρατίδης, το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που προτείνει η Περιφέρεια ΑΝ. ΜΑΚ – ΘΡΑΚΗΣ.

Ο κ. Νίκος Ανταμπούφης περιέγραψε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο νομό Ξάνθης και κατέθεσε την πρότασή του ως επικεφαλής της Δ.Π. «Πολίτες για την Ξάνθη, για παύση της υλοποίησης του σχεδίου, συμφωνία χρονοδιαγράμματος για την ριζική του αναθεώρηση και άμεση έναρξη της ανακύκλωσης στην πηγή. Τονίστηκε ότι η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου δεν εγκλωβίζεται σε τοπικιστικές λογικές και οφείλεται στην πλήρη προχειρότητα του εγχειρήματος.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι το σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο, είναι μη ρεαλιστικό και υπηρετεί κυρίως εισπρακτικούς σκοπούς παρά την επίλυση του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Τονίστηκε ότι η Περιφέρεια φέρει μεγάλες ευθύνες και διαπιστώθηκε το αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα καθώς και αδράνεια των Ο.Τ.Α..

Σημαντική ήταν η παραδοχή ότι το σχέδιο αποτέλεσε τροχοπέδη για κάθε μεμονωμένη προσπάθεια ανακύκλωσης στην περιοχή μας ενώ κοινή ήταν η παραδοχή, η οποία με γλαφυρό τρόπο περιγράφηκε από το Δήμαρχο Δράμας, της απόλυτης έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών.

Ο κ. Ανταμπούφης δήλωσε στο «Ε»: «Η συνολική εικόνα της εκδήλωσης και του διαλόγου που αναπτύχθηκε ενίσχυσαν την άποψή μας ότι η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου περνά μέσα από την ενημέρωση όλων των πολιτών της Περιφέρειάς μας. Πιστεύουμε ότι η άρνηση του νομού Ξάνθης απέναντι στο σχέδιο θα είναι γόνιμη μόνο όταν θέσει το ζήτημα σε επίπεδο πολιτών ολόκληρης της Περιφέρειας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Ξάνθης

Αποτέλεσμα της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, ήτ…