Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Λέμε ΝΑΙ στον διαρκή στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας»

«Λέμε ΝΑΙ στον διαρκή στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας»

0

Μπορεί ο Κύπριος υπουργός Δημόσιας Τάξης να ήρθε στην Ξάνθη εξαιτίας της αδελφοποίησης των Αστυνομικών Ξάνθης – Λευκωσίας, όμως μεσούσης της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Κύπρος, καθώς και των προκλητικών δηλώσεων εκ μέρους Τούρκων στρατηγών «περί προάσπισης των τουρκοκυπρίων» που ανακινεί το κυπριακό, το δέλεαρ ήταν μεγάλο για μια πολιτική ερώτηση στον Κύπριο υπουργό. Έτσι λοιπόν ο κ. Σοφοκλέους μας μίλησε για το πού αποσκοπούν οι τουρκικές προκλήσεις καθώς και το σκηνικό που διαγράφεται μετά τις τουρκικές εκλογές σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα. Παράλληλα αποσαφήνισε την κυπριακή θέση και ποιες προϋποθέσεις θέτει η Κύπρος επιζητώντας μια βιώσιμη λειτουργική και βάσει του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, λύση του Κυπριακού.
«Η Τουρκία επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό της…»
Υπουργός Δημόσια Τάξης της Κύπρου, Σοφοκλής Σοφοκλέους: «Είναι μια επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Η Τουρκία επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό της . Βλέπουμε μια Τουρκία αδιάλλακτη που συμπεριφέρεται υπεροπτικά και δεν δίνει μια αισιόδοξη προοπτική. Εμείς επιθυμούμε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία. Μια καλή γειτονία. Θέλουμε μια Τουρκία στον ευρωπαϊκό χώρο. Με μια προϋπόθεση! Ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τους κανόνες και την τακτική της Ε.Ε. Τέτοιες δηλώσεις (αναφέρεται στις δηλώσεις τούρκων στρατηγών που προαναφέρθηκαν) δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Αντίθετα δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας, ένα κλίμα πρόκλησης και δεν δίνουν προοπτική στην κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε Τη δίκαιη βιώσιμη λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.»
«Είπαμε ΌΧΙ σ’ ένα Σχέδιο λέμε ΝΑΙ στον διαρκή στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας»
Παράλληλα ο κ. Σοφοκλέους περιέγραψε την κυπριακή θέση αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού που συνίσταται σε μια λύση που να ενώνει τους ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους και δεν θα καταλύει την κυπριακή δημοκρατία: «Είπαμε ένα ΌΧΙ σ’ ένα σχέδιο που κατέλυε την κυπριακή δημοκρατία αλλά είπαμε συγχρόνως και ένα ΝΑΙ στον διαρκή στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας. Δεν αποδεχόμαστε ότι αυτή είναι η κατάσταση, αυτός είναι ο τρόπος που θα ζήσουμε! Θέλουμε νέες πρωτοβουλίες στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θέλουμε ν’ ανοίξουμε ένα διάλογο και να βρούμε μια λύση που να ενώνει το λαό και δεν θα καταλύει την κυπριακή δημοκρατία. Θέλουμε μια λύση που να αντέχει στο χρόνο και θα δημιουργεί όλες εκείνες τις προοπτικές ενός λαού ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που θα συμβιώσουμε και θα αναπτύξουμε μια νέα σχέση δημιουργική και να δούμε αισιόδοξα το μέλλον. Κοινός είναι ο στόχος».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…