Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Κουράγιο! Αναπλάθεται η οδός Μιχαήλ Καραολή

Κουράγιο! Αναπλάθεται η οδός Μιχαήλ Καραολή

0

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν επισήμως τα έργα που αφορούν στην ανάπλαση της οδού Μιχ. Καραολή και θα διαρκέσουν σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση των εργολάβων ένα χρόνο αλλά ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι μικρότερο το χρονικό διάστημα αφού ζήτησε την κατανόηση των καταστηματαρχών και των κατοίκων.

Συνέντευξη τύπου παρεχώρησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης την Τρίτη 19 Ιουνίου 2007 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της οδού Μιχ. Καραολή. Τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα του έργου είχε αποκλειστικά δημοσιεύσει το ‘Ε’ στις 4 Μαρτίου 2007 οπότε είχε ανακοινωθεί και η δημοπράτησή του.

Προτεραιότητα στους πεζούς

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης η ανάπλαση αφορά στην αναδιαμόρφωση πεζοδρομίων και οδοστρώματος με δημιουργία λωρίδας κίνησης τυφλών με ειδικής κατασκευής πλακίδια καθώς και διευκόλυνσης της κίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες με πλακίδια τύπου ‘παβέ’. Το συνολικό πλάτος των πεζοδρομίων θα φτάνει τα 3-3,5 μέτρα ενώ ο δρόμος θα παραμείνει διπλής κυκλοφορίας και προβλέπονται θέσεις στάθμευσης. Επίσης θα αλλάξει και ο φωτισμός καθ’ όλο το μήκος της οδού και θα αναδιαμορφωθεί και η Πλ. Μπαλτατζή. Το κομμάτι της οδού Καραολή που τελικά θα αναπλασθεί είναι απ’ την Πλ. Μπαλτατζή μέχρι την οδό Τσιμισκή αφού το υπόλοιπο μέχρι την Κεντρική Πλατεία είναι πολύ δύσκολο να αναπλαστεί λόγω της ύπαρξης των οικοδομών και των καταστημάτων.

Το έργο ανέλαβαν δυο ξανθιώτες, ο Μ. Αμοιρίδης και ο Κ. Δέλκος και όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ελπίζει ότι θα ολοκληρώσουν τις εργασίες πριν απ’ τον προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο που είναι ένα έτος. Το κόστος του έργου είναι 1.100.000 ευρώ περίπου και έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, δηλαδή συγχρηματοδοτείται απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% κι από εθνικούς πόρους κατά 25%. Ο Δήμος Ξάνθης δεν θα επιβαρυνθεί.

Παράλληλα με την ανάπλαση θα πραγματοποιηθούν και έργα υποδομής όπως φρεάτια και υπόγειες καλωδιώσεις των δικτύων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Για το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται λόγω της κατασκευής και έργων υποδομής από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει υπογραφεί σύμβαση με τη ΔΕΗ που καθορίζει ότι η έναρξη των εργασιών απ’ την εταιρία θα πραγματοποιείται συγχρόνως με τους εργολάβους του έργου για να μην χρειάζεται παράταση για ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες

Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι κάποια μικρά έργα που εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά το κυρίως έργο ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά. Πρώτα θα αποξηλωθούν τα κομμάτια μπροστά απ’ την Αγροτική Τράπεζα και επί της οδού Κουγιουμτζόγλου και αφού ολοκληρωθούν τα έργα σ΄αυτά, θα συνεχίσουν στα παρακάτω.

Για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την ταλαιπωρία που θα υποστούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου και διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει όλους. Τόνισε δε, ότι μετά το πέρας των εργασιών η εμπορική αξία της περιοχής θα αυξηθεί.

Για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του έτους, ο κ. Συλιανίδης ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση του κέντρου και ο υπόλοιπος δρόμος εκτός απ’ το κομμάτι που θα έχει αποξηλωθεί θα λειτουργεί κανονικά, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει χώρος διέλευσης της οδού.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τους κυρίους Τερζόγλου και Ζιαμπάρα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και τους μηχανικούς που έκαναν τη μελέτη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόνιο …επιπολαιότητας!

«Ξινή» του βγήκε το&…