Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Κίνηση- πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Νομού Ξάνθης

Κίνηση- πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Νομού Ξάνθης

0

Ενημερωτική επιστολή από την ΟΕΒΕ για τη σύσταση νέων σωματείων αλλά και τη συμμετοχή νέων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στα όργανα της Ομοσπονδίας, έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο στα μέλη. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητή/έ συνάδελφε,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σε ενημερώσουμε, ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία που πήραν ορισμένα μέλη μας για τη συμμετοχή και των υπόλοιπων ΕΒΕ (επαγγελματιών-βιοτεχνών-εμπόρων) στα όργανα της Ομοσπονδίας μας.

Διαπιστώσαμε επίσης, ότι αρκετοί κλάδοι στο νομό μας συγκεντρώνουν δεκάδες επιτηδευματίες του ίδιου ή παρεμφερούς αντικειμένου. Επομένως είναι φυσικό να έχουν πιο εξειδικευμένα θέματα που τους απασχολούν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα ταυτόσημης υφής ή να στοχεύουν σε κοινές επιδιώξεις.

Τέτοια πολυπληθή καταστήματα σε ένα κλάδο που οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν να συστήσουν άμεσα το δικό τους σωματείο, είναι τα τυπογραφεία, οι επιγραφές-εκτυπώσεις, τα φωτογραφεία, τα καταστήματα παραγωγής φωτοαντιγράφων, τα γυψοποιεία, τα κλειθροποιεία, τα μαρμαράδικα, τα ραφεία-πλεκτήρια, τα στεγνοκαθαριστήρια-πλυντήρια, τα καφεκοπτεία, τα υποδηματοποιεία, τα βιβλιοπωλεία κ.ά., ενώ οι σιδηροκατασκευαστές-αλουμινοκατασκευαστές έχουν ήδη ετοιμάσει το καταστατικό τους. Λόγω εξάλλου της τεχνολογικής εξέλιξης προκύπτουν και νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως επί παραδείγματι τα καταστήματα επισκευής και πώλησης Η/Υ και προγραμμάτων πληροφορικής.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι υφίσταται εξαρχής η δυνατότητα συσπείρωσης και συνεργασίας των επαγγελματιών ενός από τους παραπάνω κλάδους, εν ανάγκη μαζί με συναδέλφους από μια παρεμφερή δραστηριότητα, στα πλαίσια ενός νόμιμου συλλογικού οργάνου. Όπως θα γνωρίζεις, απαιτείται συνολικά η σύμφωνη γνώμη 20 τουλάχιστον μελών που θα συμφωνήσουν να συστήσουν ένα εξειδικευμένο Σωματείο.

Υπάρχουν, όμως, και πάρα πολλά ζητήματα επαγγελματικής, οικονομικής αλλά και γενικότερης (κοινωνικής) φύσεως, όπως π.χ. το ασφαλιστικό, η προστασία μας από την επέλαση των πολυκαταστημάτων, η επαγγελματική στέγη, το φορολογικό, η ανισοβαρής μεταχείρισή μας σε θέματα δανειοδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό μέσα στην πόλη μας και ευρύτερα κ.ά. που μας απασχολούν έντονα, μας αγχώνουν και μας προβληματίζουν. Η άμεση και ορθότερη επίλυσή τους μπορεί να προέλθει μόνο εάν την επιδιώξουμε συλλογικά όλα τα Σωματεία, αλλά και όσοι μεμονωμένοι ΕΒΕ του λεγόμενου «ελεύθερου» τομέα της οικονομίας βρούμε τον τρόπο να συσπειρωθούμε και να προβούμε από κοινού σε διάφορες προτάσεις και διεκδικήσεις.

Η επικοινωνία μεταξύ μας, η επεξεργασία κοινών θέσεων στα κοινά μας προβλήματα, η συσπείρωσή μας σε «ένα σώμα», αποτελεί πλέον αναντίρρητη και επιτακτική αναγκαιότητα.

Ο συνδυασμός της αριθμητικής μας δύναμης με τη συνειδητοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τάξης μας θα φέρει προ εκπλήξεων όσους μας υποτιμούν και επιθυμούν να μας υποβαθμίζουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, αλλά και δεν θέλουμε να προτάσσουμε εκβιαστικά ή εξαναγκαστικά το όπλο της απεργίας, όπως κάνουν σε κάθε ευκαιρία πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, όταν θίγονται και στο ελάχιστο τα συμφέροντά τους.

Σε εμάς προσιδιάζει περισσότερο ο δύσκολος αγώνας της μαζικής συναδελφικής συσπείρωσης, της οργανωτικής μας ανάτασης, ώστε να μπορούμε να πείθουμε για το δίκιο μας και όχι να επιβάλουμε θέσεις και προτάσεις. Το «ανάγκας και Θεοί πείθονται» ελπίζουμε να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ από πλευράς μας, όση δύναμη κι αν αποκτήσουμε, όσες αδικίες και πιέσεις κι αν υποστούμε από την ανάλγητη κρατική και υπερκρατική εξουσία.  

Είναι γνωστό ότι η Ομοσπονδία μας έχει τη δυνατότητα να στηρίξει κάθε προσπάθεια για συλλογική δράση. Διότι αποτελείται ήδη από 20 διαφορετικά σωματεία άλλων κλάδων και διαθέτει άριστη κτιριακή υποδομή και γραμματειακή υποστήριξη 3 υπαλλήλων, ενώ έχει επιλεγεί ως η καταλληλότερη β΄βάθμια συλλογική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα (εκτός Θεσσαλονίκης), για την ίδρυση του επόμενου ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία ΕΒΕ Ελλάδας). Πράγμα που θα αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο για την ενίσχυση της απασχόλησης, για την υποβοήθηση των μικρομεσαίων και για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ας μας επιτραπεί να διευκρινίσουμε ακόμη, ότι δεν πρόκειται να υποβληθείς σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, διότι το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας του σωματείου σου θα το αναλάβει η Ομοσπονδία, στηριζόμενη από τη ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά την επιστολή αυτή θα ακολουθήσει προσωπική επικοινωνία με τα μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και εφόσον εκδηλώσεις ενδιαφέρον και έχουμε τη σύμφωνη γνώμη σου, θα προσκληθείς σε πρώτη φάση σε πλατιά συνάντηση-γεύμα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για την ενεργότερη παρουσία μας στα κοινωνικά δρώμενα συνολικά και κατά κλάδο.

Ώστε να εκπροσωπούνται στην τοπική κοινωνία, όπως και πανελληνίως, όλα τα βιοποριστικά επαγγέλματα και οι επαγγελματοβιοτέχνες-έμποροι με δημοκρατικά, ακομμάτιστα και ακηδεμόνευτα ανοιχτά συνδικαλιστικά όργανα. Σε περιμένουμε.

 

Ξάνθη 14-02-2007

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας  

Σωτήρης Τσιακίρογλου Γιώργος Μπατζακίδης

Συμφωνώ με την ίδρυση συνδικαλιστικών Σωματείων του επαγγέλματος, του κλάδου ή της κοινωνικής ομάδας παρεμφερών επαγγελμάτων με το δικό μου:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ     ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ –ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ     Τηλ. (ΚΙΝ.& ΣΤΑΘ.)ΥΠΟΓΡΑΦΗ*

*Έχουν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες υπογραφές, αλλά είναι σκόπιμο να μην λείπει κανένα μέλος της κοινωνίας των μικρομεσαίων. Παρακαλείσαι να αποστείλεις  υπογεγραμμένο το παρόν στα Γραφεία ΟΕΒΕ, Ανθ/τού Μιλτ. Γεωργίου 24 με επιστολή ή στο φαξ 25410-25233, ώστε να σου ταχυδρομηθεί η σχετική πρόσκληση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…