Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Καταψηφίστηκε απ’ το σύνολο της αντιπολίτευσης

Καταψηφίστηκε απ’ το σύνολο της αντιπολίτευσης

0

Της μεσημεριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης προηγήθηκε η συνεδρίαση για την έγκριση του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2006 που απασχόλησε επί μακρόν τους παρόντες και τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία ενώ πολλή συζήτηση έγινε μεταξύ των συμβούλων για το θέμα της αφισορύπανσης και της επιβολής προστίμων.
Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007 στη 1.00΄ το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, η πρώτη αφορούσε στην έγκριση του ισολογισμού χρήσης του Δήμου Ξάνθης του οικονομικού έτους 2006 και η επόμενη τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου με 37 θέματα ημερήσιας διάταξης.
Θετικός ο ισολογισμός που όμως καταψηφίστηκε
Αναλυτικά παρουσιάστηκε ο ισολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2006 μετά την παρουσίασή του στη Δημαρχιακή Επιτροπή στην οποία ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η δημοτική παράταξη ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ θα καταψηφίσει τον ισολογισμό. Μετά την παρουσίαση και ανάλυσή του απ’ τον Δήμαρχο Ξάνθης, σε επιμέρους στοιχεία αλλά και γενικές κρίσεις αναφέρθηκε ο ορκωτός λογιστής κ. Τζαβέλλας ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό ισολογισμό όσον αφορά τη λογιστική του μορφή αλλά και βάσει στοιχείων αφού δεν υπάρχουν δάνεια και οι υποχρεώσεις υπερκαλύπτονται.
Στα δύο σημεία που ‘στάθηκε’ ο κ. Τζαβέλας ήταν πρώτον η ανάγκη να πραγματοποιηθεί εξακρίβωση απ’ το Υποθηκοφυλακείο ότι όλα τα ακίνητα του Δήμου Ξάνθης είναι εγγεγραμμένα καθώς και δεύτερον ότι είναι επισφαλής η είσπραξη των ποσών που εμφανίζονται να χρωστούν οι οφειλέτες του Δήμου πάνω από ένα χρόνο.
Στην τοποθέτησή του για τον ισολογισμό ο Α. Κυριακίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιμέρους στοιχεία που είχε νωρίτερα επιγραμματικά αναφερθεί ο Δήμαρχος Ξάνθης, αποδεικνύοντας με ποσοστά και νούμερα ότι πρόκειται για θετικό ισολογισμό αφού ο Δήμος εμφανίζεται στη χρήση 2006 ότι είχε καθαρή αύξηση του πάγιου ενεργητικού του κατά 6.832.000 ευρώ σε σχέση με τη χρήση του 2005. Μετά και την αφαίρεση των συνολικών οργανικών αποτελεσμάτων της εκμετάλλευσης που είναι αρνητικά κατά 723 χιλιάδες ευρώ, ο ισολογισμός παραμένει θετικός. Αυτό που τονίστηκε απ’ τον κ. Στυλιανίδη είναι ότι και το 2006 δεν προχώρησε σε κανενός τύπου δανεισμό ο Δήμος Ξάνθης όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια απ’ το 1999 που ανέλαβε Δήμαρχος Ξάνθης. Για το θέμα των οφειλετών του Δήμου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν αδρανεί αφού έχει προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες για τη μη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας απ’ τους οφειλέτες, απ’ το δημόσιο ταμείο και προσπαθεί να αποφύγει για ανθρωπιστικούς λόγους τις κατασχέσεις ακινήτων τους.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος αναφέρθηκε σε ζημιογόνο ισολογισμό αφού οι 723.000 ευρώ αυτό αποδεικνύουν και είναι πλασματικά τα θετικά αποτελέσματα μετά τον συμψηφισμό με τα χρήματα που έφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης στο Δήμο. Χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Πούλιος είπε: «απ’ τα χρήματα που μοίρασε ο Υπουργός Εσωτερικών στους γαλάζιους Δήμους, σας αξίζουν συγχαρητήρια που καταφέρατε να φέρετε χρήματα στο Δήμο μας. Το θέμα βέβαια είναι πώς διαχειριστήκατε αυτά τα χρήματα». Τα σημεία για τα οποία η παράταξη ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ καταψήφισαν τον ισολογισμό ήταν τρία: «λόγω του ότι ήταν ζημιογόνος χρονιά, ύπαρξη κονδυλίων με υπέρμετρη αδικαιολόγητη αύξηση και η ύπαρξη βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του Δήμου που έχουν υπερβεί τα όρια».
Τον ισολογισμό καταψήφισαν και οι άλλες δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Ανταμπούφης ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν δανειοδοτήθηκε ο Δήμος αλλά τόνισε: «καταψηφίζω τον ισολογισμό ελπίζοντας ότι η στάση αυτή και η κριτική θα γίνει η αιτία για να γίνεται πιο ουσιαστική συζήτηση επί του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια». Ο ισολογισμός τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία αφού ψηφίστηκε απ’ την διοικούσα παράταξη του Δήμου.
Θέματα ημερήσιας διάταξης
Από τα 37 θέματα ημερήσιας διάταξης, τα περισσότερα αφορούσαν σε διαδικαστικά ζητήματα του Δήμου και ‘πέρασαν’ ομόφωνα απ’ τη συνεδρίαση. Το θέμα της επιβολής προστίμων σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον του Δήμου Ξάνθης απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση αφού όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη τοποθέτηση διαφημιστικών αφισών σε σημεία πέραν των καθορισμένων απ’ το Δήμο. Οι διαπιστώσεις ότι και οι εταιρείες του Δήμου σε πολλές περιπτώσεις παρανομούν αλλά και ότι δεν πρέπει να λειτουργεί εισπρακτικά το μέτρο των προστίμων, βρήκε σύμφωνους όλους τους παριστάμενους και ομόφωνα ψηφίστηκε η επιβολή προστίμων σε τρεις επιχειρήσεις, με ποσά 500, 800 και 1.000 ευρώ.
Στο θέμα που προωθήθηκε στη συνεδρίαση απ’ τη Δημαρχιακή Επιτροπή και αφορούσε στο αίτημα της ΟΕΒΕ για τη διοργάνωση της ‘Βραδιάς εκπτώσεων’ στις 30 Αυγούστου, η απόφαση ήταν ομόφωνη. Στη συνέχεια ζητήθηκε απ’ την αρμόδια επιτροπή να κατατεθεί εισήγηση για το ζήτημα που αφορά στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2007, απ’ τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες για την χρήση του χώρου που παλιότερα χρησιμοποιούσε το ‘ΔΕΡΑΣ’.
Για το θέμα εκτός ημερησίας που έθεσε ο κ. Πούλιος και αφορούσε στα δίκυκλα που παρεμποδίζουν την διέλευση πεζών από σημείο της Βασ. Κωνασταντίνου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι χρειάζεται η συνδρομή της Τροχαίας για την αστυνόμευση του χώρου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…