Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Κάποιοι παραπλανούν …όμως έχουν γνώσιν οι φύλακες του Τοπείρου

Κάποιοι παραπλανούν …όμως έχουν γνώσιν οι φύλακες του Τοπείρου

0

Σε κλίμα σύμπνοιας και ταύτισης απόψεων, σε αντίθεση με τη σύσκεψη των μελών της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, …κινήθηκε, τη Δευτέρα το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου στην έδρα του Δήμου, στο Εύλαλο, η σύσκεψη φορέων του νομού, προκειμένου να αποφανθεί για το Σχέδιο Διαχειρίσεις Απορριμμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Τοπείρου κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου, εναύσματος δοθέντος των όσων διαμείφθηκαν στη σύσκεψη της ΤΕΔΚ, με απώτερο στόχο να ισχυροποιηθεί η φωνή του Δήμου Τοπείρου, και μέσα από μια διαβούλευση με τους φορείς να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις του αναφορικά με το θέμα. Στο κάλεσμα του Δημάρχου Τοπείρου ανταποκρίθηκαν θετικά και παρευρίσκονταν στη σύσκεψη, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πρώην δήμαρχος Βιστονίδας κ. Βασίλης Τσολακίδης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» κ. Χρίστος Πούλιος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης κ. Δημήτρης Σελβιέρογλου, ο πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών», κ. Κώστας Μπένης, οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και Τοπείρου κ. Χρήστος Αμανατίδης και Βαγγέλης Καραγιαννίδης αντίστοιχα, ο κ. Μπεμπεκίδης , εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, καθώς επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης – Θανάσης Ξυνίδης, Σάββας Μελισσόπουλος και του Δήμου Τοπείρου αλλά και πρόσκοποι και πολίτες! Δι’ επιστολής εξέφρασαν τις θέσεις τους ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο επικεφαλής της Δ.Π. «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αβδήρων κ. Παναγιώτης Σαλτούρος. Πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση όπου το δια ταύτα της που ορίζει και την περαιτέρω γραμμή …πλεύσης συνίσταται σε: Επαγρύπνηση, γιατί επιχειρείται από την περιφέρεια και τους εν Ξάνθη θιασώτες του υπάρχοντος Σχεδίου, παραπλάνηση – εξ ου και τα εναλλακτικά Σχέδια σε επίπεδο λόγων, άνευ της ανάλογης πιστοποίησης των εγγράφων– και συστράτευση για να μην περάσει το υπάρχον Σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία, όπως εκφράστηκε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου να μην υποκύψει στις πιέσεις της περιφέρειας για παραχώρηση χώρου κατασκευής του ΧΥΤΥ, γεγονός που αποτέλεσε και την τροχοπέδη στην εξελικτική πορεία του υπάρχοντος σχεδίου.

Τρία έγγραφα τινάζουν στον αέρα…τους λόγους για εναλλακτικά σχέδια

Ως γνωστόν μετά την άρνηση του Δήμου Τοπείρου να παραχωρήσει …γη και ύδωρ στη Περιφέρεια, αναπτύχθηκε μια έντονη ρητορική για εναλλακτικό σχεδιασμό για 2 ΧΥΤΥ (Έβρο – Καβάλα) για 2 ΜΕΑ και κυρίως ότι φεύγει ο ΧΥΤΥ από την Ξάνθη. Αυτά τα σενάρια ειπώθηκαν τόσο από το Δήμαρχο Ξάνθης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από εκπρόσωπο του Έβρου, του αντιδήμαρχου Αλεξανδρούπολης κ. Γρηγοριάδη, του προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ και δημάρχου Κομοτηνής κ. Δημήτρη Κοτσάκη αλλά και του Δημάρχου Ορεινού κ. Γιάννη Τσακαλίδη, τα οποία καταγράφονται σε ρεπορτάζ του «Ε» (φύλλο Παρασκευής 15 Ιουνίου). Παράλληλα όμως τρία έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη από τον Δήμαρχο Τοπείρου και από τον κ. Πούλιο, ισχυροποιούν το επιχείρημα ότι μεθοδεύεται παραπλάνηση. Πρόκειται : α) έγγραφο του Περιφέρειας Αν. – Μακεδ. – Θράκης προς τον Δήμαρχο Ξάνθης με ημερομηνία 6 – 6 – 2007, – 5 μέρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης όπου ο δήμαρχος έλεγε ότι έφυγε ο ΧΥΤΥ από την Ξάνθη – σύμφωνα με το οποίο η περιφέρεια ζητά από το Δήμαρχο να συγκαλέσει σύσκεψη των φορέων του νομού «για να ληφθούν άμεσα αποφάσεις που αφορούν το εγκεκριμένο από το Ταμείο Συνοχής έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχειρίσεις Απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ».

Τα θέματα για τα οποία ζητά να ληφθούν αποφάσεις άμεσα είναι: 1)η υλοποίηση του έργου του ΧΥΤΥ Ξάνθης 2)ο αριθμός και η θέση των ΜΕΑ.

Το δεύτερο έγγραφο έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης με ημερομηνία 2 – 4 – 2007 και αναφέρεται στα συμπεράσματα της από 28 – 3 – 2007 τεχνικής συνάντησης για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατ. Μακ. – Θράκης»

Στα συμπεράσματα αναφέρεται: «Εν κατακλείδι προέκυψε ότι κομβικό σημείο για τη διατήρηση του έργου ως συγχρηματοδοτούμενου αλλά και για την υλοποίηση και βιωσιμότητα του είναι:

Α)Η ρύθμιση της κατασκευής του ΧΥΤΥ Ξάνθης για τον οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσής του από το φυσικό αντικείμενο του έργου ή αντικατάστασης του από άλλη λύση

Η άμεση λήψη απόφαση για τον αριθμό (ένα ή δύο) των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων καθώς και χωροθέτησή τους.

Και ενώ αυτά τα δύο έγγραφα καταδεικνύουν ότι αυτά που λέγονται στην Ξάνθη είναι έπεα πτερόεντα και άλλα δείχνουν τα χαρτιά, τρίτο έγγραφο και συγκεκριμένα απόσπασμα από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 4/2007 συνεδρίασης του Δ.Σ. Δήμου Ορεινού με το οποίο λήφθηκε η απόφαση 37/2007, : «Συναινεί στη Δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα διοικητικά όργανα του Δήμου».

Ή ο Δήμαρχος Ορεινού δεν γνωρίζει τη διαφορά ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ αφού στο «Ε» κατέθεσε την πρότασή του προς την περιφέρεια για ΧΥΤΥ στο Δήμο του ή σε κάποιους βολεύει αυτό το μπέρδεμα και ο αποπροσανατολισμός γιατί απλά κερδίζουν χρόνο και επιδιώκουν …υπογείως να περάσουν το παρόν σχέδιο. Αυτή είναι η επεξήγηση που τονίστηκε στη σύσκεψη.

Τι είπαν οι φορείς

«Πυροτεχνήματα» και «προπετάσματα καπνού», χαρακτήρισε τα Εναλλακτικά Σχέδια για 2 ΧΥΤΥ που «στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν», ο κ. Χατζηευαγγέλου, αναφερόμενος παράλληλα και στα έγγραφα που ισχυροποιούν τη θέση του και ότι υπάρχει ένας Σχεδιασμός αυτός στον οποίο ο Δήμος Τοπείρου αντιδρά. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει όλοι να είναι σε επαγρύπνηση και να υπάρχει συστράτευση.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων, αναφέρθηκε στην ευαισθησία της εκκλησίας για το περιβάλλον αλλά και την συμπόρευσή της με την βούληση της τοπικής κοινωνίας. Έτσι βασιζόμενος στην επιστημονική άποψη των καθηγητών του ΔΠΘ κ. Βουδριά και Παναγιωτακόπουλου (ημερίδα)ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον μ’ αυτό το Σχέδιο και δείχνοντας σεβασμό στην απόφαση του Δήμου Τοπείρου επανέλαβε τη θέση του και : «Κάθε νομός ας διαχειριστεί τα απορρίμματά του»

Ο κ. Σγουρίδης στηλίτευσε τόσο τη μεθόδευση της Περιφέρειας, η οποία επιδίωκε να περάσει ένα σχέδιο αβρόχοις ποσί και χωρίς κοινωνική διαβούλευση, όσο και τον

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…