Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Καλή που μπορεί να γίνει καλύτερη, η πυροπροστασία της Ξάνθης

Καλή που μπορεί να γίνει καλύτερη, η πυροπροστασία της Ξάνθης

0

Μέσα στο τραγικό κλίμα των ημερών και μετά τον κίνδυνο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα βόρεια της Ξάνθης, τα μέτρα πυροπροστασίας της πόλης μπαίνουν στο μικροσκόπιο και η προσπάθειες των αρμόδιων φορέων επικεντρώνονται στη διαφύλαξη του πολύτιμου περιαστικού άλσους, με εμπλουτισμό του υπάρχοντος σχεδιασμού αλλά και την κατάθεση νέων προτάσεων.
Το τελευταίο συμβάν που λίγο έλειψε να τοποθετήσει και την Ξάνθη στη λίστα των πόλεων που αντιμετώπισαν τη λαίλαπα της πυρκαγιάς, έφερε στο προσκήνιο τα μέτρα πυροπροστασίας που λαμβάνονται λόγω της ύπαρξης του πολύτιμου όσο και επικίνδυνου για την πόλη, περιαστικού άλσους που φτάνει στις παρυφές της Ξάνθης.
Η άμεση αντίδραση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και η γρήγορα κινητοποίηση και παρουσία των υπολοίπων φορέων καθώς και των εθελοντών, αποσόβησαν τον κίνδυνο απ’ την πυρκαγιά, περιορίζοντάς την σε μικρή έκταση και τελικά σε γρήγορη κατάσβεση.
Επιφυλακή υπαλλήλων της ΔΕΥΑΞ
Πολύτιμη απεδείχθη η συνδρομή της ΔΕΥΑΞ στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο τόσο για την Παλιά Πόλη όσο και για μεγάλο κομμάτι της βόρειας Ξάνθης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ μας ανέφερε ότι τα τρία οχήματα τύπου τζιπ που διαθέτει η εταιρία και περιπολούν στους χωματόδρομους του περιαστικού άλσους, αποδείχθηκαν πολύτιμα όπως και η ύπαρξη των βυτίων νερού της εταιρίας που διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στον τομέα της πρόληψης που απεδείχθη ότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στο Νομό Ξάνθης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ ήταν σε επιφυλακή από τις 1 Μαΐου και θα παραμείνουν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007, τρεις οδηγοί βυτίων, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τις 3.00΄ το μεσημέρι μέχρι τις 7.00΄ το πρωί της επομένης, να βρίσκονται στα σπίτια τους για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μετάβασής τους στα σημεία που μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Στόχοι και προτάσεις
Όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης: « στόχος της ΔΕΥΑΞ είναι να προστεθεί ένα βυτίο ακόμη στην περιοχή του περιαστικού άλσους για τη διευκόλυνση της πυροσβεστικής υπηρεσίας αν παραστεί ανάγκη και με εμπλουτισμό με αντλίες. Όποια δαπάνη κι αν γίνεται επιπλέον απ’ την εταιρία προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι γίνεται για την προστασία τους την οποία δικαιούνται».
Το καλό σχέδιο πυροπροστασίας μπορεί να γίνει και καλύτερο με κάποιες επιπλέον κινήσεις που ο κ. Τσέπελης θεωρεί αναγκαίες και προτείνει: «πάνω απ’ την Παλιά Πόλη επιβάλλεται να γίνουν νέες ζώνες πυροπροστασίας και σχεδιάζουμε να τοποθετηθούν κρουνοί σε όλον τον οικισμό. Πάνω απ’ την περιοχή Σαμακώβ είναι απαραίτητο να κοπούν κάποια δέντρα που έχουν φτάσει μέχρι τα πρώτα σπίτια. Μπροστά στην προστασία των πολιτών επιβάλλεται να θυσιάσουμε λίγα δέντρα».
Μελέτη περί των 200 χιλιάδων ευρώ κατέθεσε η εταιρία στην Περιφέρεια για την τοποθέτηση κρουνών και μιας δεξαμενής 1.500 κυβικών νερού στην περιοχή της Ιερατικής Σχολής. Όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης: «αυτή η δεξαμενή, θα συνδράμει και στην προστασία της περιοχής των μοναστηριών, αυξάνοντας την πίεση του νερού».
Κλείνοντας ο κ. Τσέπελης τόνισε την αναγκαιότητα διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «δε χαλαλίζουμε 100 δέντρα για την Παλιά Πόλη και τα ιερά μοναστήρια μας».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…