Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Η Ξάνθη τίμησε τον αείμνηστο Δήμαρχό της

Η Ξάνθη τίμησε τον αείμνηστο Δήμαρχό της

0

Την πιο κρύα μέρα του φύλαξε ο χειμώνας για να τιμήσει η Ξάνθη το άξιο τέκνο της που στερήθηκε νωρίς κι όμως οι ξανθιώτες δεν πτοήθηκαν όπως και οι Υπουργοί και οι αρχές του τόπου και παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Φ. Αμοιρίδη αλλά και στην παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007 στις 4.00΄ το απόγευμα, παρά τον δυνατό βοριά που φυσούσε και τις πρώτες νιφάδες χιονιού που χόρευαν στην ατμόσφαιρα, στην οδό Βασ. Σοφίας πραγματοποιήθηκε μια σεμνή αλλά σημαντική τελετή παρουσία της οικογένειάς του εκλιπόντος, του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, των Υπουργών Υγείας Δ. Αβραμόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντού, των αρχών του τόπου πολλών εκ των συνεργατών του εκλιπόντος και πλήθους κόσμου.

 Ο άνθρωπος και αυτοδιοικητικός Φ. Αμοιρίδης

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, δεν επέβαλαν τελικά αλλαγές στο πρόγραμμα της τελετής αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου Δημάρχου Φ. Αμοιρίδη που ξεκίνησαν με το τρισάγιο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων. Τόσο ο προσωπικός φίλος του αείμνηστου,  Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στον άνθρωπο Φ. Αμοιρίδη και στην ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο του που έμπρακτα απέδειξε πόσο αγαπούσε. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόταν στον αείμνηστο ως ο ‘Δήμαρχος της Ξάνθης’ ενώ εξήρε και τον χαρακτήρα του που τον είχε διαβλέψει απ’ τις πρώτες συναντήσεις τους και οδήγησε στη βαθιά φιλία που έδενε τους δυο άνδρες. Κλείνοντας ο Υπουργός Υγείας απευθύνθηκε στη μητέρα του εκλιπόντος λέγοντάς της ότι η ζωή επιλέγει άλλη σειρά απ’ αυτήν που έχουμε συνηθίσει, κάποιες φορές, τονίζοντας τον πόνο που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχει για την απώλεια του παιδιού της.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια για τον άνθρωπο Φ. Αμοιρίδη και την προσφορά του στην πόλη λέγοντας ότι πάντα θα ζει στις καρδιές μας και στη μνήμη μας.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Α. Κοντός από κοινού, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φ. Αμοιρίδη.

«Φ. Αμοιρίδης, Ένας θρύλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 4.30΄ ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Φ. Αμοιρίδης, Ένας θρύλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του αείμνηστου Δημάρχου Ξάνθης. Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή στη ζωή του Φ. Αμοιρίδη απ’ τη γέννησή του με συγκεκριμένες αναφορές στο έργο του πριν την εμπλοκή του στα κοινά και ακολουθεί αναλυτική αναφορά στην προσφορά του στο Δήμο Ξάνθης καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του. Στο βιβλίο περιέχεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό απ’ τη ζωή του εκλιπόντος τόσο από οικογενειακές στιγμές όσο κι από επίσημες παρουσίες του ως Δήμαρχος. Μια αξιόλογη δουλειά που επιμελήθηκε ο Αρ. Κωστόπουλος και την οργάνωση παραγωγής έκαναν οι εκδόσεις ‘Αλέξανδρος Ε.Π.Ε.’ και το προλογίζει ο Υπουργός Υγείας και προσωπικός φίλος του Φ. Αμοιρίδη, Δ. Αβραμόπουλος.

Δ. Αβραμόπουλος: «παραμένει ζωντανός στο νου και την καρδιά μας»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στο βήμα ανέβηκε ο Δ. Αβραμόπουλος που αναφέρθηκε στον αείμνηστο ως ‘Ο Δήμαρχος της Ξάνθης’ και τόνισε την ενέργεια και την ευαισθησία του που χαρακτήριζε όλη την πορεία του ενώ τόνισε ότι το διαμέτρημά του ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της πόλης. Μια ακτινοβολούσα προσωπικότητα που είχε κερδίσει όσους τους γνώριζαν κι έμελλε να γίνει η αιτία για να δεθεί με την Ξάνθη και ο ίδιος όπως ανέφερε ο Υπουργός. Την ανάγκη να κυκλοφορήσει παντού το βιβλίο ανέφερε ο ομιλητής, για να αποτελέσει παράδειγμα προσφοράς από έναν καθαρό αυτοδιοικητικό και να δείξει μέσα απ’ την παρακαταθήκη του τον δρόμο σε νέους εμπλεκόμενους τόνισε ενώ κλείνοντας έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης να τιμήσουν τον άνδρα και το έργο του και τελείωσε λέγοντας: «παραμένει ζωντανός στο νου και την καρδιά όλων μας όπως  των συμπατριωτών του» και δήλωσε ότι το κορυφαίο απ’ τα δώρα που έχει στο γραφείο του είναι το κλειδί της πόλης που του είχε επιδώσει ο αείμνηστος και του άνοιξε την πόλη στης οποίας το πλευρό πάντα θα βρίσκεται.

Α. Κοντός: «εκλεκτός Έλληνας, μεγάλος άνδρας»

Στην αναφορά του στον τιμώμενο Φ. Αμοιρίδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, έμεινε στον άνθρωπο και τη ζωή του που ανάλωσε για να προσφέρει στον τόπο του, φεύγοντας στα 56 χρόνια του χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του όπως χαρακτηριστικά είπε. Στα έργα που όλοι μας απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα αναφέρθηκε ο κ. Κοντός τονίζοντας ότι ασχολήθηκε με όλους τους τομείς που αφορούν τους πολίτες. Διορατικός και δραστήριος όπως είπε ο Υπουργός αλλά και παρεμβατικός στην ΚΕΔΚΕ που άφησε εποχή με τις προτάσεις του, ήταν αδιάφορος για τον εαυτό του. Κλείνοντας ο κ. Κοντός χαρακτήρισε τον αείμνηστο εκλεκτό Έλληνα, μεγάλο άνδρα.

Π. Σγουρίδης: «τύχη αγαθή για την Ξάνθη ο Φ. Αμοιρίδης»

Στον φίλο του Φ. Αμοιρίδη και τις ανθρώπινες στιγμές που έζησε πριν τον χαμό του αναφέρθηκε ο βουλευτής Ξάνθης και προσωπικός φίλος του, Π. Σγουρίδης τονίζοντας ότι ήταν τύχη αγαθή για την Ξάνθη η ύπαρξη αυτού του ανθρώπου στο τιμόνι της την εποχή που η Θράκη ανοιγόταν ενώ τόνισε ότι ο εκλιπών δεν έβλεπε την αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι αλλά ως μέσο προσφοράς στον τόπο του που τόσο αγαπούσε.

Για τον αείμνηστο μίλησαν ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Π. Μαλάκης και ο Ν. Καραμανλής που συνέλεξε τα στοιχεία που οδήγησαν στο βιβλίο που παρουσιάστηκε.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …