Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Η ετήσια ενημέρωση που υποχρεούται αλλά δεν έκανε ποτέ η ΔΕΥΑΞ

Η ετήσια ενημέρωση που υποχρεούται αλλά δεν έκανε ποτέ η ΔΕΥΑΞ

0

Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει την ετήσια ενημέρωση των καταναλωτών από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης, κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ ενώ ρητά αναφέρεται ότι συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1980 και είναι εν ισχύ, συγκεκριμένα ο Ν. 1069, στο άρθρο 19 που πραγματεύεται τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και έχει συμπεριληφθεί και σε παράρτημα του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, κατά γράμμα αναφέρει :

 «Η επιχείρισις υποχρεούται όπως καθ’  έκαστον έτος συντάσση Ειδικόν Ενημερωτικόν Τεύχος Καταναλωτού.

Εις το τεύχος τούτο θα αναγράφονται, μεταξύ άλλων, τα ουσιώδη και αναγκαία προς ενημέρωσιν επί της δραστηριότητος της επιχειρήσεως στοιχεία, τα οποία, θα λαμβάνονται εκ του ετησίου απολογισμού και των εκθέσεων οικονομίας καταστάσεως, της απογραφή της περιουσίας της, του ετησίου Προγράμματος Επενδύσεων μετά των πηγών χρηματοδοτήσεώς του, εκ του αποτελέσματος του διαχειριστικού ελέγχου των δαπανών διοικήσεως, λειτουργίας και συντηρήσεως, της παραγωγικότητας της Επιχειρήσεως, της καταστάσεως του προσωπικού, των αμοιβών της διοικήσεως και του προσωπικού, ως και έτερα στοιχεία επί των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων επιχειρήσεως.

Το Ειδικόν Ενημερωτικόν Τεύχος υπογραφόμενον υπό του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντού της επιχειρήσεως αποστέλλεται, μερίμνη της επιχειρήσεως, το βραδύτερο εντός εξ μηνών από της λήξεως του οικονομικού έτους εις τους καταναλωτάς της επιχειρήσεως προς ενημέρωσίν των.

Η  μη αύνταξις ή η μη αποστολή του ανωτέρω τεύχους συνιστά παράβασιν καθήκοντος».

Άγνωστη ενέργεια για τη ΔΕΥΑΞ

Όπως μας ρωτά αφοπλιστικά ο αρχηγός της παράταξης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’, της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, κ. Χρήστος Πούλιος: «εσείς λάβατε ποτέ τέτοιο έντυπο; Γιατί εγώ, τόσα χρόνια καταναλωτής δεν έλαβα τίποτε».

Ο κ. Πούλιος συνεχίζει λέγοντας: «είναι έλλειψη σεβασμού στον καταναλωτή και βαραίνει όλες τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΞ από τη μέρα της λειτουργίας της. Εμείς το θέτουμε επί τάπητος και θα το φέρουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φυσικά  θα ζητήσουμε εξηγήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης. Ο νόμος ορίζει ότι το ενημερωτικό έντυπο μπορεί να αποσταλεί έξι μήνες μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους άρα  υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο του 2007, ας ξεκινήσει λοιπόν από φέτος η ενημέρωση που υποχρεούται να παρέχει για τη λειτουργία της η εν λόγω επιχείρηση η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων του Δήμου αφού οι δημότες και καταναλωτές δικαιούνται και επιβάλλεται να γνωρίζουν τα οικονομικά μιας επιχείρησης αυτού του μεγέθους».

Κλείνοντας ο κ. Πούλιος αναφέρει: «είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά στους πολίτες ότι θα αναδεικνύουμε ζητήματα που τους αφορούν και θα διεκδικούμε αυτά που δικαιούνται και λόγω έλλειψης ενημέρωσης, δε γνωρίζουν. Τηρώντας τη δέσμευσή μας αυτή, θέτουμε το θέμα επί τάπητος και περιμένουμε ενέργειες και απαντήσεις».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…