Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Γι άλλους… αργία, για άλλους …απεργία

Γι άλλους… αργία, για άλλους …απεργία

0

Ο Μάιος μας έφτασε… και παρότι ο καιρός είχε συννεφιασμένο και κατά διαστήματα βροχερό πρόσωπο, απτόητοι οι Ξανθιώτες …άνοιξαν βήμα ταχύ προς τας εξοχάς για να πιάσουν το Μάη και να επιδοθούν σε αθλοπαιδιές αλλά και σε μεζεδοκρασοκατανύξεις, έτσι για να ξεσκάσουν βρε αδελφέ, εν μέσω της εργάσιμης εβδομάδας.

Όταν η Πρωτομαγιά είναι αργία…

Έτσι από νωρίς το πρωί ουρές έκαναν τα αυτοκίνητα με τις ψησταριές και τις απαραίτητες αποσκευές, καθώς ο καλοπερασάκιας νεοέλληνας τη θέλει τη βολή του…Μεγάλη ήταν η κίνηση προς τις παραλίες και περισσότερο τυχεροί όσοι τις επέλεξαν σε σχέση μ’ αυτούς που επέλεξαν την ορεινή περιοχή καθώς οι μεν είχαν λιακάδα οι δε αναγκάστηκαν να διακόψουν πρόωρα το τσιμπούσι από την πρωτομαγιάτικη βροχή. Οι πιο…χαλαροί που έστησαν ψησταριές αργά μόλις που πρόλαβαν να τσιμπήσουν στο πόδι και τέλειωσαν άδοξα την πρωτομαγιάτικη εξόρμησή τους. Αυξημένα ήταν τα μέτρα της τροχαίας τόσο προς τις παραλίες όσο και προς την περιοχή της Σταυρούπολης όπου κινήθηκε επίσης μεγάλος αριθμός Ξανθιωτών. Μια αξιέπαινη προσπάθεια που είχε θετική αποδοχή ήταν αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων (ΔΗΣΥΝ) του Δήμου Σταυρούπολης προς την κατεύθυνση της …ενεργοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των επισκεπτών! Έτσι απ’ το πρωί νέοι του ΔΗΣΥΝ έπιασαν τα περάσματα και μοίραζαν στους επισκέπτες σακούλες απορριμμάτων και ενημερωτικό υλικό προκειμένου να …τους φέρουν στο φιλότιμο και να μην αφήσουν τα πρωτομαγιάτικα κατάλοιπά τους, ζητώντας τη συνεργασία του για ένα περιβάλλον καθαρό.

Όταν η Πρωτομαγιά είναι απεργία…

Και ενώ μεν κάποιοι γιόρτασαν είτε με λιακάδα είτε με βροχή την πρωτομαγιά …ως αργία κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας – λιγοστοί είναι αλήθεια – τη …γιόρτασαν ως απεργία, τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά και την πρώτη εξέγερση για τα εργασιακά δικαιώματα του 1886 που βάφτηκε στο αίμα και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του εργατικού κέντρου Ξάνθης συγκεντρώθηκαν κατά τα ειωθότα στις 10 το πρωί και έκαναν πορεία προς την κεντρική πλατεία. Νωρίτερα επίσης κατά τα ειωθότα ξεχωριστή πορεία έκανε το ΠΑΜΕ

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε από την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου Ξάνθης αναφέρεται ότι η Πρωτομαγιά του 2007 πρέπει να είναι το έναυσμα «για τη συσπείρωση και την ενδυνάμωση του κόσμου της εργασίας για μια ενωτική διεκδίκηση των ασφαλιστικών, εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Παράλληλα περιγράφεται με μελανά χρώματα το εργασιακό τοπίο: «Οι εργαζόμενοι για άλλη φορά έρχονται αντιμέτωποι με αντεργατικές πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Η λιτότητα, η φτώχεια, η αδικία, οι ανισότητες οδηγούν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας στο περιθώριο και στην ανέχεια. Οι απολύσεις αυξάνονται και η ανεργία καλπάζει, τα εισοδήματα εξανεμίζονται, οι συλλογικές συμβάσεις και τα ωράρια υπονομεύονται , η κοινωνική πρόνοια περιθωριοποιείται, δημόσια αγαθά απαξιώνονται».

Στο δεδομένο διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων: « αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, 35ωρο, αναβάθμιση των δημόσιων παροχών υγείας – παιδείας – πρόνοιας και όχι στον οικονομικό μαρασμό και στην αποβιομηχάνιση της Ξάνθης φέτος ήρθε να προστεθεί και η νότα του σκανδάλου των ομολόγων …με την ομολογία: «Τα ταμεία μας είναι ιερά και αδιαπραγμάτευτα, είναι το μέλλον μας και η εξασφάλισή μας. Άμεση επιστροφή των χρημάτων που εξανεμίστηκαν, όπως επίσης Δημόσιο Κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα μακριά από τις λογικές της ιδιωτικοποίησης και σωστή διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες του 2007

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους που σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν …