Φτάνει πια! Εμπρός για εκλογές!

0

«Φτάνει πια»! Σ’ αυτή τη φράση που υποδηλώνει την κορύφωση της 3ετούς αντιπολιτευτικής πορείας του ΠΑΣΟΚ και συνάμα στην απαρχή μιας νέας ολομέτωπης και οξείας αντιπαράθεσης με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, μηνυματοποιήθηκε η πολιτική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ … «να κουνήσει την φτέρη…» – κατά τον Πρωθυπουργό – ζητώντας άμεσα εκλογές, καταθέτοντας πρόταση μομφής στη Βουλή και δηλώνοντας ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εντός και εκτός βουλής, αποχωρεί από τη διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος και της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έφερε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του πολιτικού συμβουλίου κ. Πάνος Μπεγλίτης, ως προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, στην εκδήλωση κοπής πίτας, το βράδυ του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου στο κέντρο «Νεράιδα», αφού προηγουμένως προήδρευσε σε σύσκεψη τοπικών στελεχών και παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τοπικό τύπο στο ξενοδοχείο «Νατάσσα», παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  κ. Παναγιώτη Σγουρίδη και του συντονιστή της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Ο κ. Μπελίτης, παλιός γνώριμος στον νομό μας, καθώς συντόνισε τη διαδικασία ανασυγκρότησης των δημοτικών οργανώσεων στον νομό κατά τον προσυνεδριακό διάλογο, αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία συνδέοντας αυτή την κίνηση του ΠΑΣΟΚ, με το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό: «Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο σ’ όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αδύναμη να χειριστεί τις σοβαρές υποθέσεις της χώρας. Την οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα».

«Παθητικός θεατής η κυβέρνηση»

Καταθέτοντας την πείρα του ως ευρωβουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ένας «παθητικός θεατής» μπρος τις μεγάλες εξελίξεις,  τις εξελίξεις στα Βαλκάνια στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική, ότι παρουσιάζει μια εικόνα φοβική στο εξωτερικό που βάζει συνεχώς αυτογκόλ, καθώς απεμπόλησε το κύρος της και τον δυναμισμό της παρουσίας της που είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ωφεληθεί μικροπολιτικά στο εσωτερικό: «Έζησα την τρέλα της αυτομαστίγωσης της Ν.Δ. με την  απογραφή, τον βασικό μέτοχο, τη λογιστική αύξηση του ΑΕΠ.  Γελάνε όλοι μαζί μας….Δεν μας παίρνουν στα σοβαρά! Η Ελλάδα είναι απούσα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παθητικός θεατής».

 Επιπλέον στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική τονίζοντας ότι συρρικνώνεται στον μικρόκοσμό της και  ακούει περισσότερο τους διάφορους παράγοντες της Θεσσαλονίκης (δηλώσεις Ψωμιάδη για τα Σκόπια): «Δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική με τις δημοσκοπήσεις και με το μάτι στραμμένο στην εσωτερική πολιτική, με λαϊκισμό ,ψευτοπατριωτισμό.  Η κυβέρνηση πλειοδοτεί στο εσωτερικό και υποχωρεί στο εξωτερικό στο κέντρο λήψης αποφάσεων».

Τις θέσεις του συμμερίστηκε και ο κ. Σγουρίδης: «Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε  στην πρόταση μομφής για δύο λόγους: Για να αναδείξει ότι φτάνει η αντιλαϊκή πολιτική των ψεύτικων μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ. που αφορούν τους λίγους και βλάπτουν τους πολλούς.  Για να αναδείξει και άλλο δρόμο το δρόμο του ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με το κατά πόσο η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ και η αποχώρησή του από την αναθεώρηση του συντάγματος και ιδιαίτερα του άρθρου 16 το οποίο και ψήφισε, σηματοδοτεί μια νέα στάση απέναντι σ’ αυτό, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι πρόταση μομφής είναι η κορύφωση μιας  αντιπολιτευτικής διαδρομή και δεν συνδέεται με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16: « Εμμένουμε με σταθερότητα, με αξιοπιστία και  συνείδηση του ρόλου μας και του στόχου μας, να έχουμε μια ανωτάτη δωρεάν, ποιοτική εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις νέες προσκλήσεις. Δεν απαλλοτριώνουμε τίποτε από την πολιτική μας. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης Η στρατηγική μας θα είναι η μεγάλη πρόκληση, το διακύβευμα το οποίο θα θέσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού». Παράλληλα περιέγραψε την εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που δεν «φοβάται» τις δημοσκοπήσεις που τις θεωρεί ότι γίνονται εκ του πονηρού: «Οι δημοσκοπήσεις λειτούργησαν στα χέρια της Ν.Δ. ως όπλο  ψυχολογικού πολέμου, ως προπαγανδιστικός μηχανισμός για τη διαμόρφωση κλίματος ηττοπάθεια και εσωστρέφειας του ΠΑΣΟΚ. Επιστημονικά στατιστικά και πολιτικά η εν γένει συμπεριφορά των δημοκοπικών εταιρειών δημιουργούν ερωτηματικά. Έχουμε διαπιστώσει μέσα από αναλύσεις και αναγνώσεις ότι υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις και αντιφάσεις που καταδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι σε αναντιστοιχία με την πολιτική πραγματικότητα, με τις διαθέσεις των πολιτών».

«Η Ν.Δ. έχει βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο…»

Στο σημείο παρενέβη ο κ. Σγουρίδης ο οποίος τόνισε ότι  έχουν την αξία τους αλλά στη δημοκρατία μετρούν οι ψήφοι, αφήνοντας να υπεννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις δημοσκοπήσεις του και ξέρει που πατάει…

Επίσης επισημάνθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ πέρασε από μια περίοδο εσωστρέφειας η οποία λειτούργησε θετικά και το αναγέννησε και είναι πανέτοιμο για τις εκλογές με μια  πολιτική ατζέντα  -μέσα στο Φεβρουάριο θα κατατεθούν οι προγραμματικές του θέσεις – όπου υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές με ουσία και περιεχόμενο στην οικονομία στην κοινωνία, τους θεσμούς, οικονομία της αγοράς, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός για το ΠΑΣΟΚ, αλλά  εργαλείο παραγωγής πλούτου και ανάπτυξης προς όφελος όλων, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που έχει κάνει αναδιανομή εισοδήματος ,ευνοώντας του λίγους εις βάρος των πολλών. Επιπλέον ως ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. επισημάνθηκε από τον κ. Σγουρίδη η άποψη: «Η Ν.Δ. έχει βάλει της χώρα στον αυτόματο πιλότο. Το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει τον αυτόματο πιλότο και θα έχει παρουσία στο εξωτερικό για να διαμορφώσει θέσεις προς όφελος της χώρας στο Ευρωπαϊκό, Βαλκανικό και διεθνές περιβάλλον και θα συνομιλήσει με όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο εσωτερικό της χώρας».

Προτελευταία η χώρα μας στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας: Αποτέλεσμα …ΠΡΟΣΤΙΜΑ!

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αναφορά του κ. Μπεγλίτη στη δυσκολία ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών από την χώρα μας εξαιτίας των διοικητικών αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας καθώς και της αδράνειας της κυβέρνησης. Προς επίρρωσιν της άποψης,  ανέφερε το σοβαρό έλλειμμα στον τομέα του περιβάλλοντος με το παράδειγμα του Κοροπητού Χανίων και τα πρόστιμα που επεβλήθησαν στη χώρα μας, ενώ ο κ. Ξυνίδης έθιξε το θέμα των εφημεριών των γιατρών (παράταση από τον κ. Αβραμόπουλο της κοινοτικής οδηγίας που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία) χαρακτηρίζοντάς το σαν «πανευρωπαϊκή πατέντα.

 

«Πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρώπη για το περιβάλλον…»

Μπεγλίτης: «Δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα μας το σοβαρό έλλειμμα στον τομέα του περιβάλλοντος. Είναι αρνητική εικόνα της χώρας μας. Πολλές φορές διασύρεται και πληρώνει πρόστιμα. Κανένα τοπικό κατακερματισμένο συμφέρον και λογική πολιτικού κόστους δεν είναι δικαιολογία για την απαξίωση του περιβάλλοντος».

«Πανευρωπαϊκή πατέντα» το θέμα των εφημεριών των γιατρών

Ξυνίδης: «Υπάρχει μια  πρωτοφανής πρωτοτυπία με αφορμή το θέμα των εφημεριών των γιατρών. Ο κ. Αβραμόπουλος υιοθέτησε αναστολή εφαρμογής κοινοτικής νομοθεσίας που έχει καταστεί ήδη εθνική νομοθεσία.

Υιοθετούμε καθυστερημένα όποτε υιοθετούμε την κοινοτική νομοθεσία και να έρχεται ο κάθε υπουργός και να ακυρώνει και την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Πρόκειται για πανευρωπαϊκή πατέντα».

 

«Αδράνεια της κυβέρνησης»

 Σγουρίδης: «Η ενσωμάτωση έγινε το 2003 και υπήρχε  περίοδος 2 ετών ώστε να βρεθεί ο τρόπος που θα μπορούσε να ενσωματώσει όλο αυτό το σύστημα ώστε οι γιατροί να μην χάσουν τα χρήματά τους. Όμως αδράνησε η κυβέρνηση.  Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση  τιμωρεί τον ελληνικό λαό γιατί αυτός θα κληθεί να πληρώσει το  πρόστιμο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός

Έργα που γίνοντα_…