Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Φορά τα καλά της και ανοίγει την αγκαλιά της η Παλιά Πόλη

Φορά τα καλά της και ανοίγει την αγκαλιά της η Παλιά Πόλη

0

Η …θλίψη που προκαλεί το τέλος του καλοκαιριού είναι ανεπαίσθητη εδώ… αφού το φθινόπωρο μπαίνει θριαμβευτικά στην Ξάνθη, με τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης που ξεκινούν από την 1η και ολοκληρώνονται στις 9 του Σεπτέμβρη. Παρότι φέτος συνέπεσαν με την προεκλογική περίοδο οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης ένας 17χρονος θεσμός που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ξάνθη και πόλο έλξης των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, ετοιμάζεται να δώσει το στίγμα του. Πόλη παλιά μα ζωντανή…από το πολύβουο μελίσσι των παιδιών, από τον ήχο της καμπάνας της Μητρόπολης, από το κουβεντολόι των γυναικών στα καλντερίμια της. Εδώ ο αγέρας έχει ακόμα τη μοσκοβολιά του χρόνου…και το χτες σμίγει αρμονικά με το σήμερα.
Ήχοι και χρώματα στην Παλιά Πόλη…
Ετοιμάζεται να φορέσει και πάλι «…τ’ αρχαία της τα λούσα» η πανώρια αρχόντισσα κυρά, η Παλιά Πόλη που τα σοκάκια της φυλλομετρούν την ιστορία της…Θα στολιστούν με γιασεμιά και βασιλικό οι φτιαγμένες με μαστοριά και μεράκι καγκελιές…στα παράθυρα, θ’ ανοίξουν οι χιλιόχρονες κλειδωνιές στις πόρτες και οι φιλόξενες Ξανθιώτισσες κυράδες θα προσφέρουν γλυκό κουταλιού…καλωσόρισμα στους επισκέπτες της που θα σεργιανίσουν στα σοκάκια της, για να ζήσουν τον παλμό της, να γλεντήσουν στα στέκια των συλλόγων να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης: Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής από ντόπιους και ξένους δημιουργούς στη Δημοτική Πινακοθήκη, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και μουσικές παραστάσεις τοπικών συγκροτημάτων, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών (Αντώνης Ρέμος, Goran Bregovic, Φίλιππος Πλιάτσικας, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Αναστασία Μουτσάτου, Nadia Weinberg, Μανώλης Ρασούλης κ.ά). Το φετινό πρόγραμμα των γιορτών είναι πολυδιάστατο και εξισορροπεί ανάμεσα στη διασκέδαση και στην εικαστική αναζήτηση. Πολλά τοπικά σχήματα με παραδοσιακό χρώμα, αλλά και μοντέρνο ντύνουν μελωδικά τις γιορτές. Ήχοι και χρώματα θα πλημμυρίσουν την πλατεία Μητροπόλεως (κεντρική σκηνή), τα στέκια των συλλόγων, στα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.
Ν’ ανοίξουν οι αυλές …ν’ ανοίξουν οι καρδιές…
«Σας καλούμε να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσα από χρώματα, ήχους, να χαθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια, να θαυμάσετε τον υπέροχο οικισμό, να γευτείτε τα Ξανθιώτικα γλυκά και φαγητά να απολαύσετε τις μουσικές συναντήσεις σπουδαίων καλλιτεχνών», προτρέπει ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Μανώλης Φανουράκης στους επισκέπτες, ενώ παράλληλα καλεί του κατοίκους της Παλιάς Πόλης ν’ ανοίξουν τις αυλές τους και αποδείξουν τη φιλοξενία τους στους επισκέπτες.
Αυτό που επιδιώκει η νέα διοίκηση της ΔΕΑΞ – σύμφωνα με τον κ. Φανουράκη – είναι ο Δήμος, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης να αποτελέσουν μια δυνατή ομάδα που ενδυναμώσει περισσότερο το θεσμό. Για το λόγο αυτό του χρόνου θα διοργανωθεί διαγωνισμός για την καλύτερη αυλή ενώ από φέτος οι σύλλογοι δεν θα λειτουργήσουν τις ψησταριές τους και τις ηχητικές εγκαταστάσεις τους τις δύο πρώτες μέρες όμως θα διοργανώσουν βραδιές ούζου , μπύρας με παρεϊστικες κομπανίες, με στόχο να περιοριστεί η όχληση σους κατοίκους. Επίσης ο Δήμος θα θέσει προς διάθεση των ενδιαφερομένων ένα DVD που θ’ αναφέρεται στην ιστορία της Παλιάς Πόλης.
Παράλληλα όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Φανουράκη φέτος αυξήθηκαν κατακόρυφα οι χορηγίες ( από 14.000 πέρσι σε 100.000 φέτος ) και αυτό δίνει άλλη ώθηση στη ΔΕΑΞ να υλοποιήσει τους στόχους της.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες του 2007

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους που σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν …