Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ευημερούν οι αριθμοί, πονούν οι άνεργοι

Ευημερούν οι αριθμοί, πονούν οι άνεργοι

0

Τα στοιχεία για την ανεργία στην περιοχή μας είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την πραγματικότητα ενώ οι άνεργοι αυξάνονται καθημερινά και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Το πρόβλημα της ανεργίας μαστίζει την Ελλάδα και οι προσπάθειες δείχνουν να μην αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στους νέους και τις γυναίκες κι ενώ οι αριθμοί ευημερούν, η καθημερινή πρακτική άλλα προτάσει.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκης δέχθηκε ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά το 16% και δήλωσε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να προσφέρεται μία τουλάχιστον ευκαιρία σε 40.000 νέους κάθε χρόνο.

Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο του 2006 μειώθηκε στο 8,3% και χαρακτήρισε το 2007 ως έτος ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων.

Πάντως μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί διάταξη, με βάση την οποία θα χάνουν το επίδομα άνεργοι που δεν δέχονται δύο φορές την προσφερόμενη εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό τους κλάδο ή δεν δέχονται τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Tην ίδια στιγμή για τους εργοδότες θα υπάρξουν κίνητρα για την αναγγελία των κενών θέσεων στον OAEΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το Γ΄τρίμηνο του  2006 η ανεργία αποτυπώνεται ως εξής:

Πανελλαδικά: 8,30% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 που ήταν 9,70% ενώ συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 10,20% το Γ΄τρίμηνο του 2006 από11,90% το αντίστοιχο του 2005.

Η ανεργία στο Νομό Ξάνθης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ της 30ης Νοεμβρίου 2006, αναλυτικά οι άνεργοι στο νομό Ξάνθης είναι: για τους άντρες,

Κάτοχος Διδακτορικού 1

Απόφοιτοι ΑΕΙ   85

Απόφοιτοι ΙΕΚ   32

Απόφοιτοι ΤΕΙ    38

Απόφοιτοι λυκείου 378

Απόφοιτοι τριτάξιου γυμνασίου    395

Απόφοιτοι δημοτικού 1.004

Δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό 160

Άλλο 131

ΣΥΝΟΛΟ 2.224

Για τις γυναίκες αναλυτικά:

Κάτοχοι Μεταπτυχιακών 3

Απόφοιτοι ΑΕΙ   190

Απόφοιτοι ΙΕΚ   129

Απόφοιτοι ΤΕΙ    94

Απόφοιτοι λυκείου 1.064

Απόφοιτοι τριτάξιου γυμνασίου    472

Απόφοιτοι δημοτικού 1.080

Δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό 213

Άλλο     295

ΣΥΝΟΛΟ 3.540

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης: «ξεγελούν τους εαυτούς τους»

Τα παραπάνω στοιχεία, ζητήσαμε να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Ν. Παπαβασιλείου ο οποίος μας είπε: «είναι ντροπή να δίνονται τέτοια στοιχεία! Ξεγελούν τους εαυτούς τους. Ο ξανθιώτης ζει καθημερινά στο πετσί του την ανεργία η οποία καλπάζει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς .Ο τομέας που πλήττεται περισσότερο είναι των καπνοπαραργωγών που από 4.000 άτομα που απασχολούνταν πριν τρία χρόνια, τώρα φτάσαμε να απασχολούνται μόλις 800.  Όλοι γνωρίζουμε για τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το μέτρο του 2% της απόλυσης προσωπικού. Οι άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά δε μπορούν να βρουν κάπου αλλού, είναι ακόμη άνεργοι. Αναφέρω χαρακτηριστικά την ‘ΚΟΜΟΤΕΞ’ που απασχολούσε 500 άτομα και σήμερα έμειναν μόνο 70, η χαρτοποιία  ‘DIANA’απολύει συνεχώς όπως και η  ‘VERTICAL’. Τα συνεταιριστικά μειώνουν συνεχώς το προσωπικό, εποχικό και μόνιμο. Πού καταγράφονται όλοι αυτοί οι άνεργοι; Είναι δυνατόν να δείχνουν πεσμένους τους δείκτες της ανεργίας με τόσες απολύσεις;»

Ο κ. Παπαβασιλείου συνεχίζοντας αναφέρει: «υπάρχει διαφόρων ειδών ανεργία. Άλλο είναι να ψάχνει δουλειά επί του αντικειμένου του ένας απόφοιτος Πανεπιστημιακής σχολής που αρνείται να γίνει σερβιτόρος κι άλλο είναι να μένει άνεργος ένας βιοπαλαιστής που περιμένει να ζήσει την οικογένειά του κι έχει περάσει την ηλικία των 40 και 45 χρόνων. Για να είναι κάποιος εγγεγραμμένος άνεργος θα πρέπει ν’ ανανεώνει την κάρτα του κάθε μήνα, όμως με κάτι προγράμματα και ημιαπασχόληση χωρίς ασφάλιση, προσπαθούν να  παρουσιάσουν τους απασχολούμενους ως ενεργούς κι όχι άνεργους για να βγάλουν τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα».

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στις γυναίκες και στους νέους

Όπως τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου: «το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις γυναίκες και στους νέους που η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια με ποσοστό που φτάνει στο 27%. Τα ποσοστά ανεργίας στο νομό μας είναι  διπλάσια από αυτά που εμφανίζονται στα στοιχεία.  Η Ξάνθη δεν έχει καταλάβει πού βρίσκεται. Όταν το συνειδητοποιήσει θα΄ είναι πολύ αργά».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …