Ερευνώνται τα αίτια

0

Άφησε πίσω της ολοκληρωτική καταστροφή η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σ’ ένα από τα δύο εργοστάσια που έχει η εταιρεία COCO – MAT Α.Β.Ε.Ε. στην Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης. Η πυρκαγιά ήταν ραγδαία και κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο εμβαδού 5.500 τ.μ., όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός και υποστηρικτικός εξοπλισμός, πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Σύμφωνα με την αποτίμηση του προέδρου της εταιρείας COCO – MAT κ. Μιχάλη Ευμορφίδη η ζημιά ανέρχεται στα 4.500 εκ. ευρώ.
Το χρονικό της πυρκαγιάς
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, και μόλις είχαν φύγει οι εργαζόμενοι. Ο κ. Ευμορφίδης σημείωσε ότι στο χώρο του εργοστασίου υπήρχαν μερικοί εργαζόμενοι που έκαναν υπερωρία κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς όμως δεν κινδύνεψαν. Επίσης όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Δημήτρης Γενιτζές στο χώρο δούλευε ένα ιδιωτικό συνεργείο που είχε αναλάβει να εγκαταστήσει μέτρα πυρόσβεσης και κατά ειρωνεία της τύχης προφανώς δεν πρόλαβαν να λειτουργήσουν!
Η πυρκαγιά ήταν πολύ ραγδαία εξαιτίας των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής στρωμάτων από Latex και κοκκοφοίνικα.
Επιχείρηση κατάσβεσης
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 5 πυροσβεστικά οχήματα με δεκατέσσερις πυροσβέστες της Π.Υ. Ξάνθης, ενώ ζητήθηκε αρωγή από τις Π.Υ. Καβάλας, Κομοτηνής, Χρυσούπολης οι οποίες και συμμετείχαν με ένα όχημα και δύο πυροσβέστες η καθεμιά. Παράλληλα στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 2 αεροσκάφη τύπου PEZETEL, όπως και δύο υδροφόρα οχήματα της ΔΕΥΑΞ, ένα πυροσβεστικό όχημα με προσωπικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ένα πυροσβεστικό όχημα με προσωπικό του Δήμου Τοπείρου και ένα σκαπτικό μηχάνημα JCB της Νομαρχίας Ξάνθης.
Η πυρκαγιά έσβησε αφού όμως κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο. Η λαμαρινοσκεπή κατέρρευσε καθώς και οι τοίχοι και όλος ο εξοπλισμός.
Η πυροσβεστική υπηρεσία την Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποίησε αυτοψία προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που ρίχνουν φως στα αίτια της πυρκαγιάς για την εξακρίβωση των οποίων διενεργείται προανανάκριση από την υπηρεσία.
Αδιερεύνητα μέχρι στιγμής τα αίτια
Ο κ. Ευμορφίδης δήλωσε στο «Ε» ότι το εργοστάσιο δεν ήταν ασφαλισμένο και ότι από σήμερα αρχίζει κανονικά η παραγωγή στρωμάτων αφού αυτό μεταφέρθηκε στο άλλο εργοστάσιο της Ξάνθης. Σημειώνεται ότι η COCO – MAT Α.Β.Ε.Ε. έχει 7 εργοστάσια ένα εκ των οποίων είναι στην Κίνα και 2 στην Ξάνθη. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό όμως επιφυλάχθηκε καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση και είναι αρμόδια η πυροσβεστική να αποφανθεί.
Σ’ ότι αφορά μια έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα σύμφωνα με την οποία επιχειρείται σύνδεση της πυρκαγιάς με την καταδικαστική απόφαση του κ. Ευμορφίδη και των ελεγκτών της γνωστής υπόθεσης COCO – MAT ο κ. Ευμορφίδης ήταν απόλυτος και αναρωτήθηκε: «Με ποιο τρόπο δηλαδή να συνδέεται;».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…