Επιχειρήσεις σε …πτώχευση;

0

Ένα καίριο θέμα που αφορά στις επιχειρήσεις της Θράκης θέτει με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομία και Οικονομικών ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Συγκεκριμένα το πρόβλημα απορρέει από το γεγονός ότι με συγκεκριμένες διατάξεις ο νέος «πτωχευτικός κώδικας» που ψηφίστηκε πρόσφατα καταργεί τα άρθρα 44 έως 46γ του Ν. 1892/1990. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις της Θράκης οι οποίες είχαν υποβάλλει αιτήσεις για υπαγωγή στις διατάξεις αυτές να μην μπορούν να υπαχθούν στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για υφιστάμενες μέχρι 30.6.2006 ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πρόκειται για την ΚΥΑ του 2006 με την οποία οι επιχειρήσεις των νομών Ξάνθης – Ροδόπης – Έβρου μπορούσαν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι 10 χρόνια μετά( 30/6/2016) , περίοδο χάριτος 2 ετών ( μετά δύο έτη η πρώτη δόση) και με επιτόκιο ανάλογο της ποιότητας συνεργασίας με τις τράπεζες – προϊόν διακανονισμού της επιχείρησης με τις τράπεζες και όχι πριμοδοτούμενο και αυτό είναι και ένα σημείο που έχει αντιρρήσεις ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ξάνθης όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Σκαρλάτος και για το οποίο έχουν γίνει κάποιες ατελέσφορες ενέργειες.
Όσοι πρόλαβαν τον… Κύριο είδαν
Επιπρόσθετα όσες επιχειρήσεις των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου τον …Κύριον είδαν ή μάλλον στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που ενώ εγκαίρως είχαν υποβάλλει αιτήσεις για υπαγωγή τους στις διατάξεις του Ν. 1892/90, με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή υπάγονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα αφού ο νόμος αυτός (που καταργεί τα παραπάνω άρθρα) ισχύει από 16-9-2007 και όχι όπως διαβεβαίωναν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι οι διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα θα είχαν έναρξη εφαρμογής ένα χρόνο μετά την ψήφισή τους.
Σε πτώχευση οδηγεί ο πτωχευτικός κώδικας;
Δηλαδή τόσο η κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων όσο και η παρελκυστικότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έγκαιρη υπαγωγή των επιχειρήσεων και επιπρόσθετα η «πρόωρη» ισχύς του νόμου αποτελούν μέγκενη για τις επιχειρήσεις της Θράκης καθώς ουσιαστικά.
Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Σγουρίδης σημειώνοντας: «Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή της Θράκης καθώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση επιχειρήσεις με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης» και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό: 1. « Με ποιο σκεπτικό καταργήθηκε η ισχύς των άρθρων 44 έως 46γ του Ν. 1892/1990 για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου;
2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας να δώσει παράταση ώστε να διεκπεραιωθούν εκκρεμή αιτήματα των επιχειρήσεων που έχουν παραγωγική δραστηριότητα στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου και είχαν υποβληθεί εγκαίρως στην Δ.25 Διεύθυνση του Γ.Λ.Κ. για υπαγωγή στο άρθρο 44 του Ν. 1892/90».
Σημειώνεται ότι επί του θέματος αναμένεται να επιληφθεί ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδος, όπως μας πληροφορεί ο κ. Σκαρλάτος που είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου και να καταθέσει προτάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ Σγουρίδη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
Πρόσφατα ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο «πτωχευτικός κώδικας». Με τις διατάξεις του νόμου αυτού καταργήθηκαν τα άρθρα 44 έως 46γ του Ν. 1892/1990 με αποτέλεσμα επιχειρήσεις των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου οι οποίες είχαν υποβάλλει αιτήσεις για υπαγωγή στις διατάξεις αυτές να μην μπορούν να υπαχθούν στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για υφιστάμενες μέχρι 30.6.2006 ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έτσι κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
Σήμερα παρά το γεγονός οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν ότι οι διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα θα είχαν έναρξη εφαρμογής ένα χρόνο μετά την ψήφισή τους ο νόμος αυτός ισχύει από 16-9-2007 και οι επιχειρήσεις των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου που εγκαίρως είχαν υποβάλλει αιτήσεις για υπαγωγή τους στις διατάξεις του Ν. 1892/90 και με ευθύνη του Γ.Λ.Κ. δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή υπάγονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή της Θράκης.
Ενόψει των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Με ποιο σκεπτικό καταργήθηκε η ισχύς των άρθρων 44 έως 46γ του Ν. 1892/1990 για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου;
2.Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας να δώσει παράταση ώστε να διεκπεραιωθούν εκκρεμή αιτήματα των επιχειρήσεων που έχουν παραγωγική δραστηριότητα στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου και είχαν υποβληθεί εγκαίρως στην Δ.25 Δ/νση του Γ.Λ.Κ. για υπαγωγή στο άρθρο 44 του Ν. 1892/90
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Σγουρίδης

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ελλάδα απεργεί και στέλνει το μήνυμα

Ενημέρωση στους ^…