Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Έπεσαν οι… μάσκες των κερδοσκόπων του τριημέρου της Αποκριάς

Έπεσαν οι… μάσκες των κερδοσκόπων του τριημέρου της Αποκριάς

0

Τώρα που έπεσαν… οι μάσκες  του Ξανθιώτικου καρναβαλιού αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για την πόλη μας καθώς παρά τις προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών της νομαρχίας των διοργανωτών του καρναβαλιού, των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και του Τύπου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας να μην υποκύψουν οι επαγγελματίες στη λογική της «αρπαχτής» που βλάπτει την εικόνα της πόλης και εξανεμίζει την προσπάθεια αύξησης της επισκεψιμότητας, παρόλα αυτά κάποιοι υπέκυψαν στον …πειρασμό του εύκολου κέρδους και παρότι ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις όμως δημιούργησαν μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους επισκέπτες που έπεσαν θύματά τους που ίσως το κόστος θα κληθούν όλοι να το πληρώσουν του χρόνου με την πιθανή νέα μείωση των επισκεπτών.

 Τα ξερά καίνε και τα χλωρά

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος δεν χαρίστηκε στους επαγγελματίες του κλάδου που εκπροσωπεί στηλιτεύοντας αυτές τις πρακτικές:  « Είναι λυπηρό το φαινόμενο κάποιοι να ανεβάζουν υπέρογκα τις τιμές και οι επισκέπτες μας να φεύγουν αποκομίζοντας μια αλγεινή εντύπωση για την πόλη μας. Τα κρούσματα είναι κάθε χρόνο τα ίδια και παρατηρούνται κυρίως  σε κάποια σημεία διασκέδασης  και σε πολύ μεγάλη έκταση από πλανόδιους που δεν τηρούν και όρους υγιεινής και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης. Υπάρχουν τα ξενοδοχεία, τα βενζινάδικα, οι καφετερίες, τα εστιατόρια που ορισμένοι καταστηματάρχες ανεβάζουν τις τιμές. Τα μεμονωμένα φαινόμενα υψηλών τιμών δυστυχώς αμαυρώνουν  το σύνολο των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της πόλης μας αν και η πλειονότητα παρέχει καλές υπηρεσίες και ποιοτικά προϊόντα».

Παράλληλα ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε ότι στην ΟΕΒΕΕ θα ακολουθήσει η ανάλογη κριτική παράλληλα όμως επεσήμανε ότι και οι καταναλωτές δεν είναι  άμοιροι ευθυνών καθώς οι τιμοκατάλογοι είναι αναρτημένοι και πρέπει και οι ίδιοι να ελέγχουν τις τιμές και να μη πέφτουν θύματα των κερδοσκόπων: « Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί… σηκώνουν τα χέρια μιας και οι αγορανομικές διατάξεις επιτρέπουν ελεύθερες τις τιμές. Πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο καταναλωτής. Όλα τα καταστήματα είχαν αναρτημένο τιμοκατάλογο Πρέπει να ελέγχουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές τις τιμές και να απορρίπτουν αυτούς… που τσιμπάνε τις τιμές. Έτσι θα απομονωθούν και δεν θα λειτουργήσουν μ’ αυτή τη λογική την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Τσιακίρογλου στηλίτευσε την πώληση αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένους χώρους όπως περίπτερα κ.λ.π. έθιξε δε το θέμα της τοποθέτησης των χημικών τουαλετών που είχε προτείνει η ΟΕΒΕΕ και δεν έγινε δεκτή από το Δήμο Ξάνθης: «Ουδέποτε αρνηθήκαμε τη χρήση τουαλετών από οποιοδήποτε αλλά δεν μπορεί και τα καταστήματά μας να γίνονται δημόσια ουρητήρια γιατί ο δήμος δεν  θέλει να τοποθετήσει τις χημικές τουαλέτες που δεν έχουν μεγάλο κόστος και τοποθετούνται εύκολα και θα εξυπηρετήσουν όλους τους επισκέπτες».

Επίσης φάνηκε προβληματισμένος από την μείωση των επισκεπτών τη φετινή χρονιά γεγονός που απέδωσε στο ότι έχουν δημιουργηθεί και άλλοι θεσμοί στην Β. Ελλάδα και απορροφούν μερίδιο των επισκεπτών με επακόλουθο να αυξάνεται ο ανταγωνισμός: « Φέτος είχαμε λιγότερους επισκέπτες αυτό πρέπει να μας προβληματίσει καθώς και αυτοί που έρχονται αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι γίνονται κακοί πρεσβευτές των όσων προσπαθούμε εμείς να κερδίσουμε. Οι επισκέπτες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη της Ξάνθης. Θέλω να πιστεύω ότι ο θεσμός θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι. Έχουμε ένα καρναβάλι γεμάτο ζωντάνια, οι Ξανθιώτες είναι φιλόξενοι και ευγενικοί χρειάζεται περιστολή και απομόνωση αυτών που δρουν δυσφημιστικά για την πόλη μας και νέα αναζωογόνηση του θεσμού ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητά του».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…