Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ελληνοβουλγαρική νομαρχιακή συνεργασία

Ελληνοβουλγαρική νομαρχιακή συνεργασία

0

Συνεργασία είχαν οι Νομάρχες Ξάνθης και Smolyan Βουλγαρίας για θέματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία καθώς και τον σχεδιασμό ενόψει της τέταρτης προγραμματικής περιόδου.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2007, στις 10.00΄, ο Νομάρχης Ξάνθης δέχτηκε την επίσκεψη του Νομάρχη του όμορου Βουλγαρικού Νομού Smolyan, Peter Fintanov που συνοδευόταν από τον Διευθυντή της συνοριοφυλακής G. Todor, τον επιχειρηματία A. Mitusef και την Γραμματέα της Κοινότητας Zlatogrant A. Topsieva. Στη συνεργασία που είχαν οι δυο πλευρές συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Ξάνθης Π. Ταρενίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης και ο Διευθυντής της Νομαρχίας Ξάνθης.

Οι δηλώσεις των Νομαρχών

Μετά το πέρας της συνεργασίας ο κ. Παυλίδης δήλωσε: «είχαμε σήμερα τη χαρά να συνεργαστούμε με τον κ. Fintanov, το Νομάρχη του Smolyan του γειτονικού μας απ’ την πλευρά της Βουλγαρίας, Νομού. Με την ευκαιρία αυτή συζητήσαμε τα θέματα της προόδου των συνδέσεων προς τη Βουλγαρία. Εκτός απ’ την κεντρική σύνδεση, ως γνωστόν επιδιώκουμε και μια άλλη τουριστική σύνδεση. Προσδιορίσαμε ακριβώς τι θα γίνει και πού βρίσκεται η κάθε πλευρά, είμαστε ανεξάρτητες χώρες κι ο καθένας λειτουργεί ανεξάρτητα και βεβαίως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Κυβερνήσεις. Επίσης κάναμε μια πρώτη συζήτηση εν όψει της τετάρτης προγραμματικής περιόδου και στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε στο Διασυνοριακό Δίκτυο των Νομαρχιών για τις ενέργειες που θα κάνουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Υπάρχουν νέα δεδομένα με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως όπως είναι γνωστό δεν έχει γίνει η πλήρης ένταξή της ακόμη και υπάρχουν οι απαγορεύσεις στην απασχόληση, τα ζητήματα της συνθήκης Σέγκελ στην οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί κι όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στην υλοποίηση των έργων.

Πρόκειται για μια εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν για την παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων».

Ο Νομάρχης Smolyan κ. P. Fintanov ανέφερε τα εξής: «με τον κ. Παυλίδη γνωριζόμαστε σχεδόν δυο χρόνια κι όπως σας έχει πει κι ο ίδιος, διατηρούμε μια πολύ καλή συνεργασία και σχέση που είναι απολύτως φυσιολογικό για μένα λόγω του ότι είμαστε νομάρχες δυο γειτονικών περιοχών αν και ανήκουν σε διαφορετικές χώρες έχοντας υπόψη βέβαια ότι οι δυο νομοί μας είχαν κι από παλαιότερα επαφές κι επιπλέον του ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει αυτές οι επαφές να συνεχιστούν και να γίνουν πιο θερμές. Μιλήσαμε για τις δυο αρτηρίες που θα ενώνουν τις δυο περιοχές, σε ποιο σημείο είναι οι εργασίες και το καλό είναι ότι κι από τις δυο πλευρές τα πράγματα δείχνουν ότι θα έχουν αίσιο τέλος. Επειδή υπάρχει βούληση κι απ’ τις δυο πλευρές, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε εκεί ακριβώς που θέλουμε. Όσον αφορά τον άξονα Εχίνο- Ρούντοζεμ- Σμόλιαν η χρηματοδότηση και κάποια μικρότερα έργα, βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο αν και χρειάζεται να γίνουν κάποιες νέες μελέτες λόγω κάποιων προβλημάτων που βγήκαν στην πορεία. Κατασκευαστικά ο δρόμος έχει πλησιάσει στο ένα χιλιόμετρο από τη μεθόριο».

Κλείνοντας οι δυο Νομάρχες ανέφεραν ότι: «όλος ο κάθετος άξονας είναι περίπου 8 χιλιόμετρα που πρέπει να κατασκευαστούν. Γύρω στο 2009 θα έχει τελειώσει όλος ο κάθετος άξονας» από πλευράς Βουλγαρίας και ο κ. Παυλίδης τόνισε:. «εκτός απ’ τον κεντρικό κάθετο άξονα που φτιάχνουν τα Υπουργεία, οι δυο Νομαρχίες περιμένουν την κοινή απόφαση για τη συνυπογραφή της διόδου απ’ το Σλάτογκραντ προς τις Θέρμες, τον Α. Κωνσταντίνο, που αν υπογραφεί εγκαίρως αυτή η απόφαση, εκτιμούμε ότι μέσα στο 2008 ο δρόμος αυτός θα είναι περαιωμένος. Πρόκειται για έναν δρόμο που βγάζει 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα απ’ το Ρούντοζεμ και είναι ένας δρόμος που θα χρησιμοποιηθεί ως τουριστική έξοδος και θα λειτουργεί παράλληλα. Η εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ έχει αναλάβει και έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο 2007 θα είναι έτοιμη προς δημοπράτηση. Είναι μια αξιόλογη εταιρία της οποίας η δουλειά θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι οι δυο κάθετοι άξονες της Νυμφαίας- Μακάζα και Ξάνθης- Ρούντοζεμ, θα τελειώνουν περίπου την ίδια περίοδο, μέσα στο 2010 αλλά πρέπει να τονίσω ότι επιδίωξή μας είναι, αν υπάρξει έγκαιρη υπογραφή για την τουριστική δίοδο, μέσα στο 2008 να λειτουργήσει.»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…