Χορεύει στο ρυθμό της Αποκριάς

0

Τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς και στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του Δήμου Ξάνθης που διοργανώνει τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2007. Η εικόνα που κυριαρχεί από πλευράς δήμου είναι ότι όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη Αποκριάτικη γιορτή ενώ όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Έτσι οι δρόμοι τα πάρκα της πόλης μας από την αρχή του Φλεβάρη, έχουν γεμίσει μασκαράδες πολύχρωμους και φωτεινούς που δίνουν τον τόνο και το ύφος της Αποκριάς και προκαλούν τον ένοικο ή τον επισκέπτη να εισαχθεί στο πνεύμα της.

Η αποκριάτικη εικόνα της πόλης μας

Η αποκριάτικη εικόνα την πόλης πλαισιώνεται ηχητικά από ένα συνοθύλευμα λατινοαμερικάνικων ακουσμάτων που παραπέμπουν στο καρναβάλι του Ρίο. Στη διαπασών τα ηχεία που έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης ώστε ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες οι κάτοικοι …νιώθουν να χορεύουν εκούσια ή ακούσια σε Αποκριάτικους ρυθμούς!

Τα άρματα είναι έτοιμα να εντυπωσιάσουν και να προκαλέσουν με τη σατυρική φαντασία τους και ο βασιλιάς καρνάβαλος αδημονεί να παρελάσει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου να σκορπίσει το γέλιο, τη χαρά, την ξενοιασιά και ούτε που σκέφτεται καθόλου τον… τζάρο!

Οι σύλλογοι έχουν ξεπουλήσει τις …ακριβούτσικες ομολογουμένως στολές τους (40 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμιά για τα μη μέλη), δείγμα ότι ο εθελοντισμός αποτελεί το μεγάλο ατού του θεσμού και ότι οι Ξανθιώτες τον στηρίζουν.

Τα μπαλνταφάν με τους μικρούς μασκαράδες έχουν την τιμητική τους αλλά παράλληλα κάνουν και χρυσές δουλειές τα καταστήματα που νοικιάζουν ή πωλούν αποκριάτικες στολές.

 Το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ενός «ειδικού» κοινού που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις και τις χορευτικές επιδόσεις των συγκροτημάτων που συμμετέχουν.

Οι πραματευτάδες με το μαλλί της γριάς και τα αποκριάτικα αξεσουάρ έκαναν από μέρες την εμφάνισή τους…ξεμυαλίζοντας τους μικρούς και …εκνευρίζοντας τους μεγάλους! 

Από πλευράς καθαριότητας στο δρόμο είναι καθημερινά οι έστω λιγοστοί υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας του Δήμου, προσπαθώντας να κρατήσουν την πόλη καθαρή ιδιαίτερα τώρα που θα δεχτεί το μεγάλο κύμα των επισκεπτών.

Επί ποδός η νομαρχία Ξάνθης που με τις αρμόδιες υπηρεσίες της διενεργεί προληπτικούς αλλά και κατασταλτικούς ελέγχους προκειμένου να προληφθούν ή να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή πώλησης αλλοιωμένων προϊόντων και πληγεί η εικόνα της πόλης.

Επί ποδός και η κ. Στάντζιου, πρόεδρος της εταιρείας Τουριστικής προβολής της Νομαρχίας, προκειμένου να «εκμεταλλευτεί» τη συρροή των επισκεπτών, για να προβάλλει και να αναδείξει όλο το νομό και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και όχι μόνο στις μέρες του Καρναβαλιού.

Κυκλοφοριακά μέτρα ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία τις μέρες αυτές,  ενώ παράλληλα εντείνονται τα μέτρα αστυνόμευσης από νεοσύστατο τμήμα της Τροχαίας.

Μέρες… δόξης αναμένεται να περάσει η αγορά της Ξάνθης και οι καταστηματάρχες προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες που όπως δείχνουν τα πράγματα από την απόλυτη πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης αλλά και του νομού θα είναι πολλοί. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία τους δια του προέδρου τους κ. Τσιακίρογλου τους …κουνά το δάχτυλο, προτρέποντας να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σ’ όλους τους επισκέπτες και να μην παρασυρθούν στην λογική του πρόσκαιρου κέρδους δυσφημίζοντας την πόλη και το θεσμό.

Στο χορό της προβολής του νομού μπαίνει και το Επιμελητήριο Ξάνθης με τη διοργάνωση και φέτος της έκθεσης «Γεύσεις Ξάνθης» – εγκαίνια το Σάββατο στις 11 η ώρα στην Εμπορική Λέσχη της Ξάνθης –   προκειμένου οι επισκέπτες να αποκομίσουν μια… γεύση Ξάνθης!

Όλα λοιπόν έτοιμα για την Αποκριάτικη γιορτή της πόλης μας! Απομένει να αφεθούμε στον ρυθμό της, να στροβιλιστούμε στην παραζάλη της και να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους επισκέπτες μας !

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …