Απεργεί η εκπαίδευση την Πέμπτη

0

Συνεχίζεται ο αγώνας των εκπαιδευτικών της χώρας παρά τις πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως αλλά δεν ανακόπτουν τη διάθεση της κυβέρνησης για την ψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκινά την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στη  Βουλή.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο συνεχίζεται η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας στη βούληση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρώτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007, θα συνοδεύεται από συλλαλητήριο και απεργίες που εξήγγειλαν πανεπιστημιακοί, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι, αλλά και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώ 300 τμήματα Σχολών ΑΕΙ όπως και μεγάλα ΤΕΙ, θα παραμείνουν κλειστά λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων από τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα η ΠΟΣΔΕΠ έχει κηρύξει νέα πενθήμερη απεργία, η Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ 48ωρη, οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ 24ωρη την Πέμπτη.

Πάντως, η 22α Φεβρουαρίου είναι ημερομηνία-ορόσημο, όπου θα μετρηθούν οι αντοχές του φοιτητικού κινήματος. Η επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου ενισχύει τη συσπείρωσή του και απομακρύνει σκέψεις για αλλαγή του βηματισμού που είχαν διατυπωθεί κυρίως από πανεπιστημιακούς για να αρθεί το αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση τον παλμό τον δίνουν οι φοιτητές, καθώς οι καταλήψεις τους ωθούν τους καθηγητές στα πανεπιστήμια να ψηφίζουν απεργίες, αφού έτσι κι αλλιώς οι σχολές δεν λειτουργούν.

Ήδη ανάμεσα σε συλλόγους πανεπιστημιακών υπάρχουν κινήσεις για το σταμάτημα της απεργίας. Στα μέλη του ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου πλειοψήφησε η πρόταση για άμεσο άνοιγμα των τμημάτων. Η συσπείρωση της ΠΟΣΔΕΠ παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικά υψηλή.

Οι Σύλλογοι της Ξάνθης

Τόσο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας όσο και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη, συμμετέχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης όπως μας ανέφεραν οι Πρόεδροι. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Καθηγητών κ. Σκουγιαδάκης ανέφερε ότι: «συμμετέχουμε στην απεργία που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και οι συνάδελφοι του νομού είναι ελεύθεροι να απεργήσουν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης κ. Ντούμος μας είπε: «θα γίνει ενημέρωση των συναδέλφων για τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που για μας είναι και συνέχεια του αγώνα με τα αιτήματα που έχει ο κλάδος, δηλαδή, 1.400 ευρώ πρώτο μισθό, 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, πραγματοποίηση μαζικών διορισμών για την αντιμετώπιση των κενών θέσεων, ωράριο στα επίπεδα των λειτουργών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλία εναρμονισμένα στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, το πάγιο αίτημά μας για ενιαία και δωρεάν εκπαίδευση με δικαίωμα συμμετοχής όλων. Μετά την απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασισθούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο».

Οι εκλογές των φοιτητών

Η αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει κάπως τα δεδομένα και στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος που εκφράζεται κυρίως με τη διαφοροποίηση της ΠΚΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Ενώ μέχρι τώρα η Πανσπουδαστική συμμετείχε τόσο στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων όσο και στα συντονιστικά των καταλήψεων έχοντας κοινό πλαίσιο με τα ΕΑΑΚ και το Δίκτυο (ΣΥΝ) τώρα αλλάζει στάση. Στις συνελεύσεις ορισμένων σχολών «κατεβάζει» δικό της πλαίσιο και προτείνει μαζί με τη φιλοκυβερνητική ΔΑΠ τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 14 Μαρτίου. Με την ημερομηνία αυτή διαφωνούν οι υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος των καταλήψεων που περιμένουν δημοσιοποίηση του νόμου-πλαισίου τις επόμενες ημέρες και την ψήφισή του το Μάρτιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…