Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Άνοιξαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης με την έκθεση της Μητρόπολης Ξάνθης

Άνοιξαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης με την έκθεση της Μητρόπολης Ξάνθης

0

Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007, στη Δημοτική Πινακοθήκη ‘Χρήστος Παυλίδης’, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια όλων των εικαστικών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στα πλαίσια των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης, συγχρόνως με τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου με τίτλο : ‘Αγγελοφύλακτος Ξάνθη’.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Γ. Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, η Δήμαρχος Αβδήρων Ε. Τσακίρη, ο Αντινομάρχης Μ. Αδαμίδης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΕΑΠΑΞ Μ. Φανουράκης, η Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Σ. Καραγιαννίδου, η νομαρχιακή σύμβουλος Θ. Συμπιλίδου, εκπρόσωπος του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Α. Κοντού και πολύς κόσμος.
Εγκαινιάσθηκαν απ’ το Δήμαρχο οι εικαστικές εκδηλώσεις
Την τέλεση του αγιασμού ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ξάνθης με την οποία εγκαινίασε και τις εικαστικές εκδηλώσεις των φετινών Γιορτών καθώς και οι σύντομοι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη και του Νομάρχη Ξάνθης.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στην απόφαση της διοργάνωσης των Γιορτών λέγοντας τα εξής: « να τονίσω ότι φέτος προβληματιστήκαμε πάρα πολύ για το αν θα έπρεπε να γίνουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης λόγω των φονικών πυρκαγιών. Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν οι γιορτές και το κομμάτι του πολιτισμού που κάθε χρόνο έχει σημαντικό ρόλο , αποφασίσαμε φέτος να έχει κυρίαρχο ρόλο στις Γιορτές και ιδιαίτερη βαρύτητα, τιμώντας και τα θύματα της πύρινης λαίλαπας».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα εγκαίνια των εικαστικών εκδηλώσεων αλλά και στην έκθεση της Μητρόπολης: «θέλω να τονίσω ότι ουσιαστικά οι Γιορτές εγκαινιάζονται τώρα και θέλω να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης η οποία μετέχει πλέον κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις. Η φετινή συμμετοχή με την έκθεση ‘Αγγελοφύλακτος Ξάνθη’ αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Μητροπολίτη για την πόλη που δίνουν την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν την ιστορία της Ξάνθης και μέσα απ’ τις επεξηγηματικές προσθήκες. Ο τόπος μας λόγω θέσης γνώρισε πολλούς κατακτητές αλλά και με τη βοήθεια της εκκλησίας μας κρατήθηκε». Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες που «λαμπρύνουν την έκθεση αλλά και όλους» και κάλεσε όλους τους ξανθιώτες «να προσπαθούμε ώστε το πολιτιστικό και εικαστικό κομμάτι των Γιορτών να γίνεται όλο και μεγαλύτερο όλο και καλύτερο».
Ναυαρχίδα της παράδοσης η Παλιά Πόλη
Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ξάνθης ανέφερε τα εξής: «πέρα από κάθε αμφιβολία, οι Γιορτές Παλιά Πόλης, αποτελούν ένα σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για το Νομό μας αλλά και για όλη τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα γεγονός που πραγματικά ακτινοβολεί. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας είναι τα έντονα χαρακτηριστικά της παράδοσης με ναυαρχίδα βεβαίως την Παλιά μας Πόλη και τα στοιχεία της φύσης τα οποία επίσης τη χαρακτηρίζουν. Είναι χαρά που στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου μας, του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των δημοτικών συμβούλων και της ΕΑΠΑΞ αναβαθμίζονται σημαντικά προς την πολιτιστική κατεύθυνση και ταυτοχρόνως συνεισφέρουν ολοένα και περισσότερο με τη συμμετοχή των φορέων, με τη συμμετοχή τη δική σας, προς τη συγκρότηση της ιστορικής, της πολιτιστικής, της παραδοσιακής, της κάθε μορφής ταυτότητάς μας. Θέλω να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη για τη συμβολή της και με την βοήθεια και των ιδιωτών, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για την καταγραφή της ιστορικής πορείας της πόλης. Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση, στις Γιορτές που είναι γιορτές ολόκληρης της κοινωνίας κι έτσι πρέπει να τις βλέπουμε έχοντας παράλληλα και τις ευαισθησίες που ανέφερε ο Δήμαρχος, τις οποίες η ξανθιώτικη κοινωνία βλέπει και τηρεί».
‘Αγγελοφύλακτος Ξάνθη’ η έκθεση της Μητρόπολης Ξάνθης
Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων για τις Γιορτές και την έκθεση ανέφερε τα εξής: «ένας θεσμός που προβάλει την πόλη, την περιοχή μας και ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι και θα δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθούν πολλοί αυτόν τον χώρο. Η φετινή έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει τη ζωή της πόλης, το κοινοτικό της σύστημα, την αρχιτεκτονική της, την πρόοδο και τη δημιουργικότητά της αλλά και την ειρηνική της συμβίωση με ανθρώπους με διαφορετική πίστη και παράδοση. Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση απ’ τη συλλογή του Δ. Μαυρίδη, ενός συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως, που έχει ετοιμάσει κι ένα λεύκωμα που εξέδωσε η Μητρόπολη και καταγράφει τη ζωή της πόλης και φέρει τον τίτλο ‘Αγγελοφύλακτος Ξάνθη’ λόγω των μοναστηριών των αγίων που φυλάττουν και φρουρούν την Ξάνθη. Ευχαριστώ όλους σας, το Δήμο, τη Στέγη και τους διοργανωτές. Απαραίτητο είναι να επισκεφθούν την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους και τα σχολεία. Εύχομαι να πάνε καλά οι Γιορτές αν και σκιάζονται απ’ τις συμφορές που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας και πρέπει και έμπρακτα να αποδείξουμε τη στήριξή μας σε όσους υποφέρουν».
Η έκθεση καθώς και όλες οι εικαστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα λειτουργούν καθημερινά απ’ τις 18.00΄ – 22.30΄.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…