Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Άνοιγμα το Πανεπιστημίου στην κοινωνία απ’ τους φοιτητές

Άνοιγμα το Πανεπιστημίου στην κοινωνία απ’ τους φοιτητές

0

Στην τρίτη για το 2007, Γενική Συνέλευση του ΣυλλόγουΦοιτητών Ξάνθης, πλειοψήφησε το Πλαίσιο που κατέθεσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ που προχώρησεσε μια κίνηση γνωστοποίησης των θέσεων των φοιτητών για σημαντικά και φλέγονταζητήματα που αφορούν την φοιτητική κοινότητα, ενημερώνοντας την τοπική κοινωνίακαι πραγματοποιώντας ένα άνοιγμα του Πανεπιστημίου.

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007 το πρωί, όσοι βρέθηκαν στηνΚεντρική Πλατεία της Ξάνθης, ίσως πήραν στα χέρια τους από φοιτητές τουΔημοκρίτειου Πανεπιστημίου, το πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣυλλόγουΦοιτητών της Πολυτεχνικής Ξάνθης.

Πρόκειται για μια δράση που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η ΔΑΠΝΔΦΚ της οποίας το πλαίσιο πλειοψήφησε με μεγάλη διαφορά έναντι των υπολοίπωνστην τρίτη για το 2007 Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών ΠολυτεχνικήςΞάνθης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2007.

Οι διεκδικήσεις των φοιτητών

 Στο Πλαίσιο πουμοιράστηκε στους κατοίκους αναφέρονται οι θέσεις των μελλοντικών μηχανικών γιαθέματα όπως τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Υπό το πρίσμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αλλά και τηςέναρξης της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαίσιο στα πανεπιστήμια ,ο ΣύλλογοςΦοιτητών Πολυτεχνικής Ξάνθης διεκδικεί την άμεση εφαρμογή των διατάξεων εκείνωνπου θα δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ωςφοιτητές αλλά και θα επιφέρει ουσιαστική και άμεση αναβάθμιση γενικότερα στηνποιότητα και το κύρος  της ΠολυτεχνικήςΣχολής της Ξάνθης.

Επιπλέον, εν μέσω των εξελίξεων για τα επαγγελματικάδικαιώματα μας αλλά και των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, υιοθετούμε την λογικήότι ο μόνος δρόμος για την αυριανή επαγγελματική μας αποκατάσταση είναι ηδημιουργία μιας σύγχρονης και ποιοτικής Πολυτεχνικής Σχολής, από την οποία θααποφοιτούν υψηλού επιπέδου μηχανικοί και οι οποίοι θα είναι περιζήτητοι στηναγορά εργασίας και θα έχουν κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα επαγγελματικάδικαιώματα.

 Είναι κοινός τόποςλοιπόν ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σειρά προτάσεων και δράσεων που θα βγάλουντο Πολυτεχνείο μας από την παρακμή. Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων τωνπανεπιστημίων αλλά  και την ανάγκη τωνφοιτητών για μια ουσιαστική αλλά και ποιοτική ανώτατη δημόσια παιδεία αλλά καιμια θετική μελλοντική επαγγελματική προοπτική».

Ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνικής Ξάνθης  υπερασπίζεται:

Την άμεση εφαρμογή της αξιολόγησης ώστε να επιλυθούνοριστικά όλα τα πρωτογενή  προβλήματα τουκάθε τμήματος όπως στελέχωση με μόνιμους καθηγητές, υλικοτεχνικές υποδομές,κτίρια αλλά και προβλήματα ακαδημαϊκής φύσεως όπως η άνοδος του επιπέδουδιδασκαλίας, η βαθμολογία του καθηγητή από τον φοιτητή κλπ.

Την εφαρμογή της διάταξης για την αναβάθμιση τωνσυγγραμμάτων με τον θεσμό του πολλαπλού συγγράμματος ώστε πλέον ο κάθε φοιτητήςδωρεάν να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συγγράμματα.

Την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠκαι την επίτευξη της ουσιαστικής ακαδημαϊκής και οικονομικής αυτοτέλειας τωνΑΕΙ.

Την διασφάλιση της ποιότητας των πτυχίων μας αρνούμενοι κάθεεξομοίωση των ΚΕΣ με τα ελληνικά πανεπιστήμια υπό το σημερινό αμφιβόλουποιότητας καθεστώς λειτουργίας τους και την άμεση  υπαγωγή τους στο υπουργείο παιδείας με σκοπότον άμεσο αυστηρό έλεγχο.

 

Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΜηχανικώνΠαραγωγής και Διοίκησης αλλά και των Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικήςμας σχολής με  σκοπό την κατοχύρωση τηςεργασιακής τους προοπτικής αλλά ισότιμη αντιμετώπιση τους στην μελλοντικήεπαγγελματική τους αποκατάσταση.

Την διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια μεστόχο την άμεση απασχόληση των μηχανικών στο αντικείμενο τους και την μείωσητης ανεργίας στους νέους.

Επιπλέον διαφωνούμε με την ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ (ΤαμείοΣυντάξεως Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) με άλλα μη υγιή και ανόμοιαταμεία ασφάλισης που ενδεχομένως να θίξει τα αυριανά ασφαλιστικά μαςδικαιώματα».

Οι προτάσεις των φοιτητών

Για την πραγμάτωση των στόχων τους οι φοιτητές προτείνουν:

« – Άμεση παρέμβαση στα όργανα συνδιοίκησης της ΠολυτεχνικήςΣχόλης αλλά και στην Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. με σκοπό την έναρξη της εφαρμογής τηςΑξιολόγησης.

– Άμεση παρέμβαση στα όργανα συνδιοίκησης της ΠολυτεχνικήςΣχόλης για την εφαρμογή της διάταξης για την αναβάθμιση των συγγραμμάτων

– Εκδήλωση – ημερίδα για τις επαγγελματικές προοπτικές καιτα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών για τοτι μέλλει γενέσθαι στην αυριανή αγορά εργασίας.

– Συνέντευξη τύπου ώστε να ενημερώσουμε την κοινωνία για τηνκατάσταση στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ.

– Διανομή του πλαισίου στην κοινωνία και στην ακαδημαϊκήκοινότητα».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…