Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών, παρουσία του Υφυπουργού Α. Κοντού, ο Πρόεδρος της ΣΕΠΕΚ παρουσίασε την προοπτική της εταιρίας που μπορεί να παρουσιάσει κερδοφορία σε σύντομο χρονικό διάστημα αν τύχει της αναμενόμενης εγγύησης του ελληνικού δημοσίου.
Το ζημιογόνο παρελθόν της ΣΕΠΕΚ είναι που βαραίνει το παρόν και το μέλλον της. Οι σωρευμένες ζημίες που φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, είναι το μεγάλο θέμα που προσπαθεί να λύσει η διοίκησή της για να δοθεί η δυνατότητα στην εταιρία να λειτουργήσει σωστά όπως τα τελευταία δυο χρόνια και να φτάσει σε σημείο ακόμη και κερδοφορίας μετά την «ανάσα» των 3 εκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την ανανέωση τόσο του μηχανολογικού εξοπλισμού της όσο και των ζώων.
Α. Κυριακίδης: «είμαι αισιόδοξος για το αίτημα θεραπείας»
Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο της ΣΕΠΕΚ κ. Α. Κυριακίδη να μας ενημερώσει για την κατάσταση της εταιρίας σήμερα καθώς και για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δούκας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντός και ο Πρόεδρος της ΣΕΠΕΚ κ. Α. Κυριακίδης.
Ο Πρόεδρος μας ανέφερε: «το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με το ραντεβού που έκλεισε με τον Υφυπουργό κ. Δούκα, ο κ. Α. Κοντός, ήταν η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στη ΣΕΠΕΚ που αν της δοθεί θα είναι μια ανάσα ζωής. Για να γίνει ρύθμιση δεκαετίας όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε, έπρεπε να κατατεθεί μια μελέτη βιωσιμότητας για την τριετία 2006-09. Αυτή τη μελέτη κατέθεσα και μ’ αυτήν αντικρούουμε όλες τις περιπτώσεις αφού με τα λεφτά που πήραμε, κάναμε ανανέωση των μηχανημάτων και προβήκαμε σε αγορά 1.200 χοιρομητέρων, τα μετατρέψαμε λοιπόν σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας. Η ΣΕΠΕΚ πηγαίνει πολύ καλά αλλά δυστυχώς παραμένουν τα χρέη που την καθυστερούν».
Για τις σωρευμένες ζημίες αλλά και τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία της εταιρίας μας ανέφερε ο κ. Κυριακίδης: «η εταιρία εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί με ζημίες που ως αποτέλεσμα έχουν να έχει φτάσει στο χρέος τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει τη λειτουργία της αφού οι μέτοχοι δε ζητούν τα μερίδιά τους. εκείνο που επηρεάζει είναι οι σχέσεις με τα ξένα κεφάλαια που ήταν αρνητικά. Ήταν στα 5 εκατομμύρια και τώρα μειώθηκαν στα 4,5. Εμείς επιμένουμε στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αν αυτά τα χρέη τα μεταφέρουν για απόσβεση σε 10 χρόνια, τα έξοδα για την εταιρία θα είναι μόνο οι τόκοι, έτσι μπαίνει σε κερδοφορία και αποκτά αξιοπιστία στις τράπεζες. Όλα αυτά τα παραθέσαμε στον κ. Δούκα και αντικρούσαμε όλα τα επιχειρήματα. Τονίσαμε δε, ότι και όλοι οι μέτοχοι, που είναι συνεταιριστικές οργανώσεις, επιθυμούν τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου».
Συνεχίζοντας ο κ. Κυριακίδης μας ενημέρωσε: «ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουμε με τα καλύτερα λόγια και αναγνώρισε ότι η εταιρία πηγαίνει καλά όπως επίσης και στην προοπτική και τη δυναμική που υπάρχει μέχρι το 2009. Μας ζητήθηκε να συντάξουμε ένα σχέδιο εξυγίανσης το οποίο ετοιμάζουμε και θα το παραδώσω εγώ ο ίδιος. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και πιστεύω ότι θα πάρουμε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που θα επιτρέψει στη ΣΕΠΕΚ να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που έχει αποκτήσει με τα 3 εκατομμύρια που επενδύσαμε με αυτεπιστασία κι έχουν ελεγχθεί μέχρι τελευταίας δεκάρας».
Κλείνοντας ο κ. Κυριακίδης μας ανέφερε ότι μόλις είχε τελειώσει το κλιμάκιο της ΣΔΟΕ που πραγματοποιούσε έλεγχο στο εργοστάσιο και όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «τα βρήκαν όλα άριστα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ