Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 3ήμερες…βουβές γιορτές σε ένδειξη πένθους!

3ήμερες…βουβές γιορτές σε ένδειξη πένθους!

0

Η εθνική τραγωδία που έπληξε τη χώρα έριξε βαριά τη σκιά της στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 29ης Αυγούστου, όπου κυριάρχησε το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα του τι μέλλει γενέσθαι με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης που φέτος συμπίπτουν με μέρες εθνικού πένθους. Ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε κυρίως τις πρώτες μέρες των τραγικών γεγονότων είναι μήπως θεωρηθεί ύβρις και έλλειψη σεβασμού προς τα θύματα η πραγματοποίηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης σύμφωνα με την προγραμματική τους εξαγγελία και στιγματιστεί η πόλη μας ή αν θα ήταν πιο συμβατές με το γενικότερο κλίμα διάφορες αλλαγές στο πρόγραμμα ή ακόμα και ματαίωση τους.
1΄ σιγή για τα θύματα…
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 1 λεπτού σιγή για τα θύματα και ενημέρωση του σώματος από τον δήμαρχο Ξάνθης αναφορικά με την απόφαση της ΤΕΔΚ Ξάνθης να κινητοποιήσει τους ΟΤΑ του νομού ώστε να συγκεντρώσουν και να αποστείλουν βοήθεια προς την πυρόπληκτη ΤΕΔΚ του νομού Ηλείας, δείχνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ξάνθης πρότεινε να εγκριθεί το ποσό των 10.000 ευρώ ως συνεισφορά του Δήμου Ξάνθης, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
3ήμερες …βουβές Γιορτές
Ακολούθως συγκεκριμενοποιήθηκε ο παραπάνω προβληματισμός που αφορούσε τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Μανώλης Φανουράκης ενημέρωσε το σώμα για τις συσκέψεις που προηγήθηκαν όπως αυτή με την Οργανωτική Επιτροπή των Γιορτών όπου οι σύλλογοι κατά πλειοψηφία 13 έναντι 7 τάχτηκαν υπέρ της ματαίωσης των Γιορτών. Η θέση αυτή των συλλόγων συνεκτιμήθηκε στη σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ δημάρχου και προέδρου της ΔΕΑΞ και ο κ. Φανουράκης κατέθεσε την σχηματοποιημένη πλέον πρόταση που εκπροσωπεί τον ίδιο και τον δήμαρχο Ξάνθης και η οποία…ακροβατεί προσπαθώντας να ισορροπήσει το θυμικό με τη λογική και έγκειται στα εξής: Το τριήμερο Σάββατο – Κυριακή και Δευτέρα να δοθεί μια διαφορετική νότα στις Γιορτές με βαρύτητα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και χωρίς εορταστικό κλίμα που θα συνάδει με το κλίμα των ημερών. Να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις του δήμου εκτός από τις συναυλίες στην κεντρική σκηνή και να μην υπάρχει μουσική στα στέκια των συλλόγων. Επίσης να τοποθετηθούν περιμετρικά κουμπαράδες ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συνεισφέρουν τον οβολόν τους. Από την Τρίτη και μετά να πάρουν πάλι οι Γιορτές το γνώριμο ύφος τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσει με ατονία ο θεσμός που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης και πόλος έλξης επισκεπτών στην πόλης, ενώ ένα μέρος των εσόδων των συλλόγων να αποδοθεί στους πυρόπληκτους.
Το γεγονός όμως ότι ο κ. Φανουράκης κατέθεσε την πρόταση ενεργώντας αυτοβούλως και χωρίς να έχει προηγουμένως παρθεί απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΑΞ προκάλεσε την ένσταση της αντιπολίτευσης. Τόσο ο κ. Θανάσης Ξυνίδης όσο και ο επικεφαλής κ. Χρήστος Πούλιος στηλίτευσαν τη συμπεριφορά του κ. Φανουράκη αποδίδοντάς τον άσκηση προσωπικής πολιτικής και αλαζονείας.
Μετά την παρένθεση κατατέθηκαν προτάσεις από δημοτικούς συμβούλους, φορείς και συλλόγους.
Έτσι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Π. Ανδρικόπουλος, μετέφερε την απόφαση των μελών του Επιμελητηρίου που είχε προηγηθεί και ήταν υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης των Γιορτών της Παλιάς Πόλης, οι οποίες αποτελούν ένα ζωογόνο στοιχείο για τον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο της. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Απόστολος Αγκόρτσας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΚΕΘΡΑ κ. Σκιάς τάχτηκε υπέρ της πραγματοποίησης των Γιορτών και να αναδειχθεί περισσότερο η πολιτιστική τους διάσταση προτείνοντας παράλληλα οι σύλλογοι να συνδράμουν και στον καθαρισμό του περιαστικού άλσους.
Ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος πολιτιστικού συλλόγου κ. Χρηστίδης υπεραμύνθηκε την πρόταση που τέθηκε από το Δήμαρχο και τον κ. Φανουράκη τονίζοντας ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια των συλλόγων και να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν. Άλλοι εκπρόσωποι των συλλόγων ήταν αρνητικοί ως προς την πρόταση, προτείνοντας ματαίωση των Γιορτών.
Συγκερασμός…των απόψεων
Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κατατέθηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις. Ο κ. Πούλιος δήλωσε ότι είναι οπαδός του συγκερασμού των απόψεων και αυτό επιχειρείται με την παρούσα πρόταση την οποία υπερψήφισε. Ο κ. Μελισσόπουλος πρότεινε οι σύλλογοι να μην δραστηριοποιηθούν τις τρεις πρώτες ημέρες και απ’ όλους να γίνει μια σταυροφορία να μαζευτούν χρήματα ενώ ο κ. Ξυνίδης είπε χαρακτηριστικά : «Ν’ ανάψουμε ένα κερί και να συνεχίσουμε…», δηλωτικό ότι οι Γιορτές πρέπει να συνεχιστούν κανονικά καθώς επί του πρακτέου κάποια πράγματα αναθεωρούνται και ότι δεν προσφέρουν τίποτε οι μεσοβέζικες λύσεις. Επίσης πρότεινε να αποδοθεί μέρος των εσόδων των συλλόγων και το 2% που θα εισπράξει ο Δήμος Ξάνθης στους πυρόπληκτους.
Ρηξικέλευθη ήταν η πρόταση του κ. Ανταμπούφη, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθούν οι γιορτές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς ηχητικές εγκαταστάσεις αλλά στο κλίμα των πρώτων χρόνων και τα έσοδα να δοθούν στους πυρόπληκτους. Η πρότασή του δεν έτυχε καμιάς αποδοχής και ο κ. Ανταμπούφης καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου.
Τελικά αποφασίστηκε να γίνει παραίνεση παράκληση στους συλλόγους που θέλουν να λειτουργήσουν να κρατήσουν ένα ήπιο κλίμα το 3ήμερο και να μην υπάρχει ηχορύπανση καθ’ όλη τη διάρκεια των Γιορτών. Η απόφαση αυτή θα κοινοποιηθεί σους συλλόγους οι οποίοι και θ’ αποφασίσουν ποιοι θα λειτουργήσουν και ποιοι όχι.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…