ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

0

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, ΩΡΑ 19.00

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007, στις 19.00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.),παρουσιάζουν στο κοινό της Θράκης το γνωστό πεζογράφο Πέτρο Τατσόπουλο στην ομιλία του με θέμα:

«Η Λογοτεχνία ως Απόλαυση»

Η απόλαυση της συγγραφής συνδέεται άρρηκτα με την απόλαυση της ανάγνωσης.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος θα μας μιλήσει για την προσωπική του διαδρομή – από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τις μέρες μας – τόσο υπό την ιδιότητα του συγγραφέα, όσο και υπό την ιδιότητα του αναγνώστη, για τις σελίδες που πρωτοαγάπησε – μα κατόπιν άλλαξε γνώμη – και για τις σελίδες που εξακολουθεί να αγαπάει. Θα αναφερθεί επίσης στη διαδραστική σχέση του συγγραφέα με τον αναγνώστη και κατά πόσο μια ανάλογη σχέση υφίσταται στην εποχή μας και για τους λόγους εντέλει που μας παρακινούν να γράφουμε και να διαβάζουμε, αλλά και για τους λόγους που μας εμποδίζουν απ’ αυτό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, ΩΡΑ 19.30

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης παρουσιάζουν με μεγάλη χαρά στο κοινό της Θράκης την Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 19.30, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιάννη Πανούση στη διάλεξη με θέμα:

«Η εγκληματικότητα ανάμεσα στην πρόληψη και την καταστολή»

Ο Γιάννης Απ. Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1994-1997),  Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συμμετείχε στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε επίσης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Θράκης (1985-1997), Πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών από την ίδρυσή του (1996) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων.

Είναι ο ιδρυτής του περιοδικού "Χρονικά" του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., ιδρυτής και διευθυντής της σειράς Εγκληματο-λογικά και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ενώ αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, ΩΡΑ 18.00

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Επιτροπή Οργάνωσης του Προγράμματος «Οικολογική Μετακίνηση, Συνεισφορά στο Περιβάλλον» παρουσιάζουν την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 18.00, στην αίθουσα του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» την εργασία της ομάδας των μαθητών της Τρίτης τάξης του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης στα πλαίσια της Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης με τίτλο

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, Συνεισφορά στο Περιβάλλον»

Πρωταγωνιστές είναι οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίων, που ανέλαβαν να «εκπαιδεύσουν» τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, για την σωστή μετακίνηση και την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας με σκοπό την σωστή μετακίνηση και την μείωση της ρύπανσης που προκαλούν τα Μέσα Μεταφοράς στις πόλεις.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται στην διάρκεια της σχολικής περιόδου, έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και διοργανώνεται από το ECOCITY.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, ΩΡΑ 19.00

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) φιλοξενούν στη Ξάνθη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007 στις 19.00 τον γνωστό ποιητή, δοκιμιογράφο και κριτικό θεάτρου κ. Γιάννη Βαρβέρη σε μία ομιλία εφ’ όλης της ύλης σχετικά με το ποιητικό του έργο συνοδευόμενη από απαγγελία ποιημάτων και φιλική συζήτηση με το κοινό.

Ο Γιάννης Βαρβέρης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά. "Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, τον συγκεντρωτικό τόμο Ποιήματα 1975-1996 (Κέδρος 2000), μεταφράσεις, θεατρικά και λογοτεχνικά δοκίμια. Από το 1976 γράφει κριτική θεάτρου. Ή συλλογή του Ό κύριος Φόγκ έχει εκδοθεί στα αγγλικά σε απόδοση Philip Ramp. Μεταφράσεις του, αττικής και νέας κωμωδίας, έχουν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και άλλου. Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Κριτικής – Δοκιμίου, το 2001 το Βραβείο Καβάφη ενώ το 2002 το Βραβείο Ποίησης από το περιοδικό ‘’Διαβάζω’’. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης που είναι στις 21 Μαρτίου 2007.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, ΩΡΑ 19.30

Την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007, στις 19.30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό της Ξάνθης το τελευταίο βιβλίο, πολιτική αυτοβιογραφία, της πρώην υπουργού και Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κυρίας Βιργινίας Τσουδερού με τίτλο:

«Όταν πέφτουν οι τοίχοι»

Αγώνες για Ισότητα και Δημοκρατία

Το βιβλίο αναφέρεται σε πολιτικές αναμνήσεις και γενικές σκέψεις μετά από ογδόντα χρόνια ζωής στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον που άλλαξε -όπως άλλωστε σε όλο τον πλανήτη- με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Διηγείται μια μεγάλη περιπέτεια. Συγκεκριμένα, το κυνήγι του πολυτιμότερου επάθλου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του: τη Δημοκρατία.

«Η Δημοκρατία είναι ένα σπάνιο, ευαίσθητο λουλούδι. Θέλει διαρκή φροντίδα, θαλπωρή, προφύλαξη και περιποίηση. Η δύναμη και συγχρόνως η αδυναμία της είναι η απαίτηση της να στηρίζεται στο αμέριστο ενδιαφέρον, την κατανόηση και τις θυσίες των πολιτών. Ακριβό τίμημα, αλλά το αξίζει. Το συνειδητοποιούν όσοι τη χάσουν. Ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους. την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, και βέβαια την ειρήνη.»

Για τη συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν  ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης, ο Λέκτορας του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών  στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Φάνης Μαλκίδης  και η ποιήτρια, Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος Θρακική&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…