Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Σύσταση Επιτροπών Νέων Εθελοντών Ν.Ξάνθης

Σύσταση Επιτροπών Νέων Εθελοντών Ν.Ξάνθης

0

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ», συστήνοντας Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Ξάνθης και σε ανάλογες ενέργειες έχουν προβεί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα.

Για την πρωτοβουλία αυτή όσο και για τις εμπειρίες από την συμμετοχή της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο 6° Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιήθηκε στην Καρχηδόνα της Τυνησίας από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου 2006, μίλησε ο επικεφαλής της αποστολής και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξάνθης κ. Ι.Παπαχρόνης:

«Πάντα υπάρχει η άποψη να βασιζόμαστε στους νέους και να ακούμε τις ιδέες τους. Αυτό ισχύει και για τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης, καθώς ένας από τους σκοπούς μας είναι η προσέγγιση των νέων και όταν λέμε ‘’νέους’’ μιλάμε για ηλικίες από 18 μέχρι 30-35.

Γινόντουσαν κάποιες κινήσεις, αλλά σπασμωδικά, έκανε κάτι ο σύλλογος της Ξάνθης, κάτι ο σύλλογος της Κομοτηνής και όλα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Το θέμα της νεολαίας απασχολούσε την Παγκόσμια Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια και εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι με το νέο καταστατικό της FIODS που τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2005 στη Γενική Συνέλευση του Παρισιού ιδρύθηκε και επισήμως η παγκόσμια Επιτροπή Νεότητας. Σκοπός της είναι να αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αλλά και μέσο προσέγγισης με τους νέους ανθρώπους ώστε να τους παροτρύνει να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και αυριανά στελέχη του παγκόσμιου αιμοδοτικού κινήματος».

Γιατί όμως είναι σημαντική η προσέλκυση και εισαγωγή νέων στην παγκόσμια Ομοσπονδία και τι θέλουν οι νέοι άνθρωποι;

«Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους μας και την αποσαφηνίζει ρητά η FIODS. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους όσο περισσότερο γίνεται, διότι θέλουν να δημιουργούν νέα πράγματα και δουλεύουν αρκετά όταν πρόκειται για ένα καλό σκοπό. Επίσης έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν όλες τις τεχνολογίες και είναι ειδικοί στην επικοινωνία μεταξύ των νέων ανθρώπων. Όταν μιλάμε για εθελοντική αιμοδοσία είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε εθελοντές αιμοδότες όταν αυτοί είναι νέοι».

Ποιος ο σκοπός της σύστασης των Επιτροπών Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα αναφέρω ότι το 1998 η Δανέζικη Ομοσπονδία αντελήφθη ότι ο μέσος όρος των αιμοδοτών της ήταν τα 50 έτη και ότι σε δέκα χρόνια οι αιμοδότες της θα ήταν 60 χρονών και σίγα δε θα μπορούσαν να προσφέρουν το αίμα τους. Έτσι κατέστρωσαν σχέδιο με κατεύθυνση τη νεολαία. Μέσα σε οκτώ χρόνια κατάφεραν να κατεβάσουν κατά πολύ το μέσο όρο ηλικίας, να έχουν δυνατές επιτροπές νεότητας τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και καθημερινά πλέον να έχουν αθρόα προσέλευση και εγγραφές νέων εθελοντών αιμοδοτών στα γραφεία τους.

Ο δικός μας σκοπός είναι το 7° Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που θα πραγματοποιηθεί το 2007 στην Ελλάδα και οικοδεσπότης τους θα είναι η Π.Ο.Σ.Ε.Α. — αν και καλύτερα να είναι οικοδεσπότης η Π.Ε.Ν.Ε.Α. (Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών) – να ξεπεράσει σε συμμετοχές τα προηγούμενα και να έχουμε τόσο αθρόα προσέλευση από χώρες μέλη της FIODS (μη ξεχνάμε ότι ξεπερνάνε τις 50 χώρες πλέον) όσο και με την αθρόα συμμετοχή νέων από κάθε χώρα (υπενθυμίζω ότι κάθε χώρα μπορεί να στείλει μέχρι και 10 εκπροσώπους)».

Οι εμπειρίες από την συμμετοχή στο 6° Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία κατά κοινή ομολογία χωρίς να χρειαστεί να περιαυτολογήσουμε αλλά κρίνοντας από τη συμπεριφορά και τα συγχαρητήρια τόσο από εκπροσώπους των άλλων αντιπροσωπειών όσο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της FIODS Δρ. Niels Mikkelsen, ήταν καταπληκτική σε όλα της. Οι νέοι μας ήταν

ενθουσιώδης σε ότι αναλαμβάνανε, φιλικοί και προσιτοί με όλους, προσεκτικοί και εφευρετικοί σε κάθε ομάδα εργασίας που συμμετείχαν και σε κάθε θέμα που έπρεπε να εξετάσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους. Γενικά «έδωσαν» τόσο το στίγμα των Συλλόγων τους όσο και της Ομοσπονδίας αλλά και της Ελληνικής φύσης και φυλής. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της FIODS πολλές φορές απευθυνόμενος προσωπικά μου έδωσε συγχαρητήρια για τις προσπάθειες της Π.Ο.Σ.Ε.Α. που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να παρουσιάσει μια τόσο αξιόλογη και αξιόμαχη αντιπροσωπεία, ενώ μας παρότρυνε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των παιδιών. Επίσης πρότεινε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε μέχρι την πραγματοποίηση του επόμενου συνεδρίου νέων να έχουμε εγκαθιδρύσει επίσημα την Ελληνική Επιτροπή Νεότητας κάτι που ούτως ή άλλως ήταν και στον σχεδιασμό του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α. αφού ήδη έχουμε συζητήσει αν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσουμε το πρώτο υπό σύσταση Ελληνικό Συνέδριο Νεολαίας μέσα στο 2007».

Τελειώνοντας ο κ. Παπαχρόνης τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να στηριχτεί ο Σύλλογος, καθώς δεν έχει θεσμοθετημένους πόρους, παρά μόνο την εκούσια στήριξη των πολιτών της Ξάνθης. Η τελευταία μάλιστα μπορεί να υλοποιηθεί αγοράζοντας το λαχείο της Αγάπης (τιμή 1 ευρώ) το οποίο κυκλοφορεί από τον Μάιο και κληρώνεται στα τέλη του Νοεμβρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά» δηλώνει ο Γ. Γκιρτζίκης

Αναταραχή έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του Δήμου Τοπείρου, μετά την …