Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Σύσκεψη για τα λιπάσματα από τον Αλ.Κοντό και τα φυτοφάρμακα

Σύσκεψη για τα λιπάσματα από τον Αλ.Κοντό και τα φυτοφάρμακα

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, προήδρευσε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λιπασμάτων στη χώρα μας και τις δυνατότητες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.), εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επαγγελματιών Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΠΑ.Σ.Ε.Π.&Ε.ΛΙΠ.), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν ήταν:   

1. Οι τιμές των λιπασμάτων στη χώρα μας.

2. Η τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού μέσω της δυνατότητας κυκλοφορίας νέων τύπου λιπασμάτων.

3. Οι έλεγχοι των λιπασμάτων που κυκλοφορούν και η επιβολή κυρώσεων  στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας όσο αφορά στις τιμές.

Τόσο οι εκπρόσωποι του ΠΑ.Σ.Ε.Π.&Ε.ΛΙΠ. όσο και οι εκπρόσωποι της Β.Φ.Λ. δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, οι τιμές των λιπασμάτων, κατά το 2006, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 2% έως 3%. Για το 2007, οι εκτιμήσεις όσο αφορά στη διαμόρφωση των τιμών αναφέρονται σε σταθεροποίησή τους ή σε ελάχιστη αύξηση από 1% έως 2%.

Αναφορικά με την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, έδωσε σαφείς οδηγίες προς τις αρμόδιες Επιτροπές, έτσι ώστε να εξεταστούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που έχουν σχέση με την κυκλοφορία νέων λιπασμάτων στη χώρα μας.

Οι έλεγχοι των λιπασμάτων πραγματοποιούνται από το Κέντρο Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ), επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας οι προβλεπόμενες κυρώσεις και συνεχώς δίνονται οδηγίες για την εντατικοποίησή τους, έτσι ώστε να προστατεύονται ο παραγωγός, ο καταναλωτής, και το περιβάλλον

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι: «Έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στην οποία διερευνήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών συνθηκών στη δημιουργία λιπασμάτων. Η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων έχει άμεση σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής τους και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Σύσκεψη για τα φυτοφάρμακα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός προήδρευσε στις 21 Νοεμβρίου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με θέμα  την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τις  δυνατότητες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών .

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου  του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας( Ε.Σ.Υ.Φ), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΑΑ&Τ.

Τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν ήταν:

1. Οι τιμές των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη χώρα μας.

2. Η τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού μέσω της δυνατότητας κυκλοφορίας νέων σκευασμάτων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι κατά το τρέχον έτος οι τιμές αρκετών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σημείωσαν αξιόλογη μείωση, ενώ και οι ποσότητες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες αγρότες μειώθηκαν σημαντικά.

Για το 2007 οι εκπρόσωποι του ΕΣΥΦ εξέφρασαν στον Υφυπουργό την εκτίμηση τους για περαιτέρω μείωση τιμών των φυτοφαρμάκων.

Η πρόβλεψη αυτή, θα απεικονιστεί στους νέους τιμοκαταλόγους που θα εκδοθούν από τις εταιρίες του κλάδου στις αρχές του επόμενου έτους. 

Πέραν αυτών, όσον αφορά την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, έτσι ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω συμπίεση των τιμών, αλλά και να χρησιμοποιούνται νέα σκευάσματα περισσότερο φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αποφασίστηκαν τα εξής:

-Να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, ώστε να επιτευχθεί η απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση  των σκευασμάτων.

-Να συνεδριάσει το αμέσως προσεχές διάστημα το Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων (ΑΣΥΓΕΦ), προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης  των νέων δραστικών ουσιών που είναι σε εκκρεμότητα, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

« Έγινε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση στην οποία διερευνήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών συνθηκών στην αγορά  φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων έχει άμεση σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής τους και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χαράζει «Κοινή Πορεία» για το Δήμο Σταυρούπολης

«Κοινή Πορεία»… για το Δήμο της Σταυρούπολης,  χάραξε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον …