Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Νέος πόλος έλξης επισκεπτών στη Ξάνθη

Νέος πόλος έλξης επισκεπτών στη Ξάνθη

0

Το ολοκληρωμένο, μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπλασης του γνωστού ’Π’, στις καπναποθήκες, πέρασε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και πήρε το δρόμο του για την ένταξή του στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Μια συλλογική προσπάθεια του Δήμου Ξάνθης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ξάνθης και του Γυναικείου Συνεταιρισμού Σταυρούπολης, έγινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την Αμιγή Επιχείρηση της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, «Ενέργεια-Περιβάλλον-Ανάπτυξη» σε συνεργασία με καθηγητές Πανεπιστημίου, επαγγελματίες και ειδικούς και παρουσιάστηκε στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που το ψήφισε ομόφωνα.

Η από εικοσαετίας ιδέα αναδιαμόρφωσης και σωστής εκμετάλλευσης για την μετατροπή της σε πόλο έλξης για την πόλη, περιοχή των καπναποθηκών, γνωστή από το σχήμα της ως ‘Π’, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Στυλιανίδης στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, η παραχώρηση του χώρου έγινε πριν από 3 χρόνια μετά από προσπάθειες στις οποίες ενεργά συμμετείχε κι ο κ. Καραλίδης, για 99 χρόνια. Ο χώρος που παραχωρήθηκε στο Δήμο είναι η πάνω και δεξιά πλευρά του ‘Π’ ενώ το αριστερό σκέλος παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το οποίο από άλλες πηγές χρηματοδότησης θα προχωρήσει στην ανάπλαση του χώρου ενώ συμπαρίσταται στις προσπάθειες.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ο κ. Μίχος, Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΤΕΔΚ, μας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το σχέδιο, ο Δήμος Ξάνθης δεν παρεμβαίνει στις 26 καπναποθήκες που ανήκουν σε ιδιώτες. Οι υπόλοιπες 14 ανήκουν σε φορείς και οι παρεμβάσεις αφορούν στα έργα υποδομής, δενδροφυτεύσεις, παγκάκια, ηλεκτροφωτισμό, χώροι πρασίνου κ.ά. Επίσης φέρνει επαγγελματίες διαφόρων αντικειμένων όπως, ελεύθερους, παραδοσιακών προϊόντων, δημιουργικούς (ζωγράφους, γκαλερίστες, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες), του δομικού πολιτισμού όπως δομικές εταιρείες και εργαστήρια του Πανεπιστημίου που έχουν παρεμφερείς δραστηριότητες όπως υπάρχει επίσης μέριμνα για χώρο έκθεσης παραδοσιακών προϊόντων από συνεταιρισμούς.

Προβλέπεται σύμφωνα με το σχέδιο, ο Δήμος να υποστηρίζει τους επαγγελματίες με διάφορους τρόπους όπως επαγγελματική κατάρτιση, τεχνογνωσία από ειδικούς αλλά ακόμη και ηλεκτρονική πώληση των προϊόντων τους ενώ μπορεί να δημιουργηθούν χώροι υλοποίησης ιδεών από το Πανεπιστήμιο.

Νέος πόλος έλξης στην πόλη

Η υλοποίηση του σχεδίου για τις καπναποθήκες θα δημιουργήσει έναν καινούργιο τομέα που μπορεί να λειτουργήσει ως προορισμός τουριστών στην Ξάνθη εκτός απ’ τον εξωραϊσμό της περιοχής. Τα κίνητρα που θα δοθούν, θα κάνουν ελκυστική την περιοχή και αναμένεται να φέρουν ντόπιους και ξένους επενδυτές αλλά να προκαλέσουν και το ενδιαφέρον των ιδιωτών-ιδιοκτητών των καπναποθηκών, για κατασκευή δημιουργικών πολυχώρων ή άλλων παρεμφερών εγκαταστάσεων. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν ειδικοί όροι ανέγερσης πολυκατοικιών δίπλα σε κτίρια της περιοχής ενώ ο συντελεστής δόμησης από 3% έγινε 2,4% και για οποιαδήποτε πώληση ακινήτου, πρέπει πρώτα να αποφασίζει ο Δήμος.

Εν αναμονή της έγκρισης

Όπως μας ανάφερε ο κ. Μίχος, το σχέδιο πέρασε από όλους τους φορείς και με πλήρη κοινωνική συναίνεση, κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η έγκριση για  να ενταχθεί στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν , «έχουμε δρόμο μπροστά μας» όπως είπε ο κ. Μίχος και ο ανταγωνισμός με άλλες πόλεις είναι σημαντικός αλλά δουλεύοντας, ελπίζουμε για την επίτευξη του στόχου. Άλλωστε ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή αξιολόγησης αγκάλιασαν την ιδέα και μπορούμε να αναμένουμε καλή βαθμολογία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κόντρα βορρά – νότου για το βαμβάκι

Oι αλλαγές που φέρνει η νέα KAΠ ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδι…