Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Κοντός:  «…ούτε θα παρανομήσουμε ούτε θα αδικήσουμε»

Κοντός:  «…ούτε θα παρανομήσουμε ούτε θα αδικήσουμε»

0

Τη δυνατότητα της ενημέρωσης αναφορικά με τις αλλαγές που επιφέρει η νέα ΚΥΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στην μεταποίηση, αγορά και έλεγχους στο πεδίο της γαλακτοκομίας, αλλά και της συζήτησης των συνολικών προβλημάτων των γαλακτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας, παρείχε ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.) την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το πρωί, συνδιοργανώνοντας με την ΕΑΣ Ξάνθης, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων της ΕΑΣ και υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού, ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα: «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στη συγκέντρωση που όντως ήταν επιτυχημένη αφού η προσέλευση ήταν μεγάλη – ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των γαλακτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων του νομού μας – παρευρίσκονταν εκτός του κ. Κοντού, η  Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.), Τζαβέλα Σοφία, ο Διευθυντής του περιφερειακού τμήματος του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής επιτροπής, αρμόδιοι για τα σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βιστονίδας κ. Νίκος Ζλάτκος, ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Γιάννης Ράπτης.

Η κα Τζαβέλα μας πληροφόρησε ότι προηγήθηκε μια συγκέντρωση που αφορούσε τους μεταποιητές του ελληνικού γάλακτος βιομηχανίας και τυροκομίας και αφορούσε στα μέτρα για τον έλεγχο της πρώτης ύλης του γάλακτος και για την νέα ΚΥΑ που ορίζει το μηνιαίο ισοζύγιο του γάλακτος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Το Μηνιαίο Ισοζύγιο του Γάλακτος

Τζαβέλλα: «Για πρώτη φορά θα πρέπει όλοι οι μεταποιητές γάλακτος και οι αγοραστές γάλακτος θα πρέπει να συμπληρώνουν το μηνιαίο ισοζύγιο γάλακτος για να γίνει  ο πραγματικός έλεγχος της αγοράς όλου του φάσματος του γάλακτος είτε από Ελλάδα, είτε από Ε.Ε. είτε από τρίτες χώρες και τι πραγματικά παρασκευάζεται απ’ αυτό, σε ποια προϊόντα πηγαίνει και αν είναι η νόμιμη χρήση στα προϊόντα αυτά».Όπως τόνισε η κα Τζαβέλλα όλη αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στην προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης όπως η φέτα, αλλά και στη συγκέντρωση στοιχέιων, για τη συνολική ποσότητα που γάλακτος που υπάρχει στην Ελλάδα –  του εισαγόμενου από τις τρίτες χώρες και εγχώριο –  και το σύνολο των παραγομένων προϊόντων.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Κοντός: « Με την νέα ΚΥΑ προβλέπεται να καταγράφονται όλες οι ποσότητες γάλακτος που εισάγονται προς μεταποίηση,  προβλέπεται έλεγχος στην μεταποίηση και στην διακίνηση στη αγορά ώστε να μην έχουμε νόθευση ελληνικού με εισαγομένου γάλακτος».

Αναφορικά με το θέμα της ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε. (την ενδεχόμενη πώλησή της) ο κ. Κοντός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και ότι γίνεται μια διαβούλευση με στόχο να «γίνει το καλύτερο…»

Επίσης ο κ. Κοντός, δίνοντας το εναρκτήριο στίγμα της ημερίδας έκανε μια γενική αναφορά στην νέα ΚΑΠ ζητώντας «κατανόηση» από τους αγρότες – κτηνοτρόφους, καθώς οι δυσκολίες  – οργανωτικές διοικητικές – που παρουσιάζονται στην μεταβατική αυτή φάση της καταγραφής των δικαιωμάτων των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ΕΑΣ, βάσει των οποίων δίνονται οι επιδοτήσεις, είναι πολλές, αφού ουσιαστικά συγκροτείται ένα αγροτικό κτηματολόγιο. Παράλληλα κατέστησε σαφές: «ούτε θα παρανομήσουμε ούτε θα αδικήσουμε», τονίζοντας ότι θα δοθούν παρατάσεις και θα γίνουν όποιες διορθώσεις χρειάζονται ώστε να μην αδικηθεί κανείς αγρότης.

Κοντός: «Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή, στην πιο δύσκολη μεταβατική περίοδο από την προηγούμενη Αγροτική πολιτική στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Καταβάλλουμε μια τεράστια προσπάθεια και παρά τις οργανωτικές  και διοικητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να προσαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική γεωργία στα νέα δεδομένα. Πολλοί είπαν ότι δεν θα δώσουμε έγκαιρα τις επιδοτήσεις Πάνω από 500.000 αγρότες πήραν την προκαταβολή, γίνονται συνεχείς διορθώσεις Στις 4 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί άλλο ένα 25% ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα ξαναπληρωθούν. Από την αρχή της χρονιάς θα υπολογιστεί και το εθνικό απόθεμα ώστε στους  κτηνοτρόφους  που έκαναν επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια να τους δώσουμε δικαιώματα. Δεν πρόκειται να παρανομήσουμε και δεν θα αδικήσουμε κανέναν και όπου υπάρχουν λάθη και μπορούν να διορθωθούν θα  διορθώνονται. Θα δοθούν παρατάσεις. Από του χρόνου το σύστημα θα είναι πιο απλό. Ζητούμε την κατανόησή σας…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι γυναίκες της μειονότητας κοντά στην Καραχασάν

Συνεχίζει τις περιοδείες και τις επαφές με τους κατοίκους του νομού η υποψήφια υπερνομάρχη…