Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Μύθος τα εκατομμύρια των συνταξιούχων της ‘ζάχαρης’

Μύθος τα εκατομμύρια των συνταξιούχων της ‘ζάχαρης’

0

Ενόψει σημαντικών αλλαγών βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες μονάδες απασχόλησης του Νομού, το εργοστάσιο ζαχάρεως ενώ μειώθηκε το προσωπικό και με ομαλό τρόπο συνταξιοδοτήθηκαν όσοι το επιθυμούσαν με τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Την Κυριακή τελείωσε οριστικά η καμπάνια στο εργοστάσιο ζαχάρεως και όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής του εργοστασίου κ. Κώστας Καπέτης, ήταν μια ικανοποιητική χρονιά που έδωσε δουλειά σε 275 εποχικούς υπαλλήλους. Συνολικά επεξεργάστηκαν 219.000 τόνοι τεύτλα που προήλθαν από 37.000 στρέμματα. Ο κ. Καπέτης ανέφερε ότι πολλοί παράγοντες όπως η αμηχανία των παραγωγών σε σχέση με την επιδότηση που δικαιούνται, οι βροχοπτώσεις των μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου και η μείωση της τιμής, έπαιξαν το ρόλο τους για τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

Τα 63 άτομα που έχουν μείνει πλέον ως μόνιμο προσωπικό στο εργοστάσιο, πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτόν για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του όπως μας αναφέρει ο κ. Καπέτης και στην ερώτηση για τη μείωση του προσωπικού απαντάει: « Πριν από δύο χρόνια είχαμε 138 άτομα μόνιμο προσωπικό, πέρυσι έγιναν 118 και φτάσαμε στο σημερινό ευέλικτο «σχήμα» των 63 ατόμων. Η μείωση αυτή οφείλεται βεβαίως και στην τεχνολογική εξέλιξη αλλά και στην εθελουσία έξοδο πολλών από τους εργαζόμενους». Όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής του εργοστασίου, τα προηγούμενα δύο χρόνια, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ίσχυσε ένα πλάνο αποχώρησης σύμφωνα με το οποίο, όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούσαν, έκαναν αίτηση και με όρους αναλογικότητας ως προς τον χρόνο που τους έμενε για να πληρούν  τις προϋποθέσεις ώστε να συνταξιοδοτηθούν, αποχωρούσαν οικειοθελώς.

Είναι γνωστό ότι πολλοί συμπολίτες μας ‘ζαχαράδες’ όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, λόγω του προβληματισμού από την αβεβαιότητα για το μέλλον, χρησιμοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους δόθηκε και συνταξιοδοτήθηκαν. Ωστόσο την κρατούσα άποψη περί πολλών εκατομμυρίων που έλαβαν ως εφ’ άπαξ, διέψευσε ο κ. Καπέτης αναφέροντας ότι συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού εφ’ άπαξ που δικαιούνται οι υπάλληλοι του εργοστασίου, το ποσό είναι περίπου στο 50% του αντίστοιχου που παίρνει ένας υπάλληλος του δημοσίου. Άλλωστε ο τρόπος υπολογισμού είναι δεδομένος αφού πρόκειται για την αποζημίωση ενός έτους εργασίας, δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές επί τους 14 μήνες εργασίας.

Κλείνοντας ο κ. Καπέτης ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2006, αποφασίστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο μετατροπής των εργοστασίων ζαχάρεως Ξάνθης και Λάρισας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών του 2002

Δήμος Ξάνθης Πληθυσμός:52.270 Εγγεγραμμένοι:40.089 Έδρες:27 Τμήματα:75 Ψήφισαν:27.240 Έγκυ…