Μέτρησε… τα κουκιά του ο ΣΥΝ

0

Μισογεμάτο …είδε το ποτήρι των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2006 ο ΣΥΝ, αφού μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων σε κεντρικό επίπεδο πριν 20 μέρες αποτίμησε ομόφωνα ως θετικό το αποτέλεσμα που του απέδωσε το εκλογικό σώμα σε πανελλαδικό επίπεδο. Κι’ αυτό αποτελεί αιτιατό αποτέλεσμα της 1,5 μονάδας πάνω που δίδουν στον ΣΥΝ  πολιτικοί αναλυτές και εταιρείες δημοσκοπήσεων όπου γίνονται αναγωγές με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2004, αλλά και της δυναμικής παρουσίας του ΣΥΝ – 480 πανελλαδικά εκπροσωπήσεις. Υπήρχαν 48 νομαρχιακές κινήσεις σ’ όλη τη χώρα εκ των οποίων 42 με ψηφοδέλτια αυτόνομα του ΣΥΝ και ευρύτερες δυνάμεις. Εκλέχτηκαν υποψήφιοι σε 23 νομαρχιακά συμβούλια και στα 20 απ’ αυτά ως αυτόνομες κινήσεις – στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την παρουσίαση των συμπερασμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αξιολογήθηκαν στην Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ δημοσιοποίησε η κα Μάγδα Σπυλιοπούλου μέλος της ΚΠΕ και περιφερειακή υπεύθυνη σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη το απόγευμα στην Ξάνθη. Στη συνέντευξη ήταν παρών ο κ. Δήμητρης Σελβιέρογλου, γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης και επικεφαλής του Νομαρχιακού ψηφοδελτίου του ΣΥΝ στην Ξάνθη οποίος αποτιμώντας το αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο το χαρακτήρισε μη ικανοποιητικό: «Το αποτέλεσμα στον νομό μας  δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και ανάλογο της δουλειάς που κάναμε».

Η κα Σπυλιοπούλου αναφέρθηκε παράλληλα με την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και στον προσδιορισμό του δια ταύτα και  του τι μέλλει γενέσθαι καθώς και στους στόχους που θέτει ο ΣΥΝ  – όπως προσδιορίστηκαν στην ΚΠΕ – αναφορικά τόσο με την παρουσία του στα αυτοδιοικητικά σχήματα όσο και σε πολιτικά καθώς υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν  προδιαγραφεί πριν 1,5 χρόνο σε πανελλαδικό επίπεδο» παράλληλα όμως τόνισε: «σε  τοπικό κατά περιοχές  επίπεδο είχαμε κάποιες αδυναμίες. Ενώ στη Θεσσαλία και Πελοπόννησο τα αποτελέσματα για μας είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά στη Μακεδονία  και  Θράκη παρότι έγινε μεγάλη προσπάθεια είχαμε αδυναμίες. Το κλίμα βέβαια το έκλεψε η Αθήνα (Τσίπρας). Δεν κλείνουμε τα μάτια σε αδυναμίες τοπικές και θα προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Όμως γενικά τα αποτελέσματα είναι πάνω από τα εκλογικά μας ποσοστά του 2004».

Οι λόγοι της επιτυχημένης παρουσίας του ΣΥΝ

Ο έγκαιρος προσδιορισμός του στόχου, ο  έγκαιρος προσδιορισμός των όρων και των προθέσεων παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία, η έγκαιρη και σωστή επιλογή των προσώπων ως υποψήφιοι κι επικεφαλής καθώς και η ετοιμότητα πανελλαδικά για την μάχη των εκλογών, αποτέλεσαν τους λόγους της επιτυχημένης παρουσίας του. Παράλληλα ως πολιτικό αποκρυστάλλωμα που το υποβοήθησε, το γεγονός ότι  οι εκλογές δεν έγιναν σε ένα κενό περιβάλλον από δράσεις, πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις του ΣΥΝ που το καρπώθηκε στις εκλογές.

Σπυλιοπούλου: «Η κεντρική μας προσπάθεια ήταν να διατυπώσουμε ένα αυτοδιοικητικό λόγο νεωτερικό που να αναδεικνύει τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, μ’ ένα προωθημένο τρόπο. Τα μεγάλα ζητήματα της Δημοτικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής αποκέντρωσης και ανάπτυξης όμως δεν συζητήθηκαν και όχι με δική μας ευθύνη».

Επίσης επισημάνθηκε ότι υπήρχε πολιτική πόλωση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επέτεινε ο εκλογικός νόμος που ευνοεί τον δικομματισμό.

«Τι κάνουμε από δω και μπρος…»

Στο αυτοδιοικητικό πεδίο:α) Προσπάθεια ανάπτυξης των δυνάμεων των αυτοδιοικητικών στα συμβούλια με δράση  ώστε να μπουν υποδομές για δυνατότερη παρουσία

β)Διαμόρφωση δικτύου αυτοδιοικητικών νομαρχιακών κινήσεων πανελλαδικά

Πολιτικό πεδίο: α)πολιτικές πρωτοβουλίες για τα τρέχοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας

β)Πολιτικές παρεμβάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση για τους συμβασιούχους για τον εκλογικό νόμο και μια σειρά άλλα θέματα.

Ως κατακλείδα αλλά και ως απάντηση στο ερώτημα… τις και τι πταίει που ο ΣΥΝ δεν μπορεί να σπάσει το φράγμα των καθηλωμένων ποσοστών του –  ελάχιστες προς τα πάνω ή προς τα κάτω αποκλίσεις αλλά χωρίς ουσιαστική ανάταση –  δείγμα αδυναμίας να διαπεράσει ο λόγος του στο εκλογικό σώμα η κα Σπυλιοπούλου απάντησε: «Ο κόσμος της αριστεράς σε τιμωρεί σκληρά και τον κατακτάς με πολλαπλή προσπάθεια από ότι χρειάζεται για να τον χάσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές

Καθώς πλησιάζουμε πλέον προς τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη της Δημοτικής και …