Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Μεγάλη σύσκεψη για την ολοκληρωμένη καπνοκαλλιέργεια υπό τον Κοντό

Μεγάλη σύσκεψη για την ολοκληρωμένη καπνοκαλλιέργεια υπό τον Κοντό

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός προήδρευσε προχθές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την: «Εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Πιστοποίησης Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.), εκπρόσωποι των Καπνοπαραγωγών της χώρας μας, εκπρόσωποι των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Καπνού, Διαπιστευμένοι Φορείς Πιστοποίησης Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά AGRO 2.1 και 2.2, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π, καθώς και της Ειδικής Γραμματείας του Γ’ Κ.Π.Σ. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την παραγωγή καπνού από την εσοδεία 2007, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, σε έκταση που να καλύπτει το σύνολο της καλλιέργειας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

1. Ο κάθε Συνεταιρισμός ενεργών καπνοπαραγωγών της χώρας να ορίσει έναν εκπρόσωπό του γεωπόνο, ο οποίος, αφού ενημερωθεί από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π., θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

2. Σε όλες τις περιοχές της χώρας που παράγονται καπνά θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των καπνοπαραγωγών σε θέματα εφαρμογής του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

3. Ο Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», αρμόδιος για την εκπαίδευση των καπνοπαραγωγών, θα πραγματοποιήσει στις περιοχές που παράγεται καπνός εκπαιδευτικά σεμινάρια, προκειμένου οι καπνοπαραγωγοί να εκπαιδευτούν στη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών.

Μετά από εκτενή διάλογο που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών, των μεταποιητικών επιχειρήσεων καπνού, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. και οι Διαπιστευμένοι Φορείς Πιστοποίησης για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, συμφώνησαν απόλυτα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας, θεωρώντας ότι αυτές κινούνται προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης και της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού καπνού.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι: «Έγινε μια πολύ σημαντική σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας από την εσοδεία 2007, σε έκταση που να καλύπτει το σύνολο της καλλιέργειας στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον τομέα του καπνού συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, την ορθολογικότερη χρήση εισροών, τη σύνδεση της παραγωγής με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, τον περιορισμό του κόστους παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος, των παραγωγών και των καταναλωτών. Με την εφαρμογή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο σύνολο της παραγωγής ο ελληνικός καπνός θα γίνει πιο ανταγωνιστικός και θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση του τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από μία νέα καπνική πολιτική στη βάση των νέων απαιτήσεων και προκλήσεων και μόνο με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση θα έχει μέλλον ο καπνός. Ο καπνός αποτέλεσε και αποτελεί μία από τις πιο βασικές καλλιέργειες της χώρας μας και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση αποτελεί μια σημαντική επιπρόσθετη συμβολή στην ανοδική αναπτυξιακή του πορεία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…