Λέμε ΟΧΙ στα σκουπίδια

0

Αυτό το περιεχόμενο της πρόσκλησης από την Κίνηση Πολιτών Ξάνθης.

Το θέμα ενδιαφέρον για το νομό και ιδιαίτερα για το ευαίσθητο περιβάλλον αυτού και δεν μπορούσαμε να απουσιάζουμε. Και τελικά όντως το θέμα πάρα πολύ σπουδαίο και με ειδικό βάρος για την περιοχή μας.

Στην αρχή λοιπόν έγινε ενημέρωση για τους σκοπούς του σωματείου που στόχους έχει την Προστασία του Περιβάλλοντος, την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, δράσεις και παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τον άνθρωπο, τον πολιτισμό. Επί σειρά ετών η κίνηση πολιτών Ξάνθης ασχολείται με διάφορα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ανάμεσα σ΄ αυτά και το θέμα των σκουπιδιών και η διαχείρισή τους που έχει γίνει εκρηκτική τα τελευταία χρόνια και ως συνολικό θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα την κίνηση πολιτών.

Με την ευκαιρία αυτή εκ μέρους της κίνησης έκανε μια γενική αναφορά ο κ. Δημ. Μπένης για το τι έγινε μέχρι τώρα, που βρίσκεται σήμερα, τι μπορεί ακόμη να γίνει παραπέρα.

Τονίσθηκε δε χαρακτηριστικά ότι η περιφέρεια αδιαφορεί να δώσει απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που της έχουν τεθεί και πως με εισαγγελική παρέμβαση πήραν όλα τα σχετικά έγγραφα από αυτήν.

Μάλιστα τονίσθηκε ότι την ίδια έλλειψη ενημέρωσης έχει δείξει η περιφέρεια και προς τη νομαρχία Ξάνθης στην οποία επίσης δεν στέλνει ότι συμπληρωματικό ζητά η νομαρχία, γι΄ αυτό και η τελευταία αρνείται να συμβαδίσει με τις προτάσεις της περιφέρειας.

Όλο δε το πρόβλημα όπως τονίσθηκε, είναι η πρόθεση της περιφέρειας να κάνει τον νομό Ξάνθης μοναδικό χώρο συγκέντρωσης των σκουπιδιών της περιφέρειας!

Δηλαδή, πέρα από τα δικά μας σκουπίδια, να έρχονται εδώ και τα σκουπίδια όλων των υπόλοιπων νομών!

Το έργο αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και το χρηματοδοτεί κατά 75% ως προς την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας (και καύσης) των σκουπιδιών.

Συνεχίζοντας ο κ. Μπένης τόνισε:

Ας απαντήσει κάποιος υπεύθυνος ότι δεν βλάπτει η λειτουργία του εργοστασίου αυτού.

Γιατί δεν το κάνει; Γιατί κρύβονται;

Γιατί να γίνουμε αποδέκτες ο νομός όλων των σκουπιδιών της περιφέρειας; Τι θα κερδίσουμε; Φυσικά θα χάσουμε! Παγκοσμίως παρόμοια εργοστάσια έχουν παθητικό και κλείνουν.

Όπου λειτουργούν, επιβαρύνουν α) το περιβάλλον και β) τους κατοίκους γιατί πληρώνουν ειδικό τέλος (χαράτσι). Άρα όχι μόνον μόλυνση θα επιφέρει η δημιουργία της μονάδας αυτής εν τέλει, αλλά το κόστος θα το πληρώνουν οι δημότες!!! Κι ακόμη, τόνισε ο κ. Μπένης, δεν έκαναν δημόσια εμφάνιση και κίνηση αυτοί που θέλουν να γίνει το εργοστάσιο. Όλα στα κρυφά. Τι φοβούνται; Τι κρύβουν; Έχουν να κρύψουν; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

 

Στο αυριανό φύλλο το δεύτερο μέρος με νέα στοιχεία

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά» δηλώνει ο Γ. Γκιρτζίκης

Αναταραχή έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του Δήμου Τοπείρου, μετά την …