«Ευαίσθητη χορδή» η παλιά πόλη

0

Μπορεί τα θέματα ημερησίας διάταξης του προτελευταίου δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου  – το τελευταίο θα είναι  κατάθεσης του προϋπολογισμού και εορταστικό και θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου, μετά την ορκωμοσία του νέου που θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου – να ήταν 64(!) όμως τη συζήτηση μονοπώλησαν 2 θέματα (52ο και 53ο ), ενώ τα περισσότερα … «ξεπεράστηκαν» με συνοπτικές  – κατά το σύνηθες –  διαδικασίες …και χάριν της ομολογουμένως τάχιστης ικανότητας του προέδρου στο διάβασμα, το δημοτικό συμβούλιο τέλειωσε σχετικά νωρίς.

«Πράσινο φως» στο πνευματικό κέντρο στο Ναό των Δώδεκα Αποστόλων

Έτσι μετά από αναβολές επί αναβολών πήρε τελικά το «πράσινο φως» από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε) η απαραίτητη «τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης στο χώρο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων», προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί πνευματικό κέντρο. Όπως είναι γνωστό το θέμα αυτό δίχασε τους ενορίτες της περιοχής, αφού μια μερίδα υπέβαλε ένσταση κατά της δημιουργίας πνευματικού κέντρου εκθέτοντας τα επιχειρήματά της που συνίστανται αφ’ ενός στο ότι ο χώρος, όπου κατόπιν απόφασης του εκκλησιαστικού συμβουλίου μέλλεται να κατασκευαστεί πνευματικό κέντρο, είναι εδώ και 70 χρόνια χαρακτηρισμένος χώρος Ιερού Ναού και φέρει όλες τις πολεοδομικές σημάνσεις (κόκκινη γραμμή γύρω από τον Ναό και πράσινη στον περίβολο) και δεν επιτρέπεται η δόμηση παρά μόνο στο 34% και  με τη δημιουργία του πνευματικού κέντρου αυτό «καταστρατηγείται», παρά τις νόμιμες διαδικασίες (για το λόγο αυτό επιζητείται τροποποίηση του ρυμοτομικού της περιοχής) και αφ’ ετέρου γιατί δεν θέλουν να δομηθεί ένας χώρος που είναι φυτεμένος με ελαιόδεντρα και να επιβαρυνθεί δομικά το ήδη επιβαρημένο τετράγωνο. Ο δικηγόρος της άλλης μερίδας αντέκρουσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα  της άλλης πλευράς,  τονίζοντας ότι ο Ναός δεν έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο και τα ελαιόδεντρα που θα κοπούν τα φύτευσε ο ιερέας. Ζητήθηκε και η γνώμη του υπεύθυνου της πολεοδομίας κ. Στυλιανίδη που σημείωσε ότι ο χώρος είναι κοινωφελής και όχι κοινόχρηστος και συνεπώς έχει συντελεστή δόμησης και οι σύμβουλοι γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία απορρίπτοντας την ένσταση. Βέβαια υπάρχουν περαιτέρω διαδικασίες (γνωμοδότηση ΣΚΠΟΠ κ.λ.π.). Αυτό όμως που τελικά έκανε αίσθηση είναι η επισήμανση του κ. Θανάση Ξυνίδη που σημείωσε ότι είναι υποκρισία να εξαντλείται η οικιστική μας ευαισθησία στην περιοχή του πνευματικού κέντρου παραβλέποντας την «υπερφορτωμένη» δομικά πόλη μας καταλήγοντας: «Πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης στην πόλη».

«Ευαίσθητη χορδή» η παλιά πόλη

Το 53ο θέμα αφορούσε την ένσταση κατοίκου της παλιάς πόλης κατά της προγενέστερης απόφασης (221/06) του Δημοτικού συμβουλίου για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή της παλιάς πόλης, προκειμένου να διαπλατυνθεί η υφιστάμενη οδός και να διευκολύνονται πυροσβεστικά οχήματα ή απορριμματοφόρα. Η πολεοδομία, όπως διευκρίνισε ο κ. Στυλιανίδης μεταβίβασε το αίτημα εξετάζοντας αν είναι σύννομο η όχι. Όμως φαίνεται πως το θέμα …άγγιξε την ευαίσθητη χορδή των δημοτικών συμβούλων που ακούει στο όνομα «παλιά πόλη» και πήραν ομόφωνη απόφαση να μην γίνει καμιά παρέμβαση (γκρέμισμα σκαλοπατιών για να γίνει διαπλάτυνση) στην παλιά πόλη.

«Μπορεί να γίνει πυροσβεστικός κρουνός και να υπάρχει με λάστιχα κάλυψη πυροσβεστική» έδωσε τη λύση ο κ. Παπασταματίου ενώ οι κ. Δέλκος, Μπένης, Γούναρης, έδειξαν πολύ ικανοποιημένοι από την ευαισθησία που διακατέχει όλους για την παλιά πόλη.

Το …τηλεφωνικό συμβούλιο

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος & Επικοινωνίας Ξάνθης. Εκφράστηκε η ένσταση του κ. Γούναρη γιατί η κα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Δημοτικού ραδιοφώνου έκανε… τηλεφωνικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό και ότι δεν κλήθηκε ο κ. Ανταμπούφης. Η κα Καραγιανίδου ενημέρωσε το σώμα ότι ήταν άρρωστη και ότι ενημέρωσε τηλεφωνικά όλα τα μέλη ότι ο προϋπολογισμός ήταν ο ίδιος με τον περσινό όμως ενώ επεχείρησε δεν βρήκε τον κ. Ανταμπούφη στο τηλέφωνο.

Έκρηξη του κ. Μπένη για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι ο ίδιος με τον περσινό ενώ διαπιστωμένα το δημοτικό ραδιόφωνο αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως επισημάνθηκε. Και επειδή δεν ενημερώθηκε μέλος του Δ.Σ. θεωρήθηκε έωλη η διαδικασία και αναβλήθηκε το θέμα, για μετά την 1/1/2007.

«Κόκκινο πανί» η ΕΑΠΑΞ

Υπήρχαν 3 θέματα που αφορούσαν σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την ΕΑΠΑΞ και ΚΑΠΗ, ΕΑΠΑΞ και Οργανισμού Άθλησης και ΕΑΠΑΞ και Στέγης Γραμμάτων.

Ηλεκτρικό ρεύμα… λες και διαπέρασε τον κ. Ξυνίδη, καθώς ως φαίνεται είναι «κόκκινο πανί» για κείνον η ΕΑΠΑΞ και οι συμβάσεις που κάνει για πρόσληψη προσωπικού: «Συνεχίζετε τα παιχνίδια σας κάνοντας προσλήψεις μέσω της ΕΑΠΑΞ…» και για να μην ξεφύγει το θέμα και χαλάσει η ήρεμη εορταστική ατμόσφαιρα, παρενέβη ο δήμαρχος Ξάνθης καθησυχαστικά τονίζοντας ότι ο κύκλος αυτός κλείνει…εννοώντας την ΕΑΠΑΞ.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχε όπως κάθε φορά από τότε που ήταν ακόμη υποψήφιος ο κ. Χρίστος Πούλιος, όπως και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα αν κρίνουμε από την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει κρατώντας σημειώσεις κ.λ.π. και το ενδιαφέρον του που δείχνει, φαίνεται ότι ανασκουμπώνεται για δυναμική αντιπολίτευση!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Συνδημότισσες  και συνδημότες, Νιώθω την ανάγκη  30 ημέρες πριν  από τις εκ…