Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Κυρία υπουργέ θέλουμε Νηπιαγωγείο στο Προσήλιο

Κυρία υπουργέ θέλουμε Νηπιαγωγείο στο Προσήλιο

0

Δεν κράτησε την προφορική δέσμευσή του ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Θεοδώρου  – όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του οικισμού Προσήλιο του Δήμου Μύκης – για τη δημιουργία και λειτουργία νηπιαγωγείου στον οικισμό τους. Παρότι είναι 150 κάτοικοι και έχουν 10 παιδιά σε ηλικία νηπιαγωγείου  – όριο για την λειτουργία 8 παιδιά –παρότι υπάρχει κτίριο αλλά θέλει συντήρηση, παρότι δια στόματος κ. Θεοδώρου «αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία νηπιαγωγείου στην ορεινή περιοχή», εντούτοις όπως μας πληροφορεί ο κ. Σεμπαϊντήν Καραχότζα, συγγραφέας και κάτοικος Προσηλίου, επιδείχθηκε απίστευτη αδιαφορία από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές που ούτε καν επισκέφτηκαν το χωριό, ούτε προέβησαν στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτιρίου  – το αίτημα κατατέθηκε το καλοκαίρι – ούτε προνόησαν για θέση νηπιαγωγού. Έτσι είδαν και απόειδαν οι κάτοικοι και απέστειλαν την ενυπόγραφη την αίτησή τους προς τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης(ημερομηνία 28 – 6 – 2006) αλλά και ενημερωτική επιστολή προς την υπουργό παιδείας κα Μαριέτα Γιαννάκου ζητώντας να ενεργήσει άμεσα ώστε τα παιδιά τους να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην προσχολική αγωγή. Επίσης επισημαίνουν τη σημασία που έχει η δημιουργία νηπιαγωγείου στην περιοχή, καθώς τα παιδιά έχουν μητρική γλώσσα την πομακική και θα διδαχθούν την ελληνική γλώσσα από το προσχολικό επίπεδο. Στέλνουν έτσι ένα μήνυμα προς την υπουργό Παιδείας…

Κυρία υπουργέ θέλουμε Νηπιαγωγείο…

«Στις 26 Ιουνίου 2006 υποβάλαμε προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης κ. Θεοδώρου αίτηση (με αρ. πρωτ. 2440. 28/6/2006) για την ίδρυση και λειτουργία νηπιαγωγείου στο χωριό Προσήλιο Δήμου Μύκης στο Ν. Ξάνθης. Η αίτηση υπογράφονταν από δεκατρείς κατοίκους του Προσήλιου.

Από την πλευρά του προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε προφορική δέσμευση ότι από τη φετινή σχολική χρονιά θα ικανοποιηθεί το αίτημα μας. Σε επόμενες επαφές μας ο προϊστάμενος τόνισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα (έλλειψη προσωπικού) αλλά οπωσδήποτε το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει, γιατί η ίδρυση νηπιαγωγείων στην ορεινή Ξάνθη αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας. Κτιριακή εγκατάσταση για τη λειτουργία νηπιαγωγείου στο Προσήλιο υπάρχει (το σπίτι του δασκάλου του Δημοτικού Σχολείου) αλλά χρειάζεται κάποιες εργασίες συντήρησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σχετική ενέργεια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να στερήσουμε ακόμα μια χρονιά από τη μόρφωση των παιδιών μας. Σε νεότερη επικοινωνία μας κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος δεσμεύτηκε ξανά ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος το χωριό μας. Τέσσερις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης μας δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση, όπως θα όφειλαν να μας έχουν στείλει.

Επισημαίνεται ότι το χωριό Προσήλιο αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες μουσουλμάνους Πομάκους και η μητρική γλώσσα των παιδιών μας είναι η πομακική. Για το λόγο αυτό είναι μεγάλης σημασίας η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων ήδη από το προσχολικό επίπεδο.

Διαπιστώνοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση του αιτήματος μας και βλέποντας ότι οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές δείχνουν απίστευτη αδιαφορία για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων του χωριού μας, εκπαίδευσης που αποτελεί αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών, απευθυνόμαστε σε σας, κυρία Υπουργέ, ζητώντας τη βοήθεια σας. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα ζητήματα που αφορούν την ελληνομάθεια των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης, σας παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα ώστε τα παιδιά μας να έχουν και αυτά δυνατότητα πρόσβασης στην προσχολική αγωγή».

Η ευθύνη από δω και πέρα λοιπόν στο ίδιο το υπουργείο…

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκαινιάστηκε το Κ.Α.Π.Η. Θαλασσιάς

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006, το ιδιόκτητο κτίριο του ΚΑΠΗ Θαλασσιάς. Τον…