Καπνός ώρα μηδέν

0

Τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επαληθεύουν τους μεγαλύτερους φόβους του σχετικά με τις αλλαγές στην καλλιέργεια καπνού που επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για πρώτη φορά φέτος. Έτσι με την  νέα ΚΑΠ, η οποία έφερε την πλήρη αποδέσμευση της κοινοτικής επιδότησης από την παραγωγή του προϊόντος, η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε περίπου 80% στη χώρα μας, έπαψαν να καλλιεργούν 36.500 αγρότες και χάθηκαν 15.000 θέσεις στα καπνομάγαζα! Σημειώνεται ότι πέρσι τελευταία χρονιά πριν από τη νέα ΚΑΠ, η Ελλάδα παρήγαγε 112.249 τόνους καπνά. Φέτος η παραγωγή έπεσε στους 26.013 τόνους (μείωση 78%).

Η νέα ΚΑΠ και οι επιπτώσεις της στην καπνοκαλλιέργεια

1)Σταμάτημα της καλλιέργειας. Από 49.000 καπνοπαραγωγούς πέρσι, το 2006 έβαλαν καπνά 12.500 αγρότες.

2)Κλείνουν τα καπνομάγαζα και οι μονάδες επεξεργασίας καπνών, με αποτέλεσμα να χαθούν 15.000 θέσεις εργασίας.

3)Θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς η χώρα θα στερηθεί έσοδα σε συνάλλαγμα πάνω από 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πέρσι, η χώρα εξήγαγε γύρω τους 84.000 τόν. καπνών αξίας 252 εκατ. ευρώ. Την τελευταία 5ετία οι εισροές από τις εξαγωγές καπνών κυμαίνονταν στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Δεν παράγουν οι καπνοπαραγωγοί

Καπνοπαραγωγικές περιοχές με παράδοση δεκαετιών δεν παράγουν πλέον καπνά (Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Κιλκίς, Λαγκαδάς, Ελασσόνα, κ.ά.). Αναφέρεται ότι στην Αιτωλοακαρνανία, που ήταν ο μεγαλύτερος καπνοπαραγωγός νομός με 3-4 ποικιλίες μοναδικές, φέτος καλλιέργησε καπνά ένας παραγωγός (αριθ. 1).

Σβήνουν από το χάρτη της καλλιέργειας 6 ποικιλίες καπνών, παραδοσιακά ελληνικές. Τα καμπά κουλάκ Ελασσόνας, τα τσεμπέλια-μαύρα, τα μυρωδάτα Αγρινίου, τα μπέρλεϊ και τα σοχούμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στη χώρα μένουν και καλλιεργήθηκαν δύο ποικιλίες, ο μπασμάς και ο Κατερίνης. Οι ποικιλίες αυτές καλλιεργήθηκαν στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών και Πιερίας. Στις δύο αυτές ποικιλίες η μείωση φτάνει στο 47% για τον μπασμά και στο 53% για τον Κατερίνης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στους 49.000 καπνοπαραγωγούς που είχαμε το 2005 θα σταλεί με προσωπική επιταγή η κοινοτική επιδότηση, από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Μπασιάκου. Η επιδότηση αυτή θα χορηγείται μέχρι και το 2013 και ανέρχεται στο μέσο όρο της επιδότησης που είχαν λάβει οι δικαιούχοι τα έτη αναφοράς 2000-2003.

Επιμέλεια:Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκαινιάστηκε το Κ.Α.Π.Η. Θαλασσιάς

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006, το ιδιόκτητο κτίριο του ΚΑΠΗ Θαλασσιάς. Τον…