Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Ερυθρός Σταυρός: το μεγαλείο του εθελοντισμού

Ερυθρός Σταυρός: το μεγαλείο του εθελοντισμού

0

Μια πολύνεκρη μάχη και η ευαισθησία ενός ανθρώπου έγιναν η αρχή μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου που έμελλε να συνδεθεί με τον εθελοντισμό και την ανθρωπιά.

Ένας Ελβετός έμπορος, ο Ερρίκος Ντυνάν, το 1863 ήταν παρόν σε μια από τις πιο πολύνεκρες μάχες στην Ιταλία που λέγεται ότι είχε 40 χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Συγκλονισμένος από το θέαμα, ευαισθητοποιήθηκε και σε έναν ναό με τη βοήθεια γιατρών και νοσοκόμων, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους προσπαθώντας να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούσαν τους παθόντες, εθελοντικά. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, εξέδωσε σε εφημερίδες και περιοδικά ένα κείμενο με την εμπειρία του αυτή και προσέγγισε πλούσιους εμπόρους και ανθρώπους κύρους με σκοπό να οργανωθεί ένα όργανο εθελοντών που θα συντόνιζε την προσφορά υπηρεσιών όπου εμφανιζόταν ανάγκη.

Από τότε εδρεύει στη Λωζάνη ο ‘Ερυθρός Σταυρός‘, ένας διεθνής οργανισμός στον οποίον συμμετέχουν πολίτες από 192 κράτη μέλη, περισσότερα απ’ ό,τι στον ΟΗΕ, αριθμώντας 400 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως.

Ο ‘Ερυθρός Σταυρός’ στην Ελλάδα

Το 1887 ο ‘Ερυθρός Σταυρός’ συναντά τους Έλληνες εθελοντές και δημιουργείται η έδρα του οργανισμού στην Αθήνα και σήμερα έχουμε 120 περιφερειακά τμήματα σε μεγάλες πόλεις και επιτροπές σε μικρότερες, σε όλη τη χώρα με την κεντρική εκλεγμένη διοίκηση να εδρεύει στην πρωτεύουσα. Η δράση των εθελοντών στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική καταστροφή ήταν η αιτία που εκδόθηκε ως προσφορά τιμής, βασιλικό διάταγμα το 1923 με το οποίο καθιερώνεται ο Πανελλήνιος έρανος του Έρυθρού Σταυρού’.

Το Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης

Στη Ξάνθη εθελοντές φέρνουν την οργάνωση το 1922 κι από τότε υπάρχει το Περιφερειακό Τμήμα της πόλης που σήμερα αριθμεί 300 μέλη. Το κάθε μέλος επιλέγει τον τομέα που θέλει να προσφέρει και παίρνει βασική εκπαίδευση από την οργάνωση. Οι τομείς που υπάρχουν είναι νοσηλευτική με τις αδελφές νοσοκόμες, Σαμαρειτών με τους Σαμαρείτες και κοινωνικής Πρόνοιας με τους εθελοντές. Όπως μας αναφέρει η κυρία Μαργαριτοπούλου, Πρόεδρος του τμήματος Ξάνθης: «η δράση του Ερυθρού Σταυρού’ στην πόλη μας είναι γνωστή. Συνεργαζόμαστε με φορείς όπως η Νομαρχία, το νοσοκομείο, το Ψυχολογικό Κέντρο, το γηροκομείο, το σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.ά. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των μελών είναι μόνο η αγορά της στολής ενώ τα έσοδά μας προέρχονται από χορηγίες και εκδηλώσεις» και συνεχίζοντας μας ενημερώνει ότι οι δαπάνες ελέγχονται από την Κεντρική Διοίκηση ενώ υπάρχει και οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Όπως μας λέει η κ. Μαργαριτοπούλου: «από τα έσοδα του εράνου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το 20% πηγαίνει στα περιφερειακά τμήματα των περιοχών που τον διενεργούν και κατ’ εξαίρεσιν στους νομούς της Θράκης, αποδίδεται το 50% μετά από απόφαση ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε εδώ, προ δεκαετίας».

Η δράση του ‘Ερυθρού Σταυρού στην πόλη είναι γνωστή και η παρουσία του συνεχής με μαθήματα που γίνονται σε φορείς και σχολεία και οργανισμούς καθώς και πανταχού παρόντες οι εθελοντές, σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις όπως αθλητικές συναντήσεις, γιορτές Παλιάς Πόλης αλλά και με προσφορά υπηρεσιών και στα πιο μακρινά χωριά πολύ πριν τα επισκεφθούν οι ‘Γιατροί χωρίς Σύνορα’.

Ο φετινός έρανος

Εδώ και 86 χρόνια το Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης διενεργεί τον έρανο στην πόλη και όπως μας αναφέρει η Πρόεδρος: «όλα αυτά τα χρόνια είχαμε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης και φέτος μας δηλώνεται ότι είναι αναρμόδιος. Έτσι μετά από 86 χρόνια, τον έρανο θα κάνουμε μόνοι μας και θα συνεργαστούμε με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα βγουν τέσσερις ή πέντε επιτροπές που θα αποτελούνται από ένστολους και μαθητές, για τον έρανο».

Κλείνοντας η κ. Μαργαριτοπούλου ευχαριστεί εκ μέρους του Τμήματος Ξάνθης: «το Νομάρχη, το τμήμα Προνοίας της Νομαρχίας, την Αστυνομία, και για τη συμμετοχή τους στη διενέργεια του εράνου, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια» καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους χορηγούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χαράζει «Κοινή Πορεία» για το Δήμο Σταυρούπολης

«Κοινή Πορεία»… για το Δήμο της Σταυρούπολης,  χάραξε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον …